Akciófigura szótár

A célunk egy nagy szócikk gyűjtemény az akciófigurák világából, hogy ne csak a hazai piacon igazodjunk el. Köszönöm a nagy segítséget Attila,  Hunmarine88 és G.I. Zmo kollégáknak. Jelenleg 197 szócikk található a szótárban.

0-9

1/18 – A 10 cm-es, tehát G.I. Joe méretű figurák egyik méretskála besorolása. Lásd: Scale.

104% – Ekkora méretre kellett sokáig gyártani az öntőformákat, ugyanis a műanyag szilárduláskor zsugorodik.

21st Century Toys – 1997-ben alapított játékgyártó cég. Egyik legismertebb sorozata az Ultimate Soldier nevű vonal, melyben katonai figurákat jelentettek meg.

25th – 25th Anniversary. A 25. évfordulós, 2007-től gyártott modern G.I. Joe figurák gyűjtőneve.

2UP – A 2Up egy méretbesorolás, melyet a modellezés, prototípus gyártás idején használtak a nyolcvanas, kilencvenes években. A tervezett méret kétszeresére nagyították a műgyanta figurát, ami prototípusként szolgált. Bővebben itt>>

30th – 30th Anniversary. A 30. évfordulóra gyártott figurák csoportja, mely valójában a Renegades figurákkal karöltve, azokkal egységes hátlapon jelent meg 2012-ben.

3.75″, 3 3/4 inch – A 10 cm-es, tehát G.I. Joe méretű figurák egyik méretskála besorolása. Lásd: Scale.

4UP – A 2Up-hoz hasonló méretarány, de ritkábban használták. Az eredeti modell négyszeresére nagyították a prototípust.

50th – 50th Anniversary. A G.I. Joe ötvenedik évfordulójára készített figura sorozat, 2014-től kezdődően.

A

ABS – Egyfajta műanyag, melyet egyre gyakrabban használnak a figura gyártásban.

AFA – Action Figure Authority – A legnevesebb cég rövidítése és grading rendszer, mely a figurák, járművek valódiságát, és minőségét biztosítja. Többféle cég foglalkozik ezzel, figurákra, képregényekre vagy bármi más gyűjteményre is vonatkozóan. Bővebben itt olvashatsz róla>>

Animation cell – A rajzfilmekhez készült rajzokat egy-egy fóliára festették/rajzolták. Ezek egy-egy mozdulatot jelenítenek meg.

ARAH – A Real American Hero – Az igazi amerikai hős. Az 1982-től 1994-ig tartó figura/képregény/rajzfilm megjelenéseknél használt “alcím”, melyet az egész világon ismernek. A Larry Hama által írt képregénysorozat mind a mai napig megtartotta ezt az alcímet, hiszen ugyanabban az univerzumban játszódnak a történetek.

Articulation – Mozgathatóság, vagyis a figurák mozgatható ízületeit jelöli.

B

BAF – Build A Figure. Jelenleg leginkább a Marvel Legends széria bevett szokása, de más gyártók is előszeretettel alkalmazzák: egy adott hullámban (Lásd: wave) lévő figurák tartozékaként megjelentetnek egy-egy testdarabot egy nagyobb figurából, s amikor a gyűjtő beszerzi az összes kiadást, akkor össze tud állítani még egy figurát. Ezek jellemzően kevésbé népszerű vagy méretre nagyobb karakterek figura kiadásai.

Ball-socket joint – Minden irányba mozgatható ízület. Például a kései vintage és modern G.I. Joe fejek ebbe a kategóriába tartoznak.

Barcode – Vonalkód.

BC – Battle Corps. Az 1992-től gyártott G.I. Joe vonal neve.

BBi – Blue Box Toys International. Élethű katonai járműveket gyártó játékcég.

BF2000 – Battle Force 2000. 1987-től gyártott G.I. Joe alcsapat.

BFS – Boss Fight Studio. Előzetesen szabadúszóként dolgoztak és 2007-től egészen 2012-ig jelentek meg munkáik a modern G.I. Joe sorozatok terén. Később elbocsátották őket és saját kiadót alapítottak.

Blind bag – Zsákbamacska. Teljesen lezárt csomagolású figurák, melyeknél nem tudni, épp mi rejlik a csomagolás alatt. Sok esetben élelmes gyűjtők összegzik az SKU kódot, és ez alapján kideríthető, melyik csomag mit tartalmaz.

Blister packaging – Bliszteres, vagyis műanyag héjas csomagolás. A papír hátlapra egy műanyag, átlátszó, keményebb műanyagból készült héjat ragasztanak, ami a figurát rejti.

Bootleg – Illegális termék. Sokszor összemosódik a koppintással (lásd: knock-off), ugyanis a másolatokat nem a hivatalos cég árulja, így sem a jogokkal, sem a védjeggyel nem rendelkeznek a másolók – illegális. A bootleg termékek nem feltétlen másolatok, viszont biztosan a licenchasználat kikerülésével jelennek meg, kerülnek a köztudatba.

Brick and mortar store – Valódi, létező üzlethelyiséggel rendelkező boltlánc. Ide tartozhatnak olyan cégek is, melyeknek létezik online boltjuk, de nem kizárólag ott értékesítenek.

Buck – A bak egy amolyan pálcikaember, aminek a mozgathatósági pontjai készen állnak. Innen pedig a modellező az általa választott anyaggal viszi fel a figura minden testdarabjának a kinézetét.

C

CC, CoCo – Cobra Commander.

C scale – A nyugaton bevált grading rendszer, ami egy egytől tízig terjedő skálából áll (C scale) és amely által könnyebben be lehet sorolni a figurákat állapotuk szerint. A teljes listát itt találjátok>>

Cardback – A figurák hátlapja, mely legtöbbet éri, ha az elején lévő grafikának legnagyobb része sérülés nélküli.

