G.I. Joe – Lehet, hogy nem csak egy édesapja volt?

A klasszikus, 60-as évekbeli kezdetekhez kell visszarepülnünk, hogy értelmezni tudjuk eme állítást – vagyis kérdést. A köztudott hír sok éve volt az, hogy egy Stan Weston nevű úriember találta ki az egész alapot, melyből később megszülethetett a harcoló mozgatható hős. Azonban egy feltaláló, bizonyos Lawrence Reiner is szerepet kaphatott a kiötlés során.

Weston úr nekrológjának megjelenése után azonban a fentebb említett úriember lánya nyilvánosság elé állt és azt igyekszik bizonyítani, hogy az apjának is meghatározó szerepe volt a figura feltalálásában. Hogy pontosan mivel járult hozzá, azt nehéz lenne meghatározni, de annyi máris bizonyos, hogy ő mindenképpen javasolta a mozgatható végtagokat, illetve, hogy mozgásba hozható legyen a figura. Weston úr fia egy emailben azt állította, hogy az édesapja sosem tagadta azt, hogy Mr. Reiner a mozgathatóságban fontos szerepet játszott és hogy ezen törekvéseiért kompenzációt kapott később az apjától.

Weston 65%-ot kapott, míg Reiner 35-öt, s ezt a Reiner-család egy alá nem írt dokumentummal igyekszik bizonyítani. “Édesapám 35 ezer dollárt kapott és vett belőle egy házat” – ecseteli a lánya.

Steve Weston elmondása alapján a konkrét feltalálónak jár a nagyobb részesedés, ezért is kapott 65%-ot az édesapja. Eközben a Reiner család azt állítja, ő volt az igazi feltaláló. Az események pontossága sajnos szinte kibogozhatatlan, lévén nincsenek dokumentálva ezek az időszakok és a két úriember is elhunyt.

A Reiner-lány elmondása szerint az édesapja először az Ideal Toy cégnek, akkori munkaadójának igyekezett eladni ötletét egy mozgatható katonáról, de nekik nem kellett. Ekkor kereste meg Stan-t, hogy menjenek a Hasbrohoz. Reiner úr volt a csendestárs – állítja lánya.

Találkozásuk után nem sokkal Reiner úr egy levélben emlékezett meg a részletekről. “10 inches férfi figura, katonai ruhákba öltöztetve. Mozgatható kezei lesznek, hogy meg tudja fogni a puskát, vagy más felszerelést.” Ezt 1963. április 12-én írta meg. Április 24-én Weston úr kollégája ügyvédjének megírta, hogy egy “mozgatható katonai figurán dolgoznak, ötletelnek Larryvel”. A Weston család szerint ezt a levelet szívességből írta Weston úr, hogy fedezze partnerét az ideal Toys-nál. A Reiner család szerint azonban a cég szabad kezet adott az ötlet publikálására más cégeknél is.

2003-ban Weston úr egy emailben, amit az unokájának írt, azt állítja, ő találta ki a katonai témát, amiben elkészítik majd a figurákat. “Emlékszem, hogy Larry és én beszélgettünk és hosszasan meséltem neki, mennyire izgatottá tesz a katonai perspektívája a játéknak.” Csak a megfelelő kialakításra várt, melyet Reiner úr adott meg “legyenek mozgathatók a figurák, így meg tudják fogni a fegyvereiket és különböző mozdulatokban lehet majd beállítani”.

Két éve Stan Weston pereskedésbe kezdett a Hasbroval, hogy 2020 után visszakerülhessenek hozzá a jogok és utána maga rendelkezzen vele, vagy más cégnek adhassa ki. A felek megegyezése egyelőre nem ismert.

[nytimes]

 

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.