Történelem – 2. rész: Madelman 2050

Az idő homályába veszett már igen sok játékfigura, melyek egy része talán joggal tűnt el a süllyesztőben, míg másoknak egyszerűen nem volt szerencséjük. Ígéretemhez híven apránként bemutatásra kerülnek majd – természetesen a joe-univerzummal karöltve – egyéb, hasonló típusú akciófigurák is, melyek részben eljutottak hazánkba is. Ezúttal az itthon is elvétve megtalálható spanyol eredetű Madelman 2050-ről lesz szó, melyről gore66 értekezett.

A végzet a csillagokból érkezett. Bolygójuk felszínét hol a tűz pusztítja, hol a jegesedés garantál fagyhalált kicsinek és nagynak egyaránt. Fajuknak egyetlen lehetősége, minél előbb elhagyni haldokló világukat, találni egy lakható bolygót, s ha kell, akkor akár erőszakkal is biztosítani egy túlélő kolónia fent maradását.
Tudósaik megtalálták a lehetséges kiutat: egy ásványkincsekben gazdag, a szerves élet kívánalmainak tökéletes világot, melynek Neve: Föld. Nem elégednek meg annyival, hogy csemetéiket egy bizonytalan fém anyaméhbe zárva kilőjék az ismeretlenbe, ahol talán rájuk talál egy kansasi házaspár. Nem, nekik az egész bolygóra szükségük van, s ami kell nekik azt páncélozott járműveik és alakváltó képességeik segítségével meg is szerzik. Megkezdődhet az invázió első hulláma. Emberiség rettegj, jönnek a ZARKONOK.
Fajunk reménye a C.O.T.A egy maroknyi rátermett katona kiknek egyetlen cél lebeg a szeme előtt, az emberi faj védelme a betolakodók ellen.

De ne rohanjunk ennyire előre a történetben. Az év most nem 2050, hanem az 1960-as évek eleje. Egy apró spanyolországi játékgyár, a Manufacturas Delgado S. A., ami a gyermeki dolgok mellett mindenféle műanyaggyártással foglalkozik, előrukkol egy hatalmas ötlettel: akciófigurák fiúknak.
Az ötlet nem új, hiszen 1964-ben debütál a Hasbro G.I. Joe babáival, ami gyakorlatilag a Barbie akcióorientált, háborúban harcedzett fiú variánsa, 12 inch nagyságban megálmodva (igen srácok az Action Man őse, és hogy mennyire is az, azt majd talán egy másik cikkben kifejtem.) Ami új és szokatlan, az a figurák mérete, 6 inch (hogy akár a kis lurkók zsebre vágva magukkal vihessék bárhova.)

Az ötlet zseniális, de intézménnyé nem válhatott. A kor szemlélete, hogy a fiúk nem játszanak babákkal, nem segített túl sokat az eladásoknak. Amit a Hasbro egy hatalmas reklámhadjárat során tudatosított az amerikai, később európai gyerekekkel, hogy az akció figura nem baba, az egy picike spanyol országi cégnek nem sikerülhetett.

A figurák gyönyörűen kidolgozott, nemegyszer kézzel festett termékeazonban mind a mai napig a gyűjtők nagy kedvence. Az első sorozatos figuráknak még nincs lábfeje, sok esetben még kezük sem, kis pöckökkel lehet egy-egy formatervezett csizmát, kesztyűt a figurára tenni. Ezek a figurák elég groteszkül mutatnak ruha és felszerelés nélkül, de nem is az volt a célja a gyártónak, hogy a kisfiúk pucér babákkal játszanak. Ráadásul így legalább elkerülik ezt az anatómiailag visszás dolgot amikor egy gyerek a pucér Barbieval vagy G. I. Joe-jával szembesül. Egyetlen szépséghibája a figuráknak, az anyagában keresendő, míg az olcsó magyar húsnak híg a leve, addig a spanyol, illetve mexikói játéknak kemény az anyaga. Igen a kemény, rugalmatlan anyag nagyon könnyen tört a játékos kezek alatt, így ez sem kedvezett az eladásoknak. A játékgyártó, 1966-67-től foglalkozik figurákkal, amiben benne foglaltatik a kiötlés, tervezés, öntőformák kidolgozása. 68 karácsonyán debütálnak a figurái, de sajnos veszteséget produkál. A rolót 1983-84-ben húzták le végleg. Akit bővebben érdekel a játékgyártás ezen kora annak ajánlom Pedro Andrea: Madelman: The History Of The Famous Spanish Articulated Figure című könyvét.