Cardboard – A hátlapnak hazsnált karton.

Cardboard “chad” – A hátlapon lévő kis darab, melyet kiszedve a boltok polcaira felakasztható a hátlap (lásd még: Unpunched).

Carry forward – Megelőző kiadásokból egy az egyben az új termékpalettára áthozott kiadás. Figurák és járművek megjelölése, ha módosítás nélkül, maximum a csomagolás változtatásával újra kiadják.

Cartoon / Movie accurate – Rajzfilmes vagy filmes figura. A rajzfilm vagy film kinézetét hűen követi.

Case – Egy “doboznyi csoda”. A nagy gyártók meghatározott arányban tesznek dobozokba figurákat és szállítják azt a viszonteladóknak. Például megjelenik egy 6 figurából álló hullám, de a case-ben, vagyis a hivatalos dobozban összesen nyolc darab fér el. Dönthet úgy a gyártó, hogy a legnépszerűbb figurából hármat rak egy case-be, vagy kettőből duplán, így feltöltve a case-t. Ezt szinte mindig a karakterek népszerűsége, illetve a potenciális seregépítési törekvés döntheti el. Így jöhetnek létre nagyobb számban előforduló egyfigurás készletek a boltokban: a gyártó elszámolta magát, és a legtöbb figura elkel, de a túltermelés miatt a pluszfigurák nem kellenek senkinek.

Case-fresh – Olyan bontatlan játék, mely egyből a dobozból kerül elő, sem boltok polcain, sem gyűjtők kezei közt nem járt még.

CG – Crimson Guard. 1985-től gyártott Cobra alcsapat.

Chase variant – Változó variáns. Nehezebben behatárolható kiadású figura. Gyakorta a Funko Pop! soroban rejlenek, de más vonalban is felbukkantak már. Azonos csomagolásban, azonos sorszámmal egy teljesen más figurát rejtenek el szándékosan a készítők. Erről sosem tesznek hivatalos említést, így nem tudni, mely szállítmányban rejlik, illetve mekkora számban készítik el.

Clear – Átlátszó műanyag. Olyan figurák tulajdonságánál lehet találkozni, mely nem színezett, áttetsző hatást kelt. A hetvenes években is használták, de reneszánszát a nyolcavas-kilencvenes években élte, manapság már leginkább a kisebb gyártók figyelemfelkeltő próbálkozása. Nem összekeverendő a translucent típussal.

Color bar – A hátlapok mintapéldányainak (lásd: proof card, proof sheet) szélein láthatóak a CMYK színek, melyek a nyomtatásnál fontos támpontot nyújthatnak, hiszen össze lehet vetni a kész anyagokat. A színeket külön nyomtatólemezen viszik egymásra, és az eredeti grafikáról készült negatívot a lemezekbe “égetik”. Ezt követi a többlépcsős nyomtatás.

Color study – A figurák végleges kinézetéhez olykor akár 8-12-féle színben készültek el a rajzok, amelyekből a menedzsment választott egy tetszetőset, mellyel végül megjelenhetett a figura.

Concept – Elképzelt kinézet. Általában a concept verziós figurák és járművek az első elgondolás alapján készült darabok. A rengeteg ötletelés, mérnöki és marketinges vezérelv alapján szinte mindig át kell alakítani az adott kinézetet és működési elvet, de a gyártók előszeretettel jelentetnek meg ilyen, eredeti ötleten alapuló kiadásokat.

Core character – Központi karakter. Luke Skywalker, Optimus Prime vagy Snake Eyes nevét a legtöbb rajongó ismeri. Minden játékvonalban léteznek olyan, sokak által kedvelt, népszerű karakterek, melyek állandó bolti jelenlétet kívánnak meg. Ezzel szeretnék a gyártók biztosítani, hogy az eseti vásárlóknak is jusson a kedvenc karakterekből.

CP – Comic Pack. Olyan figurás megjelenések, melyekhez képregényt is csomagolnak.

Cromalin – A hátlapgyártás közben használt eljárás (lásd: proof card, proof sheet). Elsődlegesen a színskálák javítására, korrigálására használt módszer, ami rendkívül éles és világos képeket eredményezett.

Crossover – Két különböző brand vagy franchise egy kiadásban való szerepeltetése. Például: Star Wars Transformers, Ghostbusters Transformers, G.I. Joe Street Fighter, WWE Ghostbusters.

Crowdfunding – Közösségi finanszírozás. Egy projekt esetében van lehetőség arra, hogy a rajongókés érdkelődők dobják össze az elkészítésre elegendő pénzösszeget.

Custom – Gyűjtők és rajongók által, saját kezűleg módosított figura. Ide tartozik az átfestés, a saját sculpting, faragás, ragasztás, és bármi, ami utólagos változtatásként értelmezhető.

D

DEF – Drug Elimination Force. Az 1992-től gyártott G.I. Joe alcsapat gyűjtőneve.

DiC – DiC Enterprises. Rajzfilm gyártó cég, mely sok más mellett az 1989-1992 közötti ARAH rajzfilmeket készítette.

Dime store, Dimestore – Filléres bolt. Számtalan termékkel foglalkozó, de kvázi mindenből az alacsonyabb árképzéssel ellátott termékekre specializált vegyesbolt.

Dossier – Lásd Filecard. Larry Hama eredetileg egész oldalas írásokat készített a figurákról, melyeket dossziéknak hívott.

DPCIDepartment – Class – Item. Lásd: SKU. A Target saját kódjele, mely alapján tudja nyomon követni a játék készleteit.

