Gyűjtési hóbort 23

A kezdetektől tartó cikksorozatomban a gyűjtéssel kapcsolatos témákat próbálom felszínre hozni, még akkor is, ha az elveszve a tudatalattiban éli is mindennapjait.

A következő cikkben egyik kedves olvasónk kérdésére szeretnék válaszolni, vagy legalább a meglévő információkat kicsit rendszerezve összefogni, hogy közelebbi képet kaphassunk arról a tartós problémakörről, melyet felvetett számomra.

“Egy játék mennyire lehet rákkeltő és hogy? Pl. knock-off, bootleg vagy bármi.”

Sajnos nem lehet kizárni egyetlen játékot sem, amely Kínában vagy másik olyan országban készül, ahol a minőség ellenőrzés nem feddhetetlen. Évek óta lehet hallani – főleg az internet terjedésének köszönhetően – olyan bizarr jelentésekről, melyek szerint nagy gyártóknak vissza kellett hívni néhány terméket, mivel azok vagy mechanikai sérülést okozhatnak, vagy olyan vegyülettel készültek, esetleg festették őket, amik erősen rákkeltőek. Ilyen volt több hír, amiben ólomtartalmú festékekről írtak, ami valóban tartós használat következtében erősen károsíthatja az ember egészségét, de mindezekről lerántották a leplet. Tehát valóban a KO és bootleg világban kell főként keresgélni. Az olcsó játékok, egyszerű koppincsok nem csak azért kerülnek kevesebbe, mert a kínai vámrendszer jóbarát, vagy mert lazán lemásolják az adott testdarabokat, hanem mert olcsóbb anyagokat használnak és nem kell mindenféle teszteken vizsgálni az adott terméket, “nem nézi azt senki” morállal vegyítve kerülnek a boltokba, majd a gyerekek kezei közé.

A nevesebb cégek termékei általában PVC és ABS anyagokból készülnek, de ezek sokféle keverékből készíthetők el. Ráadásul nem mindegy, hogy mennyit bír ki egy csuklóízület vagy egy gömbcsuklós szerkezet, így a minőségére is igyekeznek adni, amit aztán a másolók nem feltétlenül követnek ennyire hűen. A közvélekedés persze az, hogy addig, amíg az ember nem nyalogatja, nem fogja a nap túlnyomó részében a kezébe, addig nem lehet akkora baj. Ez részben igaz, ugyanis a legveszélyesebb minden esetben azokra lesz – a gyerekekre -, akik ezt játéknak akarják használni, ám bizonyos kemikáliák a levegőbe is távozhatnak, amik belélegezve éppoly károsak lehetnek, mint amelyek bőrön át kerülnek a szervezetbe.

forrás: know your meme

Néhány éves példa erre, amikor a Disney Maleficent filmjéhez készült nem hivatalos játékok egy részénél kimutatták, hogy úgynevezett ftalátok szabadulnak fel a játékokból. A vegyületet a PVC lágyítására használják és normális keretek között megszabott, mekkora mennyiségben tartalmazhatják a termékek, de ez esetben körülbelül a normális érték tizennyolcszorosát mérték. Az rettentő sok. Olyan sok, hogy a gyerekek hormonháztartásába is beleszólhat és így a fejlődésüket negatívan befolyásolhatja, de rákos megbetegedésekhez, asztmához is vezethet hosszabb távon.

Mivel mind a mai napig növekszik a koppintások száma, és ezek nem ellenőrzött kereteken keresztül jelennek meg, ezért fokozott óvatosságra kell törekedni. Természetesen a legtöbb játék nem veszélyes, ugyanis nagyon gyakran ezek a kiadások olyan gyárakban készülnek, ahol a hivatalos figurák is, így nagyon valószínű, hogy az anyagok is kéznél vannak, ami miatt nincs okunk arra, hogy ezentúl csak gázmaszkban és vastag védőfelszerelésben merjünk műanyagok után nyúlni, de a kockázat fennáll, és valós veszélyeket is rejtenek ezek a termékek. Így azért sokkal inkább javasolt ellenőrzött termékeket vásárolni, megbízható boltokból (még ez sem mindig tökéletes megoldás, gyakorta akadnak megbízható e-boltok, amik nem szándékosan, de másolt termékeket forgalmaznak) érdemes beszerzést kezdeményezni, hogy kiküszöböljük a veszélyes vegyszerek szint feletti alkalmazását.

forrás: mirror.co.uk

Forrás:

https://myfigurecollection.net/blogposts.php?mode=view&blogPostId=7696&tab=comments&page=2
https://blog.redpoints.com/en/bootleg-toys-no-laughing-matter

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.