Ahogy a Joek, úgy a Madelman figurák sem tűntek el végleg. A G. I. Joe ugyebár nagyon erőszakosan megreformálta a játékkiadást. Agresszív reklám- és rajzfilmkampánnyal, illetve újradizájnolt kinézettel 10cm-es átlag magassággal, nívós kialakítással meghatározta a 80-as évek játék piacát. És hol van ekkor a Madelman? 83-ban a csőd szélére jutnak. Egy időre leállnak a gyártósorok, mikor is az 1980-as évek közepén megjelenik ”Az ÚJ REMÉNY”, azaz a Barcelonai Exin Bros. aki új életet lehel a figurákba. 1987-89 ben megjelenik a ”R.A.H.” méretű Madelman 2050. Az amúgy triviális és az ötvenes évek inváziós filmjeire, Aldiss vagy Philip K. Dick paranoia irodalmára hajazó történetet nagyjából megismerhettétek a cikk kezdősoraiban. Maga a játék a valaha is készült legjobban sikerült ”né má ez pont olyan mint a dzsi áj dzsó” játékvonal. A figurák kinézetre tökéletesen visszaadják azt, amire a klasszikus sci-fi kedvelők azt mondhatják, hogy „Ó, azok az 50-es évek”. Érdemes megjegyezni, hogy a kiegészítő járművek, s a központi épület már a 80-as évek világát tükrözik színben és kialakításban egyaránt.

Az alapkoncepcióban eredetileg 4 űrlény más néven Zarkon, (Saurius, Reptis, Lagard, valamint Serpion) és 4 emberi védő – C.O.T.A. szerepelt (Darman, Zan, Bran, és Karsan).

A második kiadással bővült a humán oldal: Norkal, Dronnal majd a Zan figura átfestett új fegyverrel felszerelt alteregójával Deltox-Zannal. A gonosz idegenek sem maradhattak el fejlődésben így náluk Gornak, Cranax, és szintén megújult Alactro-Lagard klón debütált.

A figurák kialakítása rendkívülire sikeredett. Aprólékosan és gyönyörűen kidolgozott részletek, fegyverek, hátizsákok, kis járművek, és például egy minden részében mozgó, guruló kisrobot. A konstrukciót itt is a joe szó ismétlésével kell kezdenem, hiszen a karok az 1982-es joe-dizájnt szemléltetik, ezzel azonban be is fejezhetem a hasonlítgatást egy időre. A figurák szerkezetében fontos dolgot képvisel a magnetizmus. Míg a föld bajnokainak talpába helyeztek apró mágneseket, hogy a később taglalt BASERTRON 2050 playseten biztosabban álljanak, addig a Zarkonok mellkasa rejtett egy kis mágneses orsót aminek a végén mágneses erőterek összecsapásának hála a fej 180 fokos fordulatot vehetett. Hogy miért is? Mert a Zarkonok az álcázás mesterei, míg otthonukban hüllő szerű bőrük teszi vonzóvá őket addig földünkön ember arcot öltenek. Egészen addig, míg egy mágnes talpú C.O.T.A. harcos (igen az ő mellkasuk szintén mágnest rejt,de itt fixen a testbe ágyazva) közelébe nem tesszük őket mert akkor lelepleződnek és előtűnik valódi külsejük.

A testet könnyen felnyithatjuk, s láthatjuk, hogy nincs benne gumi, ami ha elöregszik a figura, a szétesését vonhatná maga után. Mindene műanyag, s szakadásbiztos, így sokkal sikeresebben ívelték át azt a problémát, ami a Hasbro mérnökeinek nem sikerült. Ráadásul működésében mégis eleget tesz a 12 ponton mozgatható játék minden kritériumának . Egy hiba mégis akad: nem csak a nevet vették át az elődtől, de a gyártási technológia hiátusait is: az anyaga sajnos rossz minőségű rideg műanyag ami könnyen törhetővé tette őket. A magyar gyűjtőknek nem kell bemutatnom a letört jobb netán bal karok jelenségét. A jobb kar belső vállillesztésében található egy pici fém pöcök aminek a mágneses fejmozgatásban van nagy szerepe. A műanyag öregedésével ez úgy tört le általában, hogy még a fej mozgását is képes volt megszüntetni. A negatívumokról egyelőre ennyit, nézzük a kiadást. Minden figura mellé járt egy képregény, Ez a He-Man kiadásokat juttathatja eszünkbe, azonban ettől eltérően itt csak 4 képregény látott napvilágot. Az elsőben megismerhetjük a főbb szereplőket, az invázió okait, majd a földi csapat felszereltségét. A második és harmadik kiadványban a járműveké a főbb hangsúly, míg a negyedik lezáró könyvecske a Basertron 2050-en mutat be egy rövid lefolyású ütközetet min ez apró kiadványként 16 oldalon elénk tárva.