Dremel – Egy egy mini fúró/csiszoló márka, de sokan igeként használják, magát a csiszolási folyamatot jelölve vele.

Drop – Megjelenés. A valódi megjelenési dátum előtti időpontban előrendelhető figurákra vonatkozik. Ezek érdekessége, hogy nem exkluzív figurák, csak a lehetőséget teremtik meg egy szűkebb csoport számára, hogy megrendelhesse az adott figurát. Más termékportfóliók oldaláról (divatipar, mainstream zenei merch cuccok, stb) először a designer figurák világába, majd a legnagyobb gyártók zsargonjába is átszivárgó kifejezés egy adott kiadás vagy akár komplett hullám megjelenésének dátumát jelzi. Sok esetben nem a gyártó saját weboldalának elérésekor használják, hanem egy közvetítő e-bolt által kijelölt dátumot jelöl.

E

Emboss – Dombornyomott. Általában a könyvborítók, hátlapok készülnek ilyen technológiával.

EP – Engineering Pilot – Az első (mint a sorozatok pilot epizódja), mely lejött a gyártósorról. Általában jelöletlen figura, annyiban különbözik társaitól, hogy csomagolás nélkül kerül a megbíző/gyártó cég kezébe, hogy demonstrálják, rendben van a tervezés és kivitelezés. Bizonyos esetekben számozták őket, amennyiben több gyártósorról származtak vagy módosításokat végeztek a gyártás közben. Bizonyos esetekben léteznek különbségek a végleges termékektől, melyek miatt számos gyűjtő számára nagy értéknek számítanak.

Epoxy – Kétkomponensű javítógyurma. Modellezők kedvelt alapanyaga. Bővebben itt lehet róla olvasni>>

F

Filecard – A figurákról készült rövid leírás, tulajdonságok, név, születési hely, szakterületek, kedvenc mondás. A hátlapokon és a járművek dobozán/dobozában helyezték el őket.

First shot – Az első, fröccsöntéssel készült figura, amit öntőformákban, moldokban öntenek. Közel sem a végleges verzió, de a műanyag viselkedéséhez, az ízületek és a funkciók valódi működéséhez elengedhetetlen darab. Ezt követően a módosítások során további, úgynevezett test shot-okat öntenek a folyamatos javítgatások során. Ebből maximum 2-3 darabot készítenek összesen.

Frankenjoe – Frankenstein után szabadon. Olyan figurát jelent, melynél látszólag véletlenül kerültek össze a testdarabok, semmilyen logikát nem követve, az esztétikát gyakran mellőzve teljesen.

FSS – Figure Subscription. Előfizetéses rendszerű figura megjelenés. A rajongók általában csak terveket látnak (lásd: mock-up), amire a pénzt kiadják. Később pedig havi bontásban jelennek meg a figurák.

G

Gang-molding – Időnként előfordul, hogy egy nagyobb öntőforma több figura alkatrészének negatívját rejti, esetleg ugyanazt a darabot egyszerre nagyobb számban is ki lehet önteni. Ez sokszor költségkímélő eljárás, de a nagy gyártók ritkán hazsnálják. Előnyös lehet viszont garázsprojektek számára.

Gimmick – Speciális funkció. Játékokban alkalmazott egyedi működési elv, mely a játékélmény növelésére szolgál. Például: rugós kilövő, elektromotor, fény- és hangeffektek, nyomógombra működésbe lépő végtagok, színváltó festés.

GITD – Glow in the Dark. Sötétben világító termék. Kétféle típusa is létezik, ami elterjedt a köznyelvben, ám van egy kis különbség köztük. A fotolumineszcens anyagok közül azokat, melyeket fluoreszkáló (fluorescence) hatással írunk le, addig fejtik ki a hatásukat, amíg a megvilágítás tart. A foszforeszkáló (phosphorescence) hatással leírt esetekben pedig a fényforrás eltávolítása után is zajlik a felvett fényenergia egy részének visszaadása – magyarul világ továbbra is a sötétben.

Grade/Grading System – A különböző játékok és egyéb termékek minőségi besorolására létrehozott rendszer. Az egységes értékelésnek hála, így könnyebben beazonosítható az akril táűrolóba zárt értékes figurák, és egyéb termékek állapota.

Green stuff – Levegőn száradó, formázható anyag. gyakori a többkomponensű változata. Tömítésre, formázásra használják.

Green tag – A zöld biléta. Egy hagyományosan nagy alakú zöld papír, melyet a Hasbro munkatársa ragasztott a figurákra. Ezek a figurák jelentették a végső lépcsőfokot a tömegtermelés felé, ugyanis sokszor csomagolással együtt vizsgálták a termék minőségét. A papíron feltüntették, melyik stádiumból származik (pl. HFE – Hasbro Far East), a hátoldalán pedig saját rate systemmel, azaz minőségszintekkel dolgoztak, hogy mennyire felel meg a standardoknak. Ezt később a kenner felvásárlásakor is megtartották, ma viszont már nem jellemző módszer.

H

Hardcopy – Az a prototípus, melyről később elkészítik vákuumnyomással a negatívot, ami végül az öntőformák alapjául szolgál. Jellemzően poliuretánból készítették eleinte, ami keményebb, mint az eredeti anyag. Az eredeti, modellezett prototípusról szilikon mintát vesznek, amibe később egy ilyen változatot öntenek. A járművekről bővebben itt olvashatsz>>

Haul – Beszerzés, zsákmány. A gyűjtők által vásárolt/cserélt új érkezések összefoglaló neve.

Headswap – Fejcsere. Közkedvelt és egyszerű módszer, a kitbash egyik legelső változata (lásd: kitbash), mely esetben két figura fejét kicseréljük egymás testén.

