MegaForce (1982)

Az eddigi bemutatóktól eltérően most egészen konkrét alanyunk nem más lesz, mint egy film. Erről olvashattok majd kritikát, illetve a hozzá tartozó megjelenésekhez is eljutunk, de még mennyire, hogy el fogunk jutni! Pláne egy olyan cheesy-cheese (bűnös élvezet) film kapcsán, mint amilyen ez.

1982-t írunk és egy akkoriban nem sok mindenhez hasonlítható agresszív reklámkampánnyal próbálták felhívni a figyelmet a filmre és például a Mattel által gyártott termékek hadára, de nem szabad elfeledni, hogy a videójáték rendszer is bontogatta bőszen a szárnyait, és nem maradhatott el egy aktuális játék piacra dobása sem. Hogy miért pont ez a film? Egyrészt mert egy korábbi cikkben már boncolgattuk a Mattel licenctörténetét, másrészt pedig a film leírásának végére körvonalazódni fog, hogy van-e bármi köze ahhoz a témához, amit ez az oldal képvisel. Megsúgom, van. De most nézzük, miről is szól a MegaForce, melynek semmi köze a Kenner-féle harmadik világháborús játéksorozathoz.

A sztori egy kicsit alternatív idősíkon játszódik, ugyanis a nyugati hatalmak és egy feltörekvő kvázi terrorista cselekményektől sem visszariadó ország konfrontálódását állítja középpontba. A gonosz és csúf diktátor és emberei egy üzemet apró miszlikbe lőnek, ami egyébként állandó akcióforrása a filmnek. Mármint a robbantgatások. Szép hosszú snitteken követhetjük végig mindig a robbanásokat. Ilyen szempontból pedig ez a film egyik nagy pozitívuma, hogy annak ellenére, hogy látszik a büdzsé határa, a robbantásokkal és a járművekkel jottányit sem spóroltak és nem más filmekből vágták ki ezeket a jeleneteket.

Robbanások, első fejezet.

A következő szituációkban megismerhetjük a gonoszok irányítóját, Duke-ot. A kicsit Joker-szerű karakterről sosem látni, mikor borul el az agya, és az egész katonásdit látszólag könnyed időtöltésként fogja fel. A nyugati védelem egyik oszlopos tagja Edward Byrne-White kapitány, akit mindenki Devon-ja, Edward Mulhare játszik. Mellette a filmben kötelező egy darab (1 db) nőt Persis Khambatta játssza, aki a Star Trek nagyfilmből lehet ismerős, illetve az ezt követő kevésbé izgalmas másolatok egyikében is megjelenik, mely a Warrior of the Lost World címet viseli és szintén a bűnös élvezet kategóriába tartozik. Sajnos itt sincs túl sok szerepe azon kívül, hogy a MegaForce csapat vezetőjének cicababája lesz, úgyhogy ezen gyorsan lépjünk is túl. Amint kirakják kettejüket a kietlen út szélén, egyből érezni, hogy főleg a kapitány mennyire komikus mellékterméke az egyébként sem acélos forgatókönyvnek.

Robbanások, második fejezet – pusztulnak a röplabdák.

Ezt követően a film felfedi a nézők előtt a titokzatos MegaForce csapatot. Eme árnyékbrigád egy nemzeteken felül álló, a legprofibb katonákból verbuvált, legmodernebb katonai felszereléssel felszerelt team, melynek célja, hogy csírájában fojtsa el a gaztetteket, amikor az országok kezei kötöttek. A viