Bemutató – The Wrong Earth #1-6 (2018-19)

Tovább haladva a megkezdett úton, ami a szuperhősös motívumok kifordításában gyökerező lehetőségeket veszi alapul, ezúttal egy képregénysorozat első fázisáról szeretnék beszámolni. Az Ahoy Comics szerintem hazánkban eléggé ismeretlen név egyelőre és én sem olvastam még más sorozatokat tőlük, de a markáns előzetes engem meggyőzött, hogy muszáj belemélyednem a karakterek világába.

A történet kezdete oda nyúlik vissza, amit például a nagy kiadók évtizedek óta “erőltetnek”, a párhuzamos világok alfa és omega státusát kapjuk vissza a füzetben. Míg az egyik a kifejezetten rózsaszín, üde színfolt, vagyis a felmagasztalt szuperhős, a nép barátja tündököl az akciók közepette, addig utóbbi világban egy züllött antihőst kapunk, akit a rendőrök üldöznek és rettegnek tőle.

Dragonflyman és segédje tehát két olyan világban jelenik meg, mintha az alkotónak egyszerre kellett volna elolvasnia a 66-as Batman sztorikat és a Dark Knight Returns-t. nem is véletlen, hogy rengeteg ponton mutat hasonlóságot a szitakötőember és Batman. Elsőre talán rém komikusnak és együgyűnek hathat a két karakter, de itt jön a csavar: egy varázstükör segítségével teljesen véletlenül a két főhős és a Number One névre keresztelt, erősen Joker-t idéző főgonosz helyet cserél a világokban.

Így kerül az alkoholista, a megvesztegetést játékként űző Dragonfly az idilli világba, mégpedig saját ellenségével, a borotvával embereket kaszaboló verzióval együtt, míg a kissé komikusnak ható ellenpárjaik a kőkemény, defektes zsaruk és bőrmaszkos bandák által uralt sötét és komor világ legmélyére. Ráadásul egyből a helyzet közepébe vágunk, hiszen az antihősnek és a jófiúnak egyaránt meg kell küzdenie a másikuk életvitelével, saját sidekickjük viszonyával, és persze az egész világgal, ami egyáltalán nem úgy működik, mint azt ők megszokták. Az ember azonban bizonyos fokig képes adaptálódni.

Ezt a folyamatot mutatja be leginkább a hatrészes mű, ami nem fél véresebb, sőt, egészen horrorisztikus jeleneteket sem megmutatni, ahogy a korrupt módon, vagyis álcaként működő városi vezetés és az omega-világ megkenhető rendőrei viselkednek, sőt, elvárják, hogy a másik fél (ez esetben a hős) hibázzon. Itt világlik meg a sorozat zsenialitása, ugyanis az emberi oldalt már a szuperhős én bemutatásakor megvillantja, sokkal kevésbé elválasztva a két életmódot, mint teszi azt sok egyéb képregénysorozat. itt viszont nem áll meg a dolog, ugyanis a rosszarcúak között is némi átrendeződés található, és a harley Quinn-szerű Deuce karakternek egy egészen új, árnyalt oldalát sikerül bemutatni, amivel szinte azonnal belopja magát az ember szívébe.

Azzal a trenddel, miszerint a magánéleti és szuperhős élet nem annyira vaskosan tér el és a két főhős sem annyira különbözik egymástól, azt is saját maga után hurcolja, ahogyan a két világ által először felállított határok is elmosódnak. nem olyan habkönnyű az egyik és nem olyan rettentő zord világ a másik – ha ehhez valaki vállalja a kockázatot és szerencsét próbál. A fő idézet is ezzel kapcsolatos, vagyis “néha a nagy jócselekedethez egy kis rosszat is kell tennünk” – ami mindkét világban megjelenik és szerves részét képezi a felépített cselekménynek. A karakterek kidolgozottságán kívül a rajzok igen részletes kidolgozása és a panelek remek elhelyezése szolgáltatja a legtöbb kiváló pillanatot. Nincsenek idegesítő átvezetések és a két világ közti váltásokhoz gyorsan hozzá lehet szokni, könnyű alkalmazkodni a képregény tempójához. A dialógusok egy része talán felületes, de ez többnyire az alfa-világ “enyhén” optimista nézeteire igaz, amikről később lehull a lepel.

Tény, hogy sok pillanat egészen pontos koppintása más, jól bejáratott képregényeknek, hősöknek, de ebben nem merül ki a Wrong Earth – ugyanis Tom Peyer író remekül forgatja a kliséket, és ehhez új hozzávalókat készít, melyekkel fűszerezve kifejezetten izgalmas, fordulatos és újszerű megközelítésben lehet részünk. A füzetek azonban nem merülnek ki a fő sztorival, számos író és rajzoló készített mini sztorikat, melyek a kiadványok végén találhatók, sőt, rövid írások, novellák is kerültek a füzetekbe, amik általában a fő sztorihoz kapcsolódnak. Így megjelenik az időutazás, a szuperhősködéssel járó problémák sorának bemutatása, de a multiverzumról is olvashatunk. Jelenleg már létezik TPB formátumban, így nem kell levadászni az összes füzetet. Ha engem kérdeztek, ez egy kötelező kiadás minden szuperhős rajongónak.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.