HFE – Hasbro Far East, vagyis a Hasbro távol-keleti gyáraiból származó preprodukciós darab, melyet a megbízónak küldenek el kivizsgálásra, megfelel-e a minőség.

Hinge joint – Forgópántos csatlakozás az ízületek között.

Hoarder – Felhalmozó. Olyan gyűjtő, aki szinte úszik a műanyagban. Nincsenek határok, és komplett szobákat képesek megtölteni játékokkal.

Hockey tape – Speciális ragasztócsík, amit a jégkorong ütők ragasztására hoztak létre, de tömítésre is tökéletesen alkalmas. Customgyártók kedvelt anyaga.

Holy Grail – A szent grál, vagyis a gyűjtő által leginkább vágyott, vagy legjobban kedvelt, esetleg legértékesebb gyűjteményi darab.

Homage / Hommage – Homázs. – Egy korábbi alkotás iránti tiszteletadás.

HTF – Hard to Find, azaz ritka figurák vagy járművek besorolása. Sokszor csupán aukciók figyelemfelkeltéseként használják címekben.

I

IG – Iron Grenadiers. 1988-tól gyártott alcsapat, mely vezetője Destro.

Injection mold – A folyékony műanyagot ebbe az öntőformába adagolják, ahol megszilárdul. A végtermék negatívja, gyakorta alumínium és acél a kiindulási anyag. Lásd még: Mold.

ISO – In Search Of – Keresem, kutatom. Gyűjtők által használt rövidítés, ami az általuk keresett figurákra, kiegészítőkre vonatkozik.

J

Joint – Ízület, vagyis egy mozgathatósági pont a figurán.

K

Kitbash – A custom egyik típusa: olyan módszert jelent, mely esetében kizárólag a figurák testdarabjait cserélgetik, semmilyen sculpting vagy festés módosítást nem vesznek igénybe.

Knock-off – Másolat, koppintás. Általában nem legális, az eredetinél olcsóbb kópia. Az eredeti gyártó helyett egy magánszemély, vagy egyéb cég/gyár készíti, gyakorta megtévesztően hasonló színekben, minőségben, csomagolással. Sok esetben esik áldozatul a tudatlan vásárló ennek.

L

Lenticular label/sticker – Váltóképek nyomtatása egyazon felületre. Ezzel a módszerrel készült a B.A.T. mellkas matricája.

Line-up – Felállás. Egy adott játékvonalban megjelent figurák és járművek listája.

Loose – Bontott figura, minőségtől, állapottól függetlenül jelenti a csomagolásától “megszabadított” figurát, járművet.

Loot crate – Előfizetés által megvásárolható doboz, melyben többféle kiadó termékei találhatók meg, sok esetben a tartalma csak a kibontást követően ismerhető meg.

Lot – Sokaság, csomag. Eladó dolgok terén általában az 1-2 darabnál nagyobb csomagokra szokták kiírni.

M

Mail-away, Mail-in – A gyártók speciális ajánlatait sok esetben a vásárlók pontok gyűjtésével, vagy egyéb részletek postán történő beváltásával néha betelefonálással) lehetett megszerezni. Eleinte új megjelenéseket lehetett így megszerezni, a kilencvenes évekre a kínai raktárakban felhalmozott és maradék figurák kerültek ilyen módon kiosztásra.

Mash-up – Két különböző brand vagy franchise jellegzetességeinek használata egyazon figurán. Például Xenomorph Joker, Punisher Captain America, Ghostbusters Optimus Prime.

MIB – Mint in Box, az eredeti dobozában, az eredeti papíráruval tartották meg, valószínűleg még nincs összeszerelt állapotban, általában nagyobb termékekre, járművekre vonatkozik.

Midnight chinese – Privát figura gyártás. Sokáig úgy vélték, a kínaiak a munkaidő lejárta után (erre utal a kifejezés is, hogy éjjel dolgoztak) az ott lévő öntvényekből készítettek saját eladásra figurákat. Az évek során azonban többnyire megdőlt ennek a mítosza. Bővebben itt olvashatsz róla>>

MISB – Mint In Sealed Box, azaz gyárilag még mindig le van ragasztva, sosem volt kinyitva a doboz. Általában nagyobb termékekre, járművekre vonatkozik.

Mint – Tökéletes, “patika” állapotú figura.

MIP – Mint In Package, hasonló a MIB-hez, de akkor használatos, ha valamilyen speciális csomagolása van, nem konkrétan dobozos termék.

MISP – Mint In Sealed Package, hasonló a MISB-hez, csupán a csomagolás formátuma különbözik.

ML – Movie line. Filmekhez kapcsolódó játékvonal.

MLC – Mint Loose Complete, ez azt jelenti, hogy a csomagolásából kibontott tökéletes vagy szinte tökéletes állapotú, komplett figura/jármű.

MM – Mega Marines/Mega Monsters. Az 1993-tól készült G.I. Joe és Cobra alcsapat gyűjtőneve.

MOC – Mint on Card, érintetlen, bontatlan figura.

Mock-up – A végleges kiadások hiányában korábbi termékek darabjaival pótolt bemutató termékek. Ilyen lehet akár egy csomagolás, amit egyéb, papírból, kartonból készítettek, hogy a formát bemutassák. Szintén bevett szokás volt, hogy a korai katalógusokban, amikor még nem tudtak prezentálni a kész figurákból, korábbi figura darabokból építettek össze, majd festettek le a fotókhoz szükséges példányokat, a modern időkben pedig akár képszerkesztővel is készíthetnek ilyen, a valóságban még nem létező figurákat.

Mold – Öntőforma, az a fém (főként acél vagy alumínium) rekesz, aminek a belseje a figura negatívját tartalmazza, így ebbe öntik a folyékony műanyagot.

