Vintage G.I. Joe másolatok egyenesen Kínából

Trafikáru, trafikos játékok. Bizonyára sokan lesznek a Kedves Olvasók közül olyanok, akik akár Joek, akár más figurák terén nosztalgiázva tekintenek vissza a hazai vagy környező országok által kiadott fröccsöntött másolatok sokaságára, amikor még a jogszabályok lehetővé (értsd: nem léptek fel ellene) tették a szürkézést és a népszerű brandeken alapuló garázsprojekteket. S habár Joe-fronton a hazai kínálat szűk, például a Star Wars figurák rendkívül keresettek a legnagyobb gyűjtők által is. Egy cikk már született ebben a témában és igyekszem jönni egy következővel is, melyben a saját darabokat fogom idővel bemutatni, de addig is íme az eddig legnagyobb fogásom. Külföldi gyűjtőkkel beszélgetve ráakadtam egy forrásra. Egy pekingi kolléga, aki hatalmas gyűjtő és rajzok és grafikák készítéséből él, rálelt egy nagy doboznyi, 2000-es évekből származó Joe-figura másolatra. A képek alapján éreztem, nekem is le kell szakítanom ebből a fürt szőlőből pár szemet és ez sikeresen megtörtént, kollégánk készséggel továbbított el néhány figurát nekem, hogy híre mehessen hazánkban is, mik léteztek évtizedekkel ezelőtt.


Nagy izgalommal tapasztaltam meg, hogy bizony ezek a figurák a jó magyar trafikos hangulatot árasztják. A műanyag az a tipikus kínai olcsó, könnyű és rideg műanyag, illetve van egy puhább, vékonyabb verziója, amiből a csípő készült jobbára. Máris látszik a fotókon is, hogy mennyi apró részlet elveszett, amikor a moldot rekreálták az eredeti figurákról, és hogy az olcsóság jegyében nem csak a festés, hanem a mozgathatósági pontok is áldozatul estek. A karon érezhető leginkább, ugyanis a váll csak előre-hátra mozog, nincsen szegecs, és a könyök is csak egy irányba hajlik. További jele a gyors és kevésbé profi munkának, hogy a sorja szinte minden esetben rajta maradt a testrészeken, de olykor például az ujjak között sincs lyuk: egyszerűen befolyt a műanyag.


Elképesztő színeket használtak és míg többnyire a lábszár és a karok ugyanabból az öntvényből származnak, addig azért a fejek, a mellkasok és a csípő több verzióban is létezik. Szinte bizarr festetlen figurákon a fekete szemek kifestése, illetve ezek elcsúszása. Van olyan darab, melynek inkább monokli sikerült, a szeme alá természetesen. A hanyag szegecselés miatt több figurának alig mozgatható a keze, de érdekes módon a csavarozásra ügyeltek azért. A lábakat szintén egy T-kampó fogja össze, de a combok olyan brutálisan amorf szélűek, hogy egyrészt nem mutatnak szépen az illesztési pontoknál, illetve néhol akadályozzák a térdhajlítást, amitől lepattogzik a műanyagból.

A különböző színek közt pedig felfedeztem egy-egy glitter testrészt, vagyis olyan anyagot, amiben afféle csillámpor van. Nagyon muris!No de a kiegészítők sem piskóták! Mindegyikhez járt síléc, egy SAW-Viper puska és többféle hátizsák, bár például a pirossal nem lehet mit kezdeni, annyira pici a pöcök rajta…

A színekben itt sem álltak még: kék, piros, barna, szürke és rózsaszín(!) puskákkal lehet felfegyverezni a katonákat – már amelyiket lehet és nincs összefolyva a műanyag az ujjai közt. Természetesen a mozgathatóság hiánya miatt normálisan nem tudják életszerűen megfogni a stukkert, de itt azt hiszem ez nem is oly nagy probléma, amikor a szivárvány kommandó látványa több, mint amire emberfia vágyhat.
További érdekesség az a két figura, ahol jól láthatóan másféle műanyagból castoltak fejeket. A Dodger és Hit N Run fejek azért elgondolkodtattak. Érezhetően ezek játszott darabok, de történhettek velük furcsaságok. Dodger-klónnak a lábai már vegyesek: például Viper v1 comb, másféle lábszárak, színben is különböznek. És Hit N Run a legérdekesebb. neki a kezei jól összerakottak, és eredeti Joe-alkatrészt is felfedezni benne. Hogy mi lehet a titkuk? Ezt talán sosem tudjuk meg. A lábai sem olyanok, mint a többieké.

Megérkezésükkel még több kérdést kaptam, mint választ, de szinte elképesztő, hogy Kínában ezek léteztek és eljuthattak a gyerekekhez. Van egy elképzelésem, miszerint a gyárakból kikerültek a dolgozók által a figurák és tudásukra hagyatkozva önthettek gyenge minőségű műanyagból figurákat, hogy azokat tényleg nagy mennyiségben, de elpasszolják az országban. Vajon így lehetett? Kérdéses, de van rá esély. A lényeg viszont, hogy újabb érdekességre derülhetett fény és ez tovább gazdagítja a Joe-történelmet.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.