Bemutató – Genndy Tartakovsky’s Primal (2019-)

Megjelent Genndy Tartakovsky új minisorozata, mely abba a világba repít minket, ami egykor kedvelt témája volt az ötvenes, hatvanas évek kalandfilmjeinek – az (ős)emberek dinoszauruszokkal vegyített mitikus világába. Tartakovsky korszakos alkotó, aki a Batman TAS szériától fogva a rá jellemző, vastagon húzott körvonalakkal megáldott Powerpuff Girls és Dexter’s Laboratory szériákkal egy csapásra az egész világon ismert rajzfilmes guruvá vált. A Samurai jack-et már díjazták is, de a Clone Wars szériával sem nyúlt mellé – bátran kijelenthető, hogy egy-egy ponton megannyi mai felnőtt gyűjtő életét sikerült jó értelemben befolyásolnia.

A jelen cikk alanya pedig bizonyos értelemben megmaradt a korábbi jól bevált recepteknél, de kellően sikerült önazonosnak maradnia mind az öt, egyenként 22 perces epizódon keresztül. Szerencsére az Adult Swim volt annyira bevállalós, hogy ezt az ösztönök, érzelmek és vér mentén kirajzolódó történetet leközölték.

A sztori leírva sokkal egysíkúbbnak tűnik, mint látva a részeket: egy ősember halászgat békésen, a túlélését biztosítva, amikor szinte villámcsapásként éri a nézőt: itt minden és mindenki az életét kockáztatva tengeti a napjait. Különböző ragadozók elől kell bujkálni, de sajnos nem minden ember ilyen szerencsés, mint ő. A tragédia, mely apátiába hajtja főhősünket, rengeteg apró jelen keresztül érződik, és erre szükség is van, hiszen párbeszéd nélkül zajlanak az epizódok. Ezek után kirajzolódik a düh, a tehetetlen fájdalom, mely gyorsan a többi csúcsragadozó ellen fordítja a lándzsával felszerelkezett előembert. A szintén elképesztő drámán át formálódó nőstény T-Rex hozzácsapódása pedig létrehozza azt a furcsa, de valóban működő kémiát, amire alapvetően építkeznek a következőkben. Mégis, ennyire egyszerűen nem engedik a készítők, hogy összecsiszolódjon a “csapat”, hiszen a második epizód pont kettejük rivalizálását mutatja be, ahogy prédáról prédára próbálják egymást legyőzni, egymás eszén túljárni. A végsőkig kiéleződött szituációt egy árvíz szakítja félbe és akkor ott realizálódik a tényleges kapocs a két karakter között.

Ezt követően mamutoktól kezdve többféle furcsa szerzettel hozza őket össze a sors, de mindvégig kirajzolódik a fő motívum: ölj, hogy életben maradj. Azonban a készítők ezzel sem elégedtek meg, hogy a csupasz brutalitást afféle eszközként, naturális velejárójaként mutassák be. nem, itt még többről van szó. A család, mint a biztonság és az emocionális szűrő legfőbb tényezője hatványozottan jelen van az összes cselekményben. megható például, amikor a mamut csorda végső tiszteletét rója le elesett társuk előtt. Számomra még mindig elképesztően megrendítő és jó értelemben bizsergető, hogy az első érzelmi hullámvölgy a sorozat hatodik percében teljesedik ki, és anélkül, hogy túl sok hátteret ismernénk, máris képesek vagyunk empátiára az adott karakterrel szemben. Az egyik óriási ereje pont ebben van a sorozatnak, ugyanis lesöpörve a kliséket, határozott motivációkkal és energiákkal találjuk szembe magunkat.


Hiába nem találkozunk semmilyen beszéddel, a nem nyelvi jelek sokszínűsége szintén nagyon markáns módon került ábrázolásra. Akár a mozdulatok, a különböző egyszerű hangok, de sokszor a mimika és a szemkontaktus is elképesztő minőségben ad hozzá a megértéshez. Itt sem lehet megállni, hiszen a kiváló zenei aláfestések egyszerre borzolják idegeinket és nyúlnak lelkünkhöz segítséget kérve. Az animáció pedig a már említett vastag körvonalakon túl nagyon folyékony, organikus. A mozdulatok jól láthatóak, rengeteg az akciójelenet, tehát nem kell részeken keresztül várni arra, hogy majd jön egy epikusabb csata, amin kiélhetjük magunkat. okosan adagolják a véres pillanatokat és nem rettennek vissza a belezésektől sem, úgyhogy kisebb gyerekek számára nem feltétlenül ajánlott.


A hátterek festői szépsége megkérdőjelezhetetlen, nincsenek benne olcsó pillanatok, amikor érezhetően csak túl akartak esni egy-egy szcénán. A szomorkás hangulat és a minőségi animáció pedig egységes egésszé formálódik minden epizód végére, hogy aztán az agyunk a stáblista után is bőszen maximális fordulatszámon gondolkodhasson el a látottakon. Rendkívül ajánlott a megtekintése!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.