MOSC – Mint on Sealed Card. Tökéletes állapotú, bontatlan figura, melyen semmilyen sérülés, gyűrődés nem található.

MSRP – Manufacturer’s Suggested Retail Price. Liastaár, azaz a gyártó által javasolt bolti árat értjük alatta. Ez a valóságtól eltérhet.

MTF, Marauder – A Marauder Inc, Marauder Task Force. Sok éven keresztül valódi katonai felszereléseket gyártottak az 1:18-as figuráknak, majd 2013-tól beléptek az akciófigura piacra is. Jelenleg már számos katonai típusú figurát készítenek, fő erényük, hogy szinte testrészenként lehet megvásárolni a figurákat és moduláris felszereléseket is gyártanak.

N

NF – Night Force. 1988-tól gyártott G.I. Joe alcsapat. Utalhat azonban a kései Ninja Force-ra is. Ez egy 1992-től gyártott G.I. Joe játéksor.

Niche – Szűk piaci résre specializálódó termékcsalád vagy egy nagyon szűk gyűjtői kör által preferált termék.

O

OBO – Or Best Offer – Vagy a legjobb ajánlat. Elaó termékeknél, amennyiben az eladó nem feltétlen akarja eladni a meghirdetett áron és ajánlatokat is meghallgat, majd ezek közül a legjobbat kiválasztja.

O-ring – A gumigyűrű, ami a vintage figurákat összetartja. Részletesebben itt>>

OG – Oktober Guard.

OG13, OG – Original 13. Az eredeti tizenhárom ARAH G.I. Joe szereplő (Hawk, Breaker, Stalker, Grunt, Steeler, Grand Slam, Short-Fuze, Clutch, Zap, Flash, Rock N Roll, Scarlett, Snake Eyes), illetve mivel sokan használják az akciófigurák terén is, ezért az első éves megjelenéseket lehet figyelembe venni. Bővebben itt olvashatsz róluk>>

OOS – Out of Stock – Elfogyott, nincs készleten.

P

Paint application – Az egész, figura felületén futó festést együttesen nevezik így,akár gépek, akár emberi kéz munkája a gyártósoron.

Paint master – Általában egy műgyantából készült mintapéldányt, prototípust áldoznak fel erre. A tervező cég megbízottja festi meg a figurát, amivel felkelthetik a befektetők, boltok és gyűjtők érdeklődését, továbbá mintául szolgál a kínai munkások számára.

Paint mask – A festésnél használt “maszk”, mely igazodik a figura egy részére, majd amikor letakarják vele a figurát, ráfújják a festéket, a fedetlen részleteken marad meg a festés. Kiváló különböző minták, és az arcfestés egyes részeinek elkészítéséhez.

Paint sample – Általában egy test shot figurát áldoznak fel erre. A megadott színskála segítségével a kínai munkások egy gyárilag festett figurát állítanak elő, amit később a tervező vizsgál meg, hogy megfelel-e a paint masternek.

Pantograph – Pantográf módszer. A cégnél tartott modell az 1:1 arányú prototípuskhoz is készült, amit egy pantográf szerkezettel hoztak létre: ez a gép felismerte az eredeti méreteket, majd ez utasította a “faragásra” várakozó szerkezetet, hogy milyen méretekben dolgozzon. Így jött létre 1:1 méretű gyantabábu, mely a sokak által birtokolt figurák alapjául szolgált. Bővebben ezen az oldalon>>

Pegwarmer – Porfogó. Polcmelegítőnek is hívják, mégpedig azokat a kiadásokat, amik egész egyszerűen nem fogynak el a boltokból. Jellemzően a központi karakterek figuráiról van szó, esetleg kinézetre kevésbé izgalmas kiadások, de az is előfordul, hogy egy-egy hullám figuráiból túltermelést produkál a kiadó, így nincsen szükség annyi figurára az adott verzióból.

PLA – Polylactic acid – politejsav. Figuragyártásnál, 3D-nyomtatásnál használt műanyag. “Biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, melyet növényekből állítanak elő”. Könnyen elérhető, egyre szélesebb körben használt, de törékenyebb anyag.

POA – Points of Articulation. A mozgathatósági pontok száma, mely általában egy figura bonyolultságát is sejteti. Minél több mozgathatósági ponttal rendelkezik egy figura, annál többféle pózt enged a beállításoknál.

PoC – Pursuit of Cobra. A Rise of Cobra után következő játéksor címe, mely 2010-211-ben jelent meg.

Polybagged, bagged – Zacskóban, a gyártó által lezárt módon (forrasztással, vagy ragasztócsíkkal) kiadott figura. Gyakori eljárás exkluzív vagy mail-in kiadások esetében, esetleg kicsiny példányszámú figuráknál a nagyon kis létszámú kiadók esetében.

PP – Python Patrol. 1989-től gyártott Cobra alcsapat.

Preproduction – Minden olyan folyamat, ami a megjelenés előtt – végleges figura kiadása előtt – történik a tervezés és gyártás terén. Gyűjtőfogalom.

Presentation art – Olyan rajz, grafika vagy festmény, amely a tervezők, modellezők értekezleteire készült, amin a többi osztály munkatársaival vitatják meg, mennyire költséghatékony és megnyerő az adott figura vagy jármű. Lényegében ezzel szavatolhatják a kiadás létjogosultságát.

Proof card, Proof – A hátlap terveket hasonlóan a figurákhoz, többször is szemügyre veszik. A vékonyabb papírra nyomott proof card a képminőség, a színek és a sorozatgyártás szempontjából kerül főként megfigyelésre. Jellemzően ezeknél a lap szélein megtalálhatók a CMYK színek, a szélei pedig nincsenek levágva, tehát látszik a fehér papír.