Járművek, és bázisok… Gi joe klón, mégis jobb mint az eredeti?

A járművek kialakításukban erősen a korai Joe harcgépeit juttathatják eszünkbe. Tekintsünk el a futurisztikus kinézettől és pillantsunk a színfalak mögé. A járművek csomagolása, összerakási útmutatója, és beső kinézete, fegyvereinek mobilitása mind mind a Hasbro által kitaposott ösvényen haladtak. Mégis alakjukban közelebb állnak egy futuro-rovar társadalom gépeihez, mint az igazi amerikai hős ”űber-militáriájához”.
Következzen a szükséges felsorolás:
A C.O.T.A: járműparkja a Defender, Tarantula, Sentinel triász ami kiegészült az újhullámos, Clonstar, Skytron, Transcom csoportal. Zarkonék itt sem maradhatnak alul az ő soraikat a Batrus, Scorpion, Falcon majd Dragotrak/Anfitron, Phantox, és Montrak erősítette.

Ha már lúd, legyen kövér – Basertron 2050 playset.

A He-Man-i Castle Grayskullra emlékeztető, ám kidolgozottságában az azt messze túlszárnyaló jégbázis. Maga a bázis kívülről és belülről is messzemenőkig aprólékos, profi munka. Van itt minden, mi szem, szájnak ingere. Fémmel bevont padló, hogy a „magnetikus figuránk stabilan álljon, illetve ha kedve szottyan, akár a plafonon sétáljon.”Leszállópálya Skytronnak, hatalmas nyitható hangárok a lépegetőknek és egyéb motorizált kellékeknek. A bázison belül, Lovecraftiánus világot idéző bionikus védő indák a betolakodók ellen, irányító panelek, daru, s három emeletnyi élmény, a gyerkőcöknek, majd a gyűjteni kívánóknak. A játékkiadást elég nehéz nyomon követni, hisz az általam említett járművek jó része hazánkba alig vagy egyáltalán nem jutott el. Angol nyelvterületen is ritka, mint a fehér holló, ezért is okoz nagy kihívást a rajongóknak ezt a pár dolgot összegyűjteni. Aki Spanyolországba, Portugáliába esetleg Mexikóba megy nyaralni, mindenképpen érdemes tenni egy kört a helyi bolhapiacokon, játékkereskedésekben.

Végszó helyett a scifi átkáról:
Egy gyönyörűen kidolgozott játékcsalád rossz helyen rossz időben, rossz marketinggel. Kicsit tudathasadásos állapot hisz megint kedvenc figuráim, és gyártóik ellen beszélek, mert megint a Hasbro… Miután a Madelman 2050 bebukott, a Hasbro piacra dobta a STAR BRIGADE vonalat 1993-94-ben. A figurák borzalmas színben eltúlzott fegyverekkel bugyuta történettel debütálnak és elnagyolt paródiaként teszik tönkre akár a Joe (pl robo joe és társai, commander és ruhája, etc) akár a Madelman precízen megkomponált világát (Armor Tech, power fighter etc.) Sok dolog mellett ez volt az egyik nem elhanyagolható oka annak, hogy három évre leállt a Joe-gyártás is.

A képek forrása: internet
Köszönet az alábbi oldalaknak:
http://madelman2050.com/

http://montaplex.mforos.com/1582829/7433952-los-madelman-2050-los-madelman-en-formato-de-10-cms/

18 comments

  1. bevallom őszintén ebben a témában nem vagyok otthon,nem ismertem annyira ezeket a játékokat ,de azért szép kis cikk.

  2. Azt hozzá teszem hogy a miniképregény (a la m.o.t.u) a figura kartonjába volt belerejtve.Én amikor gyerekklnt kibontottam először nem is vettem észre hogy benne van.Utána a kartont visszalehetett ragasztani…Pont ez volt ezekben a figukban a poén hogy nagyon okosan vannak megkomponálva.
    Szerencsére meg is vannak még, kartonnal képregénnyel 🙂

  3. Kíváló cikk, köszönet érte! Bár még egy-két oldalon keresztül el tudtam volna olvasgatni róluk.
    Nekem gyerekkoromban Zan volt meg a kis piros robotjával, Taurus helyett (ez lehetett volna az első Joe-m) kaptam nagymamámtól még Nyíregyházán. Persze ahogy megkaptam, egyből kinéztem magamnak két másikat is: Sauriust és Lagardot. Persze soha nem lett belőle semmi, megkaptam az első G.I. Joe-mat, s onnantól Zan már csak velük, majd a Cobrákkal verekedhetett.
    Ha valaki felel belőle otthon, vagy a haverjainál egy-két-sok darabot véletlen, s neki nem kell, megkereshet engem is 😉

