Figura Insider – JoeClub Dr. Mindbender

Pótolva lassacskán a lemaradásokat, következzék egy alap karakter, aki néhány éve egy meglepő verziót kaphatott és mindmáig fontos része a képregényes univerzumnak. Ő nem más, mint Dr. Mindbender. A valaha fogorvosként praktizáló Mindbender a jó szándékok által vezérelt, pragmatikusságáról és az orvoslás iránti alázatáról volt ismert. Olyan agyhullám-módosító eszközt talált fel, ami csökkentheti a fogfájást. Ezt azonban elsők között saját magán próbálta ki és a józan ész világából átlépett hirtelen az őrület kapuján. Ettől fogva a manipuláláshoz szükséges eszközök garmadáját hozta létre és hamar feltűnt a Cobra radarján, mint potenciális Dr. Venom utód.

Felhívta magára a figyelmet, amikor gyorsan terjedő növénybombáival, melyek altatógázt eregettek – dolgozott és tökéletesített BAT katonáival rátámadt néhány újonc Joe-ra. Arroganciája persze nem tetszett eleinte sem Destronak, sem Commandernek. Számos harc után, melyek közt akadt amikor Storm Shadow testét is tárolta, mert azt hitte, sikerült megölnie, támadt egy zseniális ötlete.

A tökéletes katona keresése helyett azt ajánlotta, hozzák létre azt saját maguk. mégpedig a legkiválóbb hadvezérek DNS-éből összekutyulva a tökéletes elixírt. Destro és Baroness segítségével a legkülönfélébb múzeumokba és temetőkbe törtek be, hogy lopjanak mintát a történelmi személyiségekből. Számos klóntestet hozott létre a Cobrák által ellenőrzött Springfieldben, hogy a végső DNS-t végül az egyikben egyesíthesse és így jöjjön létre a tökéletes vezér. A brainwave scanner és a modern számítógépek segítségével több emberöltőnyi emléket ültetett a testbe, ő maga adta azokat az agyi impulzusokat, mellyel a Cobrák iránti lojalitását lehetett biztosítani és Storm Shadow látszólag élettelen testét is felhasználta ehhez.

A Joek támadásai közben Stormy és az új test is feleszmélt. A harc közben Serpentor megcsillogtatta képességeit, taktikai érzéke és határozottsága folytán felülkerekedtek a Joekon és Mindbender elkötelezte magát teremtménye mellett, ami gőgösségét csak fokozta. Serpentor átvette a hatalmat, amikor Commandert és Destrot halottnak nyilvánították. Frusenland-ban csapott össze a Joe-csapat a megújult Cobra erőkkel, miközben több Terror Drome-ot diktátoroknak adtak el, és Snake Eyes-t megpróbálták alávetni a legújabb brainwave scannernek.

Mindbender egy új katona típust is létrehozott, a hipergyors Stiletto pilótáját, a Star-Viper-t. Azonban más céljai is voltak. Például ellopott egy Defiant fekete dobozt, de rövidtávon nem volt belőle köszönet: kitört a Cobra polgárháború, melyben Serpentor oldalán segítettek a Joek is, és a Fred VII vezette csapatok ellen vonultak. Zartan nyila szemen találta Serpentort és így veszítettek. Később az igazi Commander visszatért, és sok ellenségét, köztük Mindbendert is egy hajóba zárta, ahonnan nem volt kiút. A halálát azonban újabb élet követte, ugyanis berendezett laborját Commander feltárta és az egyik klóntartály széttörésekor elektromosság ütötte meg a testet. pont annyi, amennyitől életre kelt Mindbender klónja. Ezúttal pedig Commander szolgálatában állt teljes mértékben.

Később, az IDW új sorozataiban mint Dr. Armand Singh kerül fel újra a Cobra térképére, de később ugyanúgy segít Miles Mayhemnek, ahogy Matt Trakkernek, vagy éppen Joe Coltonnak is.

Az első figurára egészen 1986-ig kellett várni, de a lepellel rendelkező, lila nadrágos karakter legklasszikusabb kinézetében tündökölt már akkor is. Spéci felszerelése és ikonikus Cobra mintás fekete köpenye mindmáig megihleti az alkotókat. Mint évtizedek óta az egyik fő agytröszt a Cobra birodalomban, képes volt teljességgel kisajátítania ezt a titulust, bár az utóbbi pár hónapban Venom visszatért, de ez még nagyon képlékeny dolog. Érdekesség, hogy a filecardokon és a képregényben más és más néven utaltak rá. Például Interrogator néven, mely eredetileg a kódneve volt, de Dr. Brainwave-ként is utaltak rá.

A második próbálkozás az ARAH éra végén történt, amikor a Battle Corps tagjeként egy teljesen elvadult lila-sárga színű figurát adtak ki, pedig maga az öntőforma több figyelmet is érdemelt volna a vadiúj fejmodellel. Sajnos később a kicsit Visionaries-fantasy világú Mindbender nem készülhetett el, ő még egy izgalmas kiadás lehetett volna.


2002-ben a new-sculpt figurák idején aztán ismét Mindbender időszak következett. Előbb egy szintén a klasszikusra hajazó, lila-fekete színű változat jelent meg, bár furcsa mód pisztolyokkal, hogy egy év múlva egy 2-pack verzióban és a Mission Disc szériában kicsit tompított színekkel ismételten megjelenhessen. Ezúttal a Tele-Viper felszerelést kikiáltva szkennernek.


2004-ben egy sokak által is használt orvosi köpenyes Mindbender jelent meg, ami hiánypótló dizájn, csak éppen nagy kár, hogy pont a legkevésbé tisztelt időszak szülötte volt. Továbbá a laptop és a kémcsövek is jó ötletnek bizonyultak.

Öt év múlva, a 25. évforduló lecsengése idején a Defense of Cobra Island dobozos kiadás tagjaként látott napvilágot és az akkori időkben új löketett adott, hogy ismét feltűnt a képregények oldalain. A nagyon vegyes testfelépítés a pipaszár lábakkal ugyan nem csapott át zajos sikerbe, de “ki lehetett húzni nyugodt szívvel” a karaktert a megvalósítandó figurák közül.

Ezt sikerült überelni a 2015-ös kiadással, mely az akkori tagsági figura volt. Mindbender a havas csapatok egyik vezéralakjává lépett elő és remekül sikerült összehozni a színeket és a testdarabokat, annak ellenére, hogy alapból ez egy nehezebben mozgatható figura a kabát miatt. A felszerelés és a fejmodell hangulata mind sokat dobnak az összképen és jó kis felszerelésekkel érték el, hogy végül sok ember szeretettel forduljon eme darabhoz. S habár egy igazi jó Mindbender még mindig hiányzik, ehhez kvázi olcsóbban hozzá lehet jutni és az arctic figurák kedvelőinek kötelező darab.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.