Proof sheet – Lásd proof card. A proof sheet egy nagyobb méretű lapra készített próba, általában 4-6-8 proof card fért rá egy ilyen lapra.

Prototype – A prototípus, de általában gyűjtőnév, hiszen több munkafolyamatnál készül egy-egy minta, amit utána továbbfejlesztenek, alakítanak.

PVC – Az ABS mellett egy másik fontos műanyag, amiből sok figurát öntenek.

PTE – Power Team Elite. Katonai játékfigura sorozat.

R

Rare, very rare, super rare, ultra rare – Ritka, nagyon ritka, szuper ritka, stb. Sajnos manapság túlhasznált kifejezés, mely egy adott figura elterjedésére, számbeliségére alkalmazott kifejezés. Sokan csupán figyelemfelkeltésre használják. Nem szabad összetéveszteni a valódi legyártott számot az éppen aktuálisan elérhető/megvásárolható darabok számával.

Ratio – Arány. Kétféle jelentését is használják: 1. A case-ekben milyen arányban fordul elő egy-egy figura. Ez lehet 1:6, 1:8, 2:8, 2:12 stb. ahol az első szám az adott figura előfordulását jelenti, a második szám pedig összes dobozbéli figurát jelöli. 2. A chase variant figurák előfordulásának leírása, illetve a készített figurákhoz képesti előfordulása az adott megjelenésnek, például: 1:8, 1:16, 1:64 stb. (Minden nyolcadik, tizenhatodik stb. az adott figura lesz).

Recall – Visszahívás. Egy játék vagy játékcsalád potenciális veszélyeket rejthet a játszó gyermekek számára még a megjelenést követően is. Ezért előfordul, hogy a bejelentések hatására visszahívják az adott terméket a boltokból és visszavásárolják a már eladott termékeket.

Redeco – Egy korábbi figura vagy jármű másabb műanyag színekben és másabb festéssel készül el. Ez egyfajta költségkímélés a gyártók számára, hiszen így a korábbi öntőformát nem kell kidobni és egy kisebb beavatkozással fel lehet frissíteni a termékpalettát.

Reissue – Újrakiadás. Egy – általában – régi termék eredetivel megegyező csomagolásában, az eredetivel megegyező öntőformában előállított kiadás, melyet az eredeti gyártó készít, vagy másik gyártó, de hivatalos licenc alapján.

Ren – Renegades. A 2010-2011 között futó rajzfilmhez kapcsolódó figura vonal, mely 2012-ben jelent meg.

Repack – Újracsomagolás. Hivatalosan, amikor a gyártó által megjelentetett figurát újra kiadják, ám egy másabb kinézetű csomagolásban jelenítik meg. A gyűjtők egy körének zavarbaejtő próbálkozásai. Miután megvásárolják a terméket, otthon kicserélik óvatosan a figurát és visszaviszik, hogy az árát megapják – így duplán károsítják vele a boltokat. Lásd még: swap.

Repaint – Átfestés. Egy adott figura vagy jármű teljes felhasználásával készül, csak a színeiben különbözik az eredetitől. A gyártó cég készíti általában.

Repro, reproduction – Létező, meglévő figura, testdarab vagy felszerelés későbbi újragyártása. Általában nem az eredeti alkotó műve, így sokan nem kedvelik, pláne az eredetivel méretre, színre, tapintásra megegyező daraboknál szokott problémát okozni.

Resin – Műgyanta. Sokféle típusa ismert, és általában prototípusok, mini szobrok öntésére használják. Teherbírása kicsi, ezért ízületeknél vagy mozgatási pontoknál sosem használják.

Resolute – A 2008-as G.I. Joe rajzfilmhez készült kiadások gyűjtőneve.

Restock – Boltban, különösen az interneten elérhető boltok esetében – az újra elérhető termékeket jelenti. A restock jelzés azt jelenti, újra található a raktárukban.

Ret – Retaliation. A 2012-es G.I. Joe filmhez készült figura vonal megnevezése.

Retool – Egy, már létező öntvény csekély mértékű módosítása. Például vintage figurákhoz tartozó hátizsákon a pöcköt átalakítják a modernekhez. A fegyverek új markolatot kaphatnak, vagy módosulhat a csatlakozási pontok átmérője, esetleg a testfelület vágásokat kap az új kiadáson, stb.

RGB Plastic Mold – Fém öntőforma. Lásd bővebben a mold címke alatt.

RoC – Rise of Cobra. A 2009-es G.I. Joe film és játékvonal címe.

Rock and Stock – Az utóbbi időben a gyűjtők az újonnan megjelenő kiadásokból kettőt vásárolnak, egyet kibontva pakolnak a polcaikra, a másikat eredeti csomagolásában megőrizve tárolják. Erre utal a kifejezés.

Rotocast – Fröccsöntési módszer. A hőre lágyuló anyagok, például a speciális műgyanta öntésére szolgál, mely során egy nagyobb, centrifugális erőnek (ti. forgatják közben) kitett öntőformában szilárdul meg a figura adott darabja, ami üreges szerkezetű lesz. Jó példa erre az eredeti, 12 inches G.I. Joe figurák készítése.

Running change – Főképp régebben fordult elő, amikor egy figurát akár két évig is folyamatosan gyártottak. Ekkor megtörténhetett, hogy változtattak a gyártási műveleteken, ám ezek mindig apró változtatások: festés, testdarabok, felszerelés eltérés lehetséges.

S

SB – Steel Brigade. 1987-től gyártott G.I. Joe alcsapat. Utalhat a Star Brigade-re is, mely 1993-tól készült alvonalként jelent meg.

