Rajzfilmblokk 1 – Centurions, Sky Commander

Miután xav számtalan pazar írás után megköszönte a figyelmet és befejezte sorozatát, úgy gondoltam, nem szabad kihasználatlanul hagyni ezt a lehetőséget és egyből kutatni kezdtem, milyen dolgokról lehetne még írni. No nem kellett sokat gondolkodnom, mert két, számomra meghatározó mese még eleddig kimaradt a szórásból, így adta magát, hogy bár új címen folytatódjon ez a sorozat, meghagyva xav munkásságának teljességét, de lényegében a szellemiséget megragadva igyekeztem összerakni a cikket. Fogadjátok szeretettel.

The Centurions – A jövő tisztjei

A Cartoon Network késő délutáni blokkjában találkoztam először ezzel a rajzfilmmel, ami számomra ugyanannyira kedves, mint a G.I. Joe sorozat. Miután a kilencvenes évek közepére “elfogyott” hazánkban a Joe rajzfilm, nem volt mit tenni, az akkoriban külföldet jelentő parabolán kellett keresgélni érdekességek után. Így jutottam el egy alternatív jövőbe, amiben ember és gép közösen harcol a megátalkodott terroristák ellen. Ugyan a sorozat 1985-ben startolt és 64 részig jutott, egész biztosan lehetett valamilyen hatással a picit később induló Power kapitány sorozatra. A történet középpontjában az emberi testre modulárisan építhető exo-frame-ek állnak, amiket viselőik képesek irányítani. Tehát képzeljünk el egy testhez simuló ruhát, melyen LEGO-hoz hasonlatos kapcsolódási pontok vannak, amikre páncél, hajtómű, lézerfegyver és megannyi más eszköz építhető, sőt, ezek idővel egymással is variálhatóak. A legendás képregényes Jack Kirby is sokat tett hozzá a dizájnhoz, talán emiatt is nevezhető mára klasszikusnak ez a mese.

Három katona küzd az igazságért az első időkben: Max Ray a vízalatti szakértő, Jake Rockwell a szárazföldi hadműveletek irányító tisztje és Ace McCloud a a levegő királya. A későbbiekben még két karakter csatlakozik a csapathoz: Rex Charger energiarezidens és az indián ősökkel rendelkező John Thunder – őt talán nem kell külön részletezni, miért illett a képbe. Természetesen főhadiszállásuk is létezett, ez pedig a világűrben a Föld felett keringő Sky Vault, amiben egy csinos vörös, Crystal Kane és kissé buta orángutánja teljesített szolgálatot, s teleportálta le a bolygóra a kívánt eszközöket. Természetesen nincs jó, ha nincs ki ellen küzdeni. Doc Terror és hű szolgája a féleszű Hacker már mindketten félig ember, félig kiborg származékok, agyukat elöntötte a düh, hogy még senkinek sem sikerült totális diktatúrát kiépítenie a bolygón évszázadok óta. Így hát rengeteg nyersanyaggal a hátuk mögött nagyon komoly robothadsereget építenek és megpróbálják az ellenőrzésük alá vonni a kívánt területeket. Persze ez nem igazán sikerül, mindig az utolsó pillanatban ugyan, de sikerül a jóknak megmenteni a világot.

A történetekre gyakorta mondják, hogy hemzsegnek a hibáktól, túlságosan lineárisak, de azért azt tegyük hozzá, hogy egyrészt kisgyerekeknek készültek, másrészt azért sokban hozzájárult ehhez, hogy a játékokat igyekeztek vele promotálni, ugyanis 1986-tól kezdve a Kenner megjelentette ezeket. Személy szerint úgy vélem, hogy mindezek ellenére is igen érdekes, változatos történeteket hoztak tető alá, s nem utolsósorban a szintén japán Sunrise cég készítette az animációt. Összességében egy rendkívül szerethető mese látott napvilágot, ami nem nélkülözte a high-tech elképzeléseket, vagyis hogyan képzelték el az emberiség jövőjét.

Egy képregénysorozatot is indítottak, a DC Comics gondozásában és összesen négy részt ért meg.

Térjünk rá a játékokra, melyek különlegessége, hogy 10 inches figurák voltak és elég volt egyszer megvásárolni a karaktereket, ugyanis a későbbi kiegészítőket külön-külön lehetett beszerezni, immáron figura nélkül. Az alap felszerelések a legkisebb fegyverzetet jelentették, amiket egyre nagyobb járművek követtek, amiknek külön alternatív funkciói is voltak. Minden szereplőnek legalább három különböző fegyverzete volt, de a számtalan ki nem adott játék arról tanúskodik, hogy igen sok befektetett energia lapult meg a vonal mögött és további szereplők, kiegészítők láthattak volna még napvilágot. Érdekességük még, hogy még ma is igen szép állapotban maradtak fenn ezek a darabok, nincsenek ujjtörések, vélhetően igen durabilis műanyagból építkeztek. Az áruk nem annyira vészes, ha nem egy gyűjtői darabról van szó, azokra a kereslet megnőtt néhány éve.

