Az IDW új kiadványai – interjú Michael Kelly-vel, a Hasbro felelős szerkesztőjével

A kiadásokért felelős szerkesztővel beszélgetett az Action Figure Insider csapata, melyet alább ti is olvashattok.

Szeptember közepén indul az a sorozat, melyben egy csapat civil és a Joe-csapat fennmaradt katonái megpróbálják felvenni a harcot a rendszerrel szemben. Néhány bensőségesebb részletet meg lehetne osztani erről?

Jó ideje új sorozatot szerettünk volna indítani, ami elég friss perspektívát képvisel, de ugyanakkor hű marad a gyökereihez is a brandnek. Az új generációk számára releváns sztorit kerestünk. Azoknak, akik a hidegháború éveiben éltek már, azoknak ez a sztori egy áthallás lesz, és egy ilyen világ sokszor nagyon félelmetes tud lenni. Egy nagy kalandba foglalni azt a világot, amiben a tényleges szabadságért küzdenek, az egy nagy lelki feloldozást jelent. Ez a nagy és erős ellenségkép pedig képes felszabadítani bennünk a szorongásokat. A mostani világunkban pedig már közel sem egyszerű lerázni az aggályokat, hiszen az nem egy másik zászlóban vagy nemzetben körvonalazódik.

forrás: Hasbro/IDW

Amikor a G.I. Joe új felállását szerettem volna körülírni, a tudomásomra jutott a Great Britain’s Special Operations Executive (SOE) nevű szervezet. Ez a szervezet civileket képzett át kémekké és besúgókká, időnként pedig gyilkosokká. Az ellenséges, nácik uralta területekre dobták le őket és a kiképzésükön múlt, hogy sikerül-e túlélniük a feladatokat. Különlegessége volt ennek a szervezetnek, hogy férfiak és nők is részt vettek benne és bár sokan még mindig nem ismerik a hátterét, a részvételükkel 6-9 hónappal sikerült csökkenteni a háború időtartamát. Mindez inspirálta a soron következő G.I. Joe világát. A nagyon kilátástalan helyzetből előre törő csapat alapötletből Bobby Curnow szerkesztő, Paul Allor író és Chris Evenhuis rajzoló egy nagyon egybefüggő sztorit hozott létre, ami nem csupán új, a régi elemekből is sikerült összefésülni a leginkább ide passzoló elemeket.

forrás: Hasbro/IDW

Mi volt a legizgalmasabb, amikor kezdett összeállni a történet?

Eddig minden nagyon izgalmas volt, látni napról napra, ahogy egyre terebélyesebbé válik a történet – de nem voltam benne biztos, hogy az IDW támogatni fogja ezt az új perspektívát. Nem akartam erőltetni, pedig megtehettem volna, de minél jobban te akarod kijelölni, mi hogyan alakuljon, annál jobban veszti el az identitását. Amit Paul, Chris és Bobby létrehozott, az sokkal organikusabb, önmagától fejlődő sztori. Akcióval, izgalommal és némi humorral fűszerezve pedig készen áll, hogy az olvasók is átélhessék ezt a kalandot.

Tudna mesélni a G.I. Joe-val alkotott eddigi közös történetéről? Azt tudjuk, nagy kedvence ez a franchise és persze a karakterek, de tudna-e mesélni a kedvenc momentumairól?

A G.I. Joe-val kapcsolatban az a legcsodásabb számomra, hogy bárki a tagjává válhat. Nem kell semmilyen jelet magadon hordozni, vagy mutánsnak lenni, de még másik bolygóról sem kell érkezned feltétlen. Szerintem ebben a történetben is szuperhősök szerepelnek, csak épp az értelmi szintjük, törekvéseik, improvizatív képességeik, szellemi és fizikai képességeik határozzák ezt meg. Bárki képezheti magát, hogy a csapat tagja legyen – ez pedig nagyon inspiráló.

A legkedvesebb pillanatom az volt, amikor 82-ben megkaptam az első Cobra Commander figurám, ami mail-in figura volt és a flag point-ok kivágásával tehettem szert rá.