Scale – A figurák mérete. Kétféle bevett méretközlési módszert használ a szakirodalom. Egyrészt inch/cm-ben megadva: 1″ = 2,5 cm magas figura. A 3.75″ méret pedig ~ 10 cm-es magasságot sejtet. A másik méretbesorolás az arányskála. Egy 1/35-ös figura nagyjából 5 cm magas kiadás. Az 1/18-as figurák nagyjából 3.75 – 4 inches figuráknak felel meg. Az 1/12-es méret a 6″ magas figurákat jelöli, míg az 1/6-os a 12 inches kiadásokat jelöli, ezek megfelelnek nagyjából a hatvanas évek 30 cm magas G.I. Joe figuráinak. Részletes lista itt található>>

Scalper – Skalpoló, keselyű, cápa, hiéna. Sok elnevezése van azoknak az embereknek, akik felvásárolják a készleteket, majd ezeket irtózatos haszonnal próbálják meg továbbadni. Jellemzően mindig az új kiadásokkal foglalkoznak, akár a kamionokról lekerülő dobozokra egyből ráugranak, és időnként képesek akár éveket ülni egy-egy új figurán, hogy kivárják a megfelelő pillanatot.

Scalper bot – Olyan automatizált script, mellyel pillanatok alatt felvásárolható egy egész készlet az internetes boltból.

Scarcity Marketing – A gyártsunk kevesebbet drágábban elv a játékpiacon. Az elmúlt évtizedekben szándékosan alultervezték bizonyos kiadások számbeli gyártását, hogy ezáltal folyamatosan fenntartsák az érdeklődést és a kereslet alá lőve a profit növelését is elérjék. Ide tartozik az a módszer is, amikor időben limitálják az adott termék elérését, vagy eltérő időablakokban hirdetik meg a terméket. Bővebben itt>>

Sculpey – Hőre keményedő, színes gyurmacsalád. Modellezők használják. Bővebben itt>>

Sculpt – Az a háromdimenziós modell, amit egy modellező, tervező vagy rajongó készít el, előzetes minta nélkül. Valójában a prototípus megnevezése.

Sculpting – Maga a modellezés, szobrászat folyamata.

Sculpting Clay – Modellezők által használt, levegőre száradó modellgyurma.

SE – Snake Eyes.

SF – Sonic Fighters vagy Street Fighter. Előbbi az 1990-es G.I. Joe kiadások gyűjtőneve, míg a másik az 1993-tól indult, hivatalos, Street Fighter filmhez kiadott játékokat jelölheti.

Shelf taker – A boltok polcainak frontját fedő reklámanyag, hosszúkás, és a logón, a főbb színeken kívül időnként karaktereket is tartalmaz. A G.I. Joe figurák terjesztésénél gyakorta használták, de sokszor lehetett látni az Action Force/Takara kiadásoknál is.

SKU – Stock Keeping Unit. Az SKU szintén egy kód számokból és betűkből, mely egyedivé teszi a terméket. Ez akkor nyer értelmet, amikor a vállalat, cég nyomon szeretné követni, hogy az adott termékből mennyi maradt még raktáron, illetve mennyi fogyott el. Az SKU kód tökéletes megoldás erre. Sok esetben pedig a szemfüles rajongók számára tökéletes lehetőség, hogy erre a kódra keresve (akár online, akár létező boltban) még idejében begyűjtsék a kívánt figurát, járművet.

Sonic welding – Az az eljárás, aminek segítségével ragasztó nélkül illesztik össze a figurákat. Ez főként a Star Wars, Action Force kiadásoknál volt bevett szokás. Az ultrahangos hegesztésnél olyan frekvencián rezegtetik a műanyagot, amitől magas hőmérséklet keletkezik és összeolvadnak a darabok, így megspórolják a ragasztót, továbbá sokszor tartósabb a kész termék.

SP – Sky Patrol. 1990-től gyártott G.I. Joe alcsapat.

Sprue – Műanyag öntvénykeret. Modelleknél is előforduló vékony műanyag keret, melyről lepattintva az alkatrészek összeépíthetők. G.I. Joe-k esetében a járműveknél, illetve a kilencvenes években a figurákhoz mellékelt fegyverek esetén is gyakran találkozhattunk vele.

SS – Storm Shadow.

Starcase – Teljesen átlátszó bliszteres csomagolás, amiben a bontatlan figurákat tárolhatjuk.

Street date – Megjelenés dátuma. A létező boltokba kerülés dátuma, amikor elméletileg az üzletlánc bármelyik boltjába btérve megvásárolhatjuk a trméket.

Stylesheet – Stíluslap, vagyis az a rajz és leírás, mely alapján a kétdimenziós figurából a modellező elkészíti az első háromdimenziós prototípust.

Styrene, Styrene sheet – Sztirolból készült makettek, prototípusok gyűjtőneve. Rengetegféle sztirol lap létezik, és nem csak a hivatásos szakik kedvence a műanyag modellezői alapanyag.

Sunbow – Sunbow Productions. Rajzfilmgyártó cég, mely többek között az 1983-1986 közötti ARAH G.I. Joe részeket készítette.

Swap – Testcsere. Valamely testrész cseréje, általában a kívánatosabb kinézet elérése céljából.

Swivel joint – Forgatható ízület. Csak jobbra-balra és fel-le mozgatható. A vintage Star Wars fejek és karok, továbbá az első néhány évben készült G.I. Joe figurák fejei ilyenek.

T

Tampo paint – Tamponnyomás. Túl kicsi vagy nem sík felületek festésére ideális. Ilyenek voltak például a figurákon az emblémák, logók. Az eljárás közben a logó negatívját elkészítve, egy hatalmas lenyomatot készítenek az eszközök segítségével. Nagyjából úgy, mint ahogy a pecséteket nyomják.

