Bemutató – Action Force Palitoy Collector’s Guide & 30th Anniversary Commemorative Special

Az Action Force ügyét eléggé a szívemen viselem, tudják ezt rólam sokan, akik ismernek gyűjtői oldalról. Annak idején a történelmi áttekintésem is ezzel a játékvonallal kezdtem, mely oly sok szálon kötődik a G.I. Joe világához és végül annak szerves részévé vált. Jim aka. Baron Ironblood két éve indította útjára projektjét Kickstarteren és rendkívül fellelkesültem, hogy elkészülhet egy elképesztő részletes és tartalmas gyűjtői biblia. Azonban hiába volt sikeres a projekt és lett meg az elvárt összeg, hiába álltak a projekt mögött, egy ponton úgy tűnt, hogy elvész a tervezet. 2016. nyarán írta meg a támogatók körében, hogy nagy a baj: sokan kiléptek a háttérből és nincs elég emberanyag ahhoz, hogy a rengeteg fotót feldolgozzák. Önkéntesként jelentkeztem egy olyan projektbe, amibe én magam is adtam pénzt. Egyszerűen szerettem volna segíteni és persze picit csiszolni a photoshop képességeimet.Titoktartási szerződést kötöttünk, így belsős képeket tőlem biztosan nem láthattok, illetve a konkrét elkészítés menetébe sem szeretnék belemenni, de rendkívül örülök, hogy végül, annak ellenére, hogy a képszerkesztés csak hobbi nálam, eleget tudtam tenni a felkérésnek és sok fotónál a képességeim legjavát adva, magam is benne lehetek ebben a kiadványban.


A sztori azonban itt még nem állt meg. Hosszú hónapok munkája után elindult a kiadvány összeállítása, melyet már Jim készített önállóan és persze mindenki várta, mikor lesz kész a könyv. Sajnos azonban újabb rossz hírek érkeztek. A hatalmas csúszás miatt a nyomda sokkal drágábban vállalta volna az elkészítést, mint az előzetes tervek. Erre Jim nem akart áldozni, így segítségül hívta amerikai kapcsolatát, a Rising Sun Comics kiadót. Tehát Amerikában nyomtatták a köteteket és a helyiek már hónapok óta boldogan forgathatták ezt a szép kötetet, míg az öreg földrész lakói csak sóvárogtak. Ennek oka az volt, hogy a légiposta további horribilis összeg lett volna, ezért hajóval küldték át az óceánon, ami ismét sok időt vett igénybe.Ám még ez sem a balszerencse lezárását jelentette. Ugyanis a nyomkövetésre végképp nem maradt pénze Jimnek, így mindenki saját felelősségére kaphatta meg anélkül a kiadványt. Én nem fizettem újra a könyv “alá”, de így is megkaptam szerencsére.

Mégpedig nem akármilyen szerencse ez! A puhakötésű könyv A4 méretű és 300! oldalra rúg. Ez azt jelenti, hogy a bevezető és a rövid történeti áttekintés után mindent a játékok uralnak. rendkívül részletes, több oldali fotósorozatok, felszerelés adatbázis, hátlapok, dioráma fotók, megjegyzések tarkítják az elsőre kicsit kaotikusnak tűnő oldalakat. Ez utóbbit viszont meg lehet szokni és a dosszié-háttér rendkívül igényessé teszi ezt a kiadványt. A minőségi, fotópapír kellemes csillogást ad és jól lapozható. Egyetlen hátrány talán, hogy kihajtani nem igazán lehet a ragasztott gerincű terméket, mert sanszos, hogy kihullhatnak a lapok. Azonban elővigyázatos kezek közt sokáig kincs lehet a birtokunkban. A csekély darabszám miatt az exkluzivitása sem elhanyagolható. Továbbá érdemes megjegyezni, hogy nem csak az angol, de a német és más egyéb csomagolás variánsok is megtalálhatók a lapokon.

Ezt követően az összes Battle Action Force borítót és merchandise dolgok képeit is megtaláljuk. Pazar látványvilág!


Mellékeltek továbbá egy Red Shadows enigma kódfejtőt, egy mini képregényt, egy A3-as akciófigurás, egy BAF miniposztert, illetve egy Baron Ironblood posztert.


Jómagam pedig utólag vásároltam hozzá egy reprint Commemorative kiadványt, mely 2012-ig rengetegféle rajongói dolgot mutat be a lapjain: kezdve custom figuráktól, járművektől a Roll Out Roll Call convention-ökig, egészen a legutóbbi Quarrel modern figuráig képregényekkel, a Bombardier figura háttérsztorijával és más egyebekkel is szórakoztatják az olvasót. Kifogástalan olvasmány annak, aki a puszta kiadványokon túl értelmezni szeretné a játéksorozat rajongókra tett hatását.


2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.