Barkács sarok – Gumigyűrűt a figurákba

Még mindig szélesebb körben elterjedt a befőttesgumi használata, de ki kell ábrándítsak mindenkit, hogy hosszútávon nem megoldás: nagyon hamar ellazul, vagyis akár folyamatosan körbe lehet forgatni a figurákat a saját törzsüknél fogva, illetve az a gumifajta képes gyorsan ráolvadni a T-kampóra, ami a lábakat tartja, illetve a törzs belső felére. Ezért a megoldás a még ma is nagy számban gyártott tömítőgyűrű.

Persze nem mindegy, hogy milyen és mekkora. Azonban jó hír, hogy sokfelé lehet őket kapni. Egyszerű szaküzletektől kezdve a mindenes, elektro-ker és hasonló vegyesboltokban, ahol rendelkezhetnek vízvezetékekhez vagy egyéb csövekhez alkalmas tömítéssel. Az egyik 100%-os lelőhely az SKF szaküzletek sokasága, ahonnan én magam is évekig vásároltam, sőt gyakorlatilag fosztogattam a készletet. Nos, akkor sem kell megilletődni, ha valaki utána kérdez, hogy ez mire kell, ugyanis elvileg ilyet még paintballosok is használnak, tehát nem muszáj bevallani a nagy igazságot.

Jómagam kétféle vastagságút használok. Ennek az az oka, hogy a korai, 1982-1984-ig terjedő időben a fejek sokkal vastagabbak voltak a joint-nál, vagyis a mellkasba illeszkedő résznél és így egy vastagabb, erősebb gumi beszorulna a mellkastartó kiképzés és a henger alakú fejrész közé, ami feszítené a torzót, illetve nem lehet egészségesen összezárni a két részt.

A későbbi figuráknál ez már nem probléma, ott is lehet azonban használni ezt a picit vékonyabb fajtát, ha valaki nem szívesen vacakolna ezzel.

És akkor a képek. Tolómérőn rögzítettem a mérést, hogy mindenki jól láthassa a végeredményt.A képen remélem jól kivehető a külső méret, amivel már lehet kezdeni valamit.
A pontos méret 14.3 mm

Íme alább a kétfajta gumigyűrű, amiből mindig tartok itthon párat vész esetére.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.