Történelem – 21. rész: BattleVision

Ha a címből semmi nem rémlik, nem kell megijedni, ugyanis az egyik legfurább játékról, azaz játékhibridről lesz szó az alábbiakban. Azért került előre a cikklistában, hiszen az egész szetthez mellékeltek egész pontosan G.I. Joe méretű figurákat, vagyis a 3 3/4 inches kiadású többi figura mellett bőven megférnek ezek a megjelenések is. A kiadó, a Tiger Electronics, mely a kilencvenes években elképesztő népszerű volt, és ennek tudható be, hogy egy csomó furcsa öszvér szettet hoztak létre. Ezek egyike a BattleVision, mely a VEIL rendszeren alapul. Ez a “video encoded invisible light” rövidítése, ami annyit tesz, hogy a játékhoz mellékelt videó kimeneten olyan kódok találhatók, amiket a szett befog és így működésbe lép.

A játék érdekessége, hogy az egész úgy néz ki körülbelül összerakva, mint a korabeli Tactical Battle Platform a G.I. Joe világból, sőt, még két figurát is mellékeltek hozzá, no meg, az akkortájt elég tömzsi elektronikai rendszert is magába foglalta. Érdekes, hogy unikumként kezelik ezt a játékrendszert a csomagoláson, pedig cseppet volt egyedi 1994-ben. Mégpedig elég csak a korábban általunk is említett Captain Power szettet emlékezetünkből kirángatni, ami sokkal korábban hasonló elven jött létre. Mégis, a VHS-alapon nyugvó játékkonzolok egyik utolsó hírmondójaként tekinthetünk rá, tehát legyen bármilyen ódivatú is a koncepció, még a kilencvenes évek közepén számolva is, nagyon meglepő és érdekes, hogy ezt az utat választották a kiadónál. Az viszont biztos, hogy a VEIL-rendszert elsők közt alkalmazták.


Az egyik forrásként használt cikkben például megemlítik, hogy ez a rendszer már kijött még pár évvel korábban egy kézben fogható játékba szerelve, mégpedig a Saber Rider sorozattal kapcsolatosan, de egy írás azt jelöli, hogy végül az a verzió sosem látott napvilágot, így a hivatalos elsőség talán pont a BattleVision-é. A 6 elemmel működő agy az egyik legfontosabb a teljesen műanyag platformban, amit még matricákkal is elláttak. Pont ezen a rekeszen találhatóak az irányítógombok, és látható, hány pontot értünk el a felszereléssel, továbbá mennyi lőszerünk maradt. 20 láb távolságig működik az adóvevő, és a felszerelt bázis elsőre egészen csinosan néz ki, nincsenek benne túljátszva a világos színek sem. A figurákat beleültethetjük a lövegtornyokba, vagy éppen a lépcső szélén is diskurálhatnak, e helyütt igen sokféle helyen tárolhatjuk őket.


A VHS két küldetést tartalmaz, az elsőben légitámadást kell megakadályozni, a másikban földi egységek ellen kell védekezni. A hátoldalon úgy fest, további kazettákat is kiadtak, ám nagy valószínűséggel az igen gyér érdeklődés hatására egyik pluszküldetést sem adták ki végül. Ha eltalálják a bázisod, akkor bizonyos részek leesnek róla szó szerint és a parancsok alapján kell nyomogatni a gombokat, így fontos megjegyezni, melyik gomb melyik ágyúhoz tartozik, különben hamar vége a játéknak. Ezen felül maga a játékmód nem nehéz.

A figurákról érdemes annyit tudni, hogy egészen új modelleket használtak, a hátukban nem voltak lyukak és T-csípős megoldással készültek, így sosem kell gumigyűrűt cserélni bennük. Lényegében a minőségük kissé elmaradt a Hasbro megoldásoktól, de a hasonlóság nem lehet véletlen.Nagy valószínűség szerint borzasztó eladásokat produkálhatott, így nem is foglalkoztak az expanziójával a későbbiekben. Reálisan nézve, ez egy túlbonyolított játék, melynek viszont maga a figurás-bázisos része nagyon is működött, és a kommentek alapján a legtöbben alig néhány alkalommal vitték végig a kazettát és inkább csak a Joekkal együtt játszottak a playseten, annak viszont maga a tökély! Nem túl gyakori játék, de még mindig sokat meg lehet lelni jó állapotban.

Források:

https://imgur.com/gallery/DkLXw
https://www.reddit.com/r/Gaming4Gamers/comments/7feuzq/a_closer_look_at_tiger_electronics_battlevision/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.