A G.I. Joe: A Real American Hero képregény több száz füzet után is él és létezik. Mi a véleménye, mitől jönnek vissza a rajongók újabb és újabb történetek megéléséhez?

Nélkülük nem lehetnénk itt. Elképesztő odaadásuk, rajongásuk nélkül nem jöhetett volna létre ennyi történet. Annyi biztos, hogy amíg Larry Hama szeretne írni G.I. Joe-t, addig biztosan lesz helye a palettánkon. Természetesen ez az új történet nem fogja helyettesíteni az ARAH történeteket, hanem egy párhuzamos univerzumban léteznek majd. Mindezek mellett szeretnék megkérni mindenkit, fogadják el, hogy mi az IDW berkein belül próbálunk új dolgokkal kísérletezni, hátha találunk valamit, ami nagyot szólhat, mint amikor az első ARAH füzetek megjelentek. Természetesen, ha ez nem az a történet, ami megszólítja a többséget, elfogadom, csak kérem tisztelettel mindenki támogatását, hogy láthassuk, mennyire nyeri el az emberek tetszését ez az új kontinuitás.

forrás: Hasbro/IDW

forrás: Hasbro/IDW

A Hasbronál sokféle formátumban jelentek meg G.I. Joe figurák, egyéb termékek. Tudna mesélni erről a kulcsbrandről, és arról, hogy ez hogyan képes majd folytatódni a következő időszakban?

A Joeknak fantasztikus előtörténetük van, ami a 60-as évekig nyúlik vissza. ha az egészét tekintjük, mindenképp nagyon meghatározó brand és a hatása a generációkra összemérhetetlen más brandekkel. itt ugyan nincs hely és idő lemesélni, de van egy nagyszerű történet arról, hogy vezetett a G.I. Joe ahhoz, hogy a Transformers létrejöhessen.

Az a csodás, hogy az évtizedek során az eredeti figurától eljutottunk az Adventure Team-ig, majd az ARAH univerzumig, s ezt követően napjaink világára is képes reflektálni, ami igazán valósághűvé képes varázsolni ezt a brandet.

Átváltva a Transformersre, ahol egy sokkal kisebb szereplőgárdával egy korai időszakba kalauzol bennünket a sztori. Az ön elképzelése szerint ez miben más sztori, mint az ezt megelőző történetek?

Régebben is közöltünk a nagy háború előtti történeteket, de ez most nem csak afféle visszautalgatás szintjén valósul meg. A kevesebb karakter pedig segít, hogy mélyebben áshassunk a személyiségek és motivációk gyökeréig. Bár mindenki tudja, hogy ezek a robotok nem emberek, mégis fontosnak tartom, hogy az érző lények esetében kihangsúlyozzuk az eszmeiséget. Szeretném, ha az emberekben szimpátiát lehetne ébreszteni, azzal is, ahogyan a Decepticonokat mutatjuk be, ahogyan elindulnak elkerülhetetlen kiválásuk felé.

forrás: Hasbro/IDW

Hamarosan indul a Transformers: Galaxies sorozat, mely rövidebb történeteket tartalmaz majd. Nem csak olyan karakterekről, akik kicsit kiszorulnak majd a főbb szerepekből (Constructiconok), hanem más olyan eseményekről, amelyek betöltik az eddigi űrt és a társadalmukat is jobban bemutatja. Van olyan epizód, melyről alig várja, hogy lerántsák a leplet?

forrás: Hasbro/IDW

Végig se lehetne sorolni. Például alig várom, hogy többet megtudjunk Megatron és Tergamax kapcsolatáról. Külön izgalmasnak találom a különböző fajokat, akik végül letelepedtek Cybertron részein. Kell, hogy legyen magyarázat arra, hogy szerves lények egy fémből álló bolygón telepednek le és a helyi népek elfogadják jelenlétüket…

Daniel Pickett , Action Figure Insider

forrás: Hasbro/IDW

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.