T-bar – Lásd még: T-hook. A T-bar jobbára az újabb figurák csípő tartozéka, mely segítségével a lábak és a test összekapcsolódik.

TBC – Talking Battle Commanders. A rövid életű, 1992-es G.I. Joe figura csapat neve, melyeken hangokat kiadó hátizsákokat rögzítettek.

T-crotch – T-csípő. Az ágyékhoz egy pöcökkel csatlakoznak a combok és csupán előre-hátra lehet mozgatni a végtagokat.

T-hook – Az a fém kampó, amely a vintage figurák lábait és torzóját tartja össze.

Test shot – Próbaverzió. A figurák tervezése közben öntött próbadarab, melyen elemzik, vajon megfelel-e minden részletében az előírásoknak és a terveknek. Festetlen és általában sokféle színű műanyagból öntik a testrészeket, attól függően, hogy épp milyen műanyag maradt ki a gyárban. Ebből egyszerre akár 3-5 darabot is önthetnek, variációnként.

TF – Tiger Force. 1988-tól gyártott G.I. Joe alcsapat.

Tie-in – Valamihez kapcsolódó. Általában filmekhez, sorozatokhoz kapcsolódó játékokat, képregényeket jelölnek ezzel a kifejezéssel.

Tooling – Szerszámozás. A figura gyártásánál használt szerzámok létrehozása.

Toyetic – Játékra termett. Egy kifejezés, melyet Bernard Loomis, a Kenner Toys korabeli játéktervező osztályának vezetője iktatott be. Egy adott film tévésorozat, képregény, vagy bármi egyéb médiatermék olyan tulajdonságát jelölte, miszerint alkalmas lehet-e arra, hogy belőle gyerekeknek készülő játék jöhessen létre. Az elbeszélések alapján így esett a választása a Harmadik típusú találkozások film helyett a Star Wars-ra.

Transition card – Átmeneti hátlap. Általában matricával látják el, mely a későbbi végleges változtatást rejti magában. Akár a grafikán, logón vagy a hátulsó oldal egyes részeinek változtatását is rejtheti magában. leginkább hátlap variánsként ismerik el.

Translucent – Színezett átlátszó műanyag. Azon figurák tulajdonsága, mely színezett műanyagként áttetsző hatást keltenek a figura egy részében, vagy teljes egészében. Nem összekeverendő a clear jelentésével.

Troop builder, army builder – Seregépítő. Olyan figurákra alkalmazott kifejezés, melyekből egynél többet érdemes lehet beszerezni. Vagy a felszerelés teszi alkalmassá fejcserével (például a USS Flagg legénysége), vagy maszkot, sisakot viselő, “arctalan” karaktereknél bevett szokás. Sokféle elképzelés létezik, hogyan érdemes gyűjteni, van, aki 3-4-5-6-10-es csapatokat gyűjt, mások egyszerűen hadsereget toboroznak.

TT – TakaraTomy. Japán cég, mely a múlt évszázadban a Hasbro mellett hivatalosan licencelt G.I. Joe figurákat jelentetett meg. Beszámolók szerint pedig hazánkban hamarabb lehetett kapni, mint az európai változatokat.

U

Unpunched – A hátlapon általában található egy rés, lyuk, mely a bolti akasztók számára van fenntartva. Az unpunched hátlapokon nincs kiütve ez a rés, azaz sosem kerültek ki a boltok polcaira. Ritkábbak és magasabb értéket tulajdonítanak nekik a gyűjtők.

Unreleased – Kiadatlan. Bolti forgalmazásban nem megjelent figura vagy jármű. Általában 80%-ban kész kiadásokról beszélünk, de nem ritka, hogy végül teljesen elkészült figurát (akár teljesen kész csomagolással) értünk rajta.

V

Vacuform – A Vákuumnyomásos eljárás, amellyel elkészítik a prototípus negatívját, hogy abból mintát véve az öntőformát ki lehessen alakítani.

Variant – Variáns, időben megközelítőleg ugyanakkor készített változatok egy adott verzióról. Néhány testdarab, festés és felszerelés különbözhet. Ez történhet véletlenül, a kínai gyár félreértése miatt, tervezési figyelmetlenség gyanánt vagy szándékosan, termékfrissítés esetén.

Vault – Pince, kripta. A sokáig elzárt érdekességeket jelölik ezzel a jelzővel. Több év elmúltával egy gyártó bemutathatja az addig gondosan eltitkolt prototípusokat, terveket.

Version – Verzió – időben eltérően készülhet egy adott karakterről többféle figura, ezek megtartják a főbb stílusjegyeket, de eltérő kinézetet adnak összességében.

VHTF – Very Hard to Find, azaz nagyon ritka kiadások jellemzője. Sokszor csupán aukciók figyelemfelkeltéseként használják címekben.

W

Wave – Hullám. A figurákat csoportokra bontva, időben eltolva jelentetik meg, és egy-egy csoportot hullámnak neveznek. Az első hullámokban igyekeznek a legnépszerűbb figurák első verzióit kiadni, de nem ritka, hogy a hullámokat feltöltik kevésbé ismert karakterekkel is.

Window box packaging – Eredetileg a papírdobozos csomagolású játékokat évtizedekkel ezelőtt nem lehetett a boltban szemügyre venni, csak a grafikákat. Majd a Mego cég stratégiát váltott és a szuperhősös figuráin nyílást vágott az elülső oldalon – így azonnal megláthatták a gyerekek már a boltokban, milyen figurát kapnak majd.

WIP – Work In Progress. Folyamatban lévő munka.

With Box – Összeszerelt állapotban van, és csak a dobozát mellékelték.

WPK – World Peacekeepers. A Hong Kong-i illetőségű MC Toys által gyártott katonai játékvonal.