  4. Én Lagarddal rendelkezem (vagy csak múltidőben..), aki szintén megelőzte a Joekat, viszont nagyon hamar letörtek a kezei. Később kaptam valami varázs filctolalt és most nem annyira lila, inkább barna a színe és talán még megvan valahol, de az utóbbi 5 évben nem találkoztam vele, pedig már párszor átdúrtam a cuccaimat 😦

    Ha valakit érdekel innen letöltheti az egyik képregényt (nekem is ez volt a figurához): http://www.megaupload.com/?d=GJEDNIIL

  5. Az unokatesómnak volt egy Lagardja de mire hozzánk került már nem volt karja. Lövésem sincs hogy hová tünhetett. A Madelmanjaik és az Action Forceaik is 99%ban eltüntek, csak a joekat örököltem :S Amugy jo kis cikk gratulálok

  6. Nekem is volt egy Lagrad figurám, méghozzá arra is emlékszem, hogy Rock&Roll-ra cseréltem el.Sajna már egyik sincsen meg.

  7. Köszi szépen a pozitív véleményeket!
    Nekem egy lagardom, ill egy reptisem volt először, mindkettőnek letört a jobb karja a fém belső illesztésnél. Azóta szerencsére sikerült beszereznem a csapat nagyját, Serpion, és Saurius kivételével megvan az első 8 (így csak 6) alapfigura.
    Járművet, vagy épületet látott valaki Magyarországon?

    1. Jelentem én nem, e-bayen kívül nem is láttam még őket csak a hátlap képen még gyerekkoromban.
      Nekem össze-vissza annyim van, amennyi a képen látszik:

  8. De jó kis cikk! Azért nem semmi, hogy 20 év után kell megtudnom, hogy elvileg képregény van a kartonban 😀
    Úgy látszik Magyarországon csak bizonyos figurákat terítettek, mert nekem is Lagardom és Zan-om volt. A karton még meg is van, úgyhogy kiváncsi leszek rá lesz-e benne képregény? 🙂
    Nekem az volt a kedvencem, hogy ha kellő távolságban mozgattad a 2 figurát, akkor szép lassan forgatta magától a fejét a gyíkarcú 🙂

  9. Hello.
    I like this blog.
    I made the picture of the Basertron who shows 13 figures inside.
    I have a double Clonic Pilot Madelman 2050 made in 1989 -blue colour- for sale (50,00eur) all interested collectors may write to me:
    Is HARD to find!
    fomalhaut2@yahoo.es

  10. Ennyi idovel a cikk utan, ami szerintem nem kevesunknek hozott kellemes pillanatokat, majd heves gyujtoi lazat kivancsi lennek, talalkozott-e mar valaki jarmuvel vagy a kepregeny masik harom reszevel? Nekem ezidaig nem sikerult megvalositanom ezt a “csodat” sajnos. Sokszor az is az utjaban all az embernek, hogy a spanyolok nem szivesen postaznanak hozzank… :-/

  11. Király és hasznos cikk, köszönet!
    Gyerekkoromban megvolt Reptis, Zan, Karsan – és egy Sauriust a Pecsáról beszereztem később. De mivel sose voltam GI Joe gyűjtő, elcseréltem őket Transformerre.
    Annyit jelenthetek – VOLTAK magyarországon járművek, igen. Én jó régi (1978as) évjárat vagyok magam is, és Óbudán volt egy játékdiszkont vhol a Kunigunda utcában, anno sok Legot vettek ott nekem szüleim. Emlékszem a Madelman járgányokra, főleg Batrus és Falcon fogott meg mert a dobozuk HATALMAS volt (na persze, nem voltam nagy még magam se. 🙂 ) Nagyon szép rajzok voltak a dobozon, mint a GI-Joek-én, de nem volt rajta “ablak” mint a transformers figurákon, szóval nem lehetett látni milyenek.
    Nem is tudtam hogy volt többfajta képregényük – azokat megtartottam amik voltak, de csak egyféle volt, az első.
    A törékenységük való igaz, bár nekem Karsannak tört csak le az egyik karja vállban, meg Zan kis robotjának az antennája, de ezek megragaszthatók. Karsan rakétavetője olyan brutál erős volt, hogy tesómmal azzal lövöldöztünk Lego-figurákra a Jenga-erődben. 😀
    Amúgy asszem azt nem emelted ki még, hogy a mozgathatóságuk kicsit rosszabb mint a Joeké, legalábbis egy Joe-gyűjtő osztálytársam ezt mondta, annyiban hogy a karjuk csuklóban nem forgatható.
    A mágnes-talpak nagy ötlet, nekem a konvektor oldalán gyalogoltak folyton… 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.