Bemutató – JoeCon 2017 nemhivatalos exclusive Steel Brigade pack

Előre leszögezném, hogy a Z-Force verziót egyelőre nem tudtam beszerezni, így a további három átfestésről szeretnék értekezni, melyekkel kapcsolatba kerültem. Nemrégiben szó esett a Bombardier figuráról, mely után nem volt kétséges, hogy további alanyokat szeretnék még szerezni. S leghamarabb eme három figura érkezett hozzám. Alább pedig közösen mindháromról szeretnék szót ejteni. Vintage gyűjtők figyelmébe ajánlott bejegyzés: jöjjön a Tiger Force, Night Force, Sky Patrol csapatépítő.

Erről jelen pillanatban nem tudok érdemben értekezni, ugyanis egyszerű zipline zacsiban érkeztek, de bizonyára lesznek élelmesek, akik készíttetnek custom hátlapot majd. Illetve rövidesen az összes figurának a filecardja felkerül majd Yojoe-ra.

A testdarabokat tekintve alapvetően számos Steel Brigade létezett a nyolcvanas évek végétől kezdve (attól függően, hogy mely öntőformák álltak még rendelkezésre) és a fegyverek is változóak voltak. Ennél azonban leginkább a v1 E-típusú figurát lehet felfedezni mind konstrukcióban, mind felszerelés ügyileg. Duke mellkas, Flash karok, Cobra Trooper csípő és Airborne/Scrap-Iron lábak alkotják. Ez egy jól működő variáció, örvendetes a felépítése, hiszen ez sokféle mozgásteret ad a figurának, még úgy is, hogy a SB fej csak oldalra képes mozogni. Maga a műanyag többségében kellemes tapintású, ám felfedeztem néhány érdekességet. A zöld színű verzió kevésbé enged a mozgatásnak és nehezebben lesz lötyögő ízülete. A szürke sajnos a leginkább intoleráns anyag, itt egyből felfedezni a lötyögést már kibontásnál. Az alkarok sajnos még mindig nem elég puhák, ahogy a fegyverek is túl rideg műanyagok (erről picit később) és megizzadtam nagyon, mire egyik-másik beállítást elkészítettem a képeken. A festés néhol sajnos zavaróan elnagyolt. Pont a Sky Patrol verziónál a legszembetűnőbb, ahol a visorról hiányzik a fekete, de az oldalsó sisakfestés is ronda és nem fedi a teljes ívet. Ezen kívül is vannak túlfolyások, de azok nem annyira vészesek. A színek viszont káprázatosan jók. meglátszik az odafigyelés. összhangban állnak egymással, magukon viselik az alap sub-team jellegzetességeket és tökéletesen beleillenek a saját csapataikba. Ami még nagyon tetszik, a vállukon az ezüst tamponnyomásos módszerrel megidézett eredeti logo. Mindhárom figuránál gyönyörűre sikeredett.


Általánosságban jól mozgatható figurák, a korabeli ízület és artikuláció mennyiséggel. Sajnos néhol konstrukciós gondokkal is szembe kellett néznem: a Sky Patrol figuráé a legvészesebb: a könyök szegecset nem préselték, így leesik az alkar. A Tiger Force verziónak a vállán már látható a törés a műanyagnál, de a mozgathatóságot vagy az esztétikát nem igazán zavarja ez utóbbi. Szintén kissé problémás itt-ott a térdízület, mert talán műanyag sorja vagy deformáció miatt akadhat a térd, de nem jelentkezik stresszfolt, tehát emiatt nincsen aggódni való. Összességében a lazaság orvoslása után gond nélkül lehet akciófotókat összehozni velük.


Egy hátizsák, egyen puska és pisztoly, továbbá tőr alkotja mindegyik felszerelését. Sajnos ezek szintén olyan anyagból készültek, amik nem “engednek”, így nagyon félelmetes folyamat volt beleimádkozni a kezekbe a fegyverüket. Érdekesség, hogy a régi vintage figurák gond nélkül képesek megfogni ezen új fegyvereket, továbbá a régi puskákkal jól elvannak ezek az új figurák. Tehát nem csak a műanyag a gond, hanem a figurák markának szűkebbre szabása is ezt okozza. Ez viszont a kezdeti Black Major figuráktól kezdve így volt, tehát aki ezen figurákra rendezkedik be, annak muszáj ezt elfogadni. mindenesetre rossz volt látni az ujjakról lejövő festést. A hátizsákok nekem nagyon tetszenek, a fogásuk és színük is kifogástalan, jól illeszkednek a figurák hátába. Semmi lazaság.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Hasbro által megkezdett alcsapatok felépítését hasznos dolog lehet háttérkarakterekkel, seregépítőkkel felduzzasztani. Csodásan mutatnak tömegekben, akár dioráma fotózásnál, vagy csak a gyűjteményes polc részeként. Hiába hoztam fel ennyi kisebb-nagyobb negatív részletet, ezeken felül üdítő látni újabb deco-színskálákat, a törődést a különböző csoportokkal és persze magát a tényt is, hogy újra vannak vintage öntőformás figurák.

Mindent egybevetve bátran ajánlom azoknak, akik szeretnének változatosságot vinni régi gyűjteményükbe, akik nem akarnak hatalmas összegeket fizetni egy-egy seregépítőért, illetve azoknak is, akik szeretnének nosztalgiázni, de úgy, hogy nincs bennük félelem, mikör törik el egy 35 éves figura a kezükben. Ezek a figurák ugyan minőségben nem szárnyalják túl az előd bootlegeket, de végre nem csupán másolatok készülnek.Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.