Érdekes apróság még a rajzfilmről, hogy nem egy színész adta a hangját karaktereknek, akik a G.I. Joe sorozatban is szinkronizáltak. Abban az időben ez már nagyon bevett szokás volt.

Sky Commanders – A hegymászás magasiskolája

A Centurions-szal egy órában adták ezt a rajzfilmet, mely szintén kedves darab volt számomra. Az alapszituáció nagyon is egyedire sikerült: két csapat küzd a Csendes-Óceánon létrejött vadiúj kontinensen a hatalomért, vagyis inkább a gonosz The Raiders egységeket próbálják megakadályozni, hogy szert tegyenek az úgynevezett Phata 7 nevű anyagra, amiben óriási potenciálok rejlenek. Az új terep azonban túlságosan instabil, hogy csak úgy össze lehessen csapni, rengeteg a szakadék, a hegység, ezért erre specializált főhadiszállásokról indulnak, mégpedig automata kötélpályákat építő szerkezeteikkel, hogy sikeresen szabotálják egymás ténykedéseit.

Míg a jó oldalon General Mike Summit és képzett katonái sárga alapszínű járgányokkal közlekednek, addig a sötétebb tónusú General Plague eszközöket a hibbant és mindenre elszánt renegátok vezetik. Van itt mindenféle eszköz: hevederek, mini gliderek, drótkötél-repülők és egyszerű csuklópántok, amikkel ugrálhatnak a köteleken. 1987-ben került a tv képernyőjére, s egészen 13 részig meg sem állt. Szomorú azonban, hogy több évad nem születhetett meg. Természetesen, mint az eddigi univerzumok esetében, itt is beszélhetünk játékokról, melyek a rajzfilmben látott gépeket és karaktereket hozta még közelebb a gyerekekhez.

Szintén elmondható, hogy szép számmal adtak ki dobozos playseteket, illetve figurákat egyesével csomagolva. A kisméretű figurák szépen beleilleszthetők voltak a gépekbe, amiken látszódott, hogy igényesen elkészített, jól megmunkált darabok. Számomra mondjuk kissé fura, hogy míg a jóknál hatalmas gépek sorakoznak, mint a Vector Command, Rapid Deployment, Outrider, Flex Wing – a másik oldal alig rendelkezik komolyabb fegyverzettel, nagyobb tűzerővel, ami ép ésszel azt mutatná, bármikor lenyomják a renegátokat, hiszen nekik eleve hátrányuk van ilyen szempontból. A motorikus részekkel is ellátott egységek azonban remekül mutattak a szobákban, hiszen bármilyen létező bútorhoz oda lehetett kötni őket, így egy igazán izgalmas játékháború bontakozhatott ki a nappalikban. Apropó.. az ára nem mondhatni, hogy nagyon magas, egyedül a bontatlan felszerelésekkel kell picit megbirkózni, de ez talán nem újkeletű. Aki viszont játszani vagy kiállítani szeretné őket, az gyorsan találhat megfelelő árfekvésben tanyázó darabokat.

hivatkozások:

http://www.internationalhero.co.uk/c/centurion.htm
http://www.sfxb.co.uk/animated/centurions.html
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Centurions_%28TV_series%29
http://www.virtualtoychest.com/centurions/centurions.html
http://www.nevermadetoys.com/centurions-toys.html
http://centurions.wikia.com/wiki/The_Centurions_Wiki
http://panelsonpages.com/?p=55355

http://en.wikipedia.org/wiki/Sky_Commanders
http://www.virtualtoychest.com/skycommanders/skycommanders.html
http://www.retroist.com/2012/02/22/sky-commanders/

20 comments

 1. Ohh, igen!
  A Centurions sorozat gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, a v2-es Sólyom tábornok gyakran avanzsált át más szerepkörbe a jet packjével 🙂 Nagy öröm volt olvasni ezt a cikket, összeszedett, részletes, és jól megfogalmazott írás kerekedett a részletekből. Mint mindig, ha ilyen témájú cikket olvasok, a legnagyobb fájdalmam az, hogy véget ért… A kedvencem nekem a sárga karakter volt, amint jóformán már-már tankká alakul át a sok rápakolódott kütyüvel, de a repülőst is nagyon csíptem 🙂 Érdekes megjegyezni, hogy a hölgyike mind kiallásában, mind színeiben engem erősen emlékeztet Scarlettre.

  Esetleg a Cadillacs and Dinosaursból nem lesz hasonló cikk? Nekem máig nagy kedvencem maga az arcade-os játék, de a rajzfilm sorozatot is szerettem, s ahhoz is készültek akció figurák, ha jól emlékszem.

  1. Köszönöm szépen 🙂

   Nos, igyekszem úgy alakítani, hogy azokat előrébb vegyem, amiket valaki kívánságlistán ír, szóval a Cadillacs & Dinosaurs is szerepelni fog 😉 Nekem is van még pár kedvenc rajzfilmem, amiket szeretnék majd bemutatni, illetve van pár olyan, amiről csak olvastam, majd azokat is igyekszem az olvasók elé tárni.

   Apropó, megragadnám az alkalmat, hogy kérdezhessek a jobban értesültektől: a kilencvenes évek közepén volt egy rajzfilmsorozat ami sajnos a parabolán kódolva ment, ami azt jelentette, hogy a színek negatívját láttam, elmosódva, ám megfogott, hogy Mechwarrior-szintű robotokba ültek be az emberek, talán a Földön játszódott, mert valami barlang is rémlik, de hosszú távon idegesített az, hogy nem látom rendesen.Piros és zöld robotok biztosan voltak benne és egy plexi mögött ültek az emberek, általában egy pilóta egy gépben. Ha bárki esetleg tudná, az kérem jelezze. nekem egy vékony tippem az Exo-Squad volt, de a megjelenése miatt nem hiszem…

   ja és Power Xtreme!

 2. Na igen , régi szép idők.
  A Centurions nekem is nagy kedvencem volt,imádtam.
  Emlékszem ott kuporogtam a tv előtt és vártam, hogy kezdődjön már el:)
  A másikat bevallom nem ismerem sajnos.

  Nagyon köszönöm ezt a cikket, igazán öröm volt olvasni.
  Xav sorozatát nagyon kedveltem-utólag is köszönet a fáradozásaiért- és örülök, hogy van és lesz még mit olvasni:)

 3. uc: volt egy 13 részes Machwarrior sori,a Battletech
  pl.http://www.youtube.com/watch?v=YqzEssjkMeU&feature=related
  ha láttál benne 3D betéteket, akkor egész biztos az volt az.
  Sajna nekem az egész el lett szúrva azzal, hogy a Commonwealth/Commstar oldalról dolgozta fel a Kláninváziót a Trial of Possessionig bezárólag , én meg mikorra felfedeztem addigra túl voltam a Jáde-Főnix könyvtrilógián, szóval a Kános regények után már nem tudtam azonosulni a régi Terrával. :-/

  1. Köszi az infót, olyasmi gépek voltak benne, mint ennek a rajzfilmnek a végén, amikor egy plexi van a lépegető elején és abban ülnek a pilóták. Szóval lehet ez volt az. Sajnos túl sok mindenre nem emlékszem és zavaró volt, hogy mindennek a negatívját látom.

 4. Én ezeket nem ismertem, de tetszik a cikksorozat témája!
  Apropó. A Renegades rajzfilmet nem sikerült valakinek azóta megszereznie/letöltenie? Nagyon jó lenne ha folytatódna itt a közlése!
  Zartan, mintha említetted volna, hogy sikerült befognod a csatornát amin vetítették!…

  1. Nekem még mindig csak angolul van meg, a fordítást azért hagytam abba, mert úgy láttam, hogy általában mindenki látta megamaxon. Bár még mindig azt mondom a szinkron helyenként béna volt. Azonban közkívánatra lehet, hogy folytatom a dolgot, ha lesz, akit érdekel.

   1. Engem nagyon érdekelne, és páran jeleztük itt már korábbi bejegyzésekben is. Csak azért kérdeztem, hogy a szinkronizáltat sikerült-e valakinek felvenni/megszerezni, mert gondolom egy ilyen fordítás és beírás baromi nagy munka lehet. De ha van kedved folytatni és nagyon örülnék neki! 🙂

   2. Csatlakozom Robertohoz! Mivel nekem nincs Megamax otthon (TV sincs :P), es megszereznem/letoltenem sem sikerult, nagyon orulnek, ha lenne magyarositott folytatasa a Renegadesnek!

  1. Hazankban eleg sok honositott Marvel es DC rajzfilm is napvilagot latott, szerintem erdemes lenne egy kanyar azok fele is, ha masnem, hat azert, mert mar naluk is van Joe meretu figura 🙂

   1. Én imádnám ha lenne itt pár Marvel rajzfilm is, de félő ott aztán tényleg csak a végtelen szabhat határt neki:)
    Mondjuk engem pár Dark Horse kiadás is érdekelne:)

 5. minden ami még nem volt 🙂
  hasraütésszerűen néhány:
  Ami volt a magyar tévében: Extreme Dinosaurs, Telepin, Captain Planet
  meg ami nem Defenders of universe

 6. Jó cikk,köszönet érte! Számomra mindkettő újdonság mert nekem ezek kimaradtak.Gondolom akkoriban mentek amikor én már nem nagyon néztem már rajzfilmet.A Centurions figurákat viszont ismerem. Mondjuk ezeket a félben szétszedhetős karakterek nem tudom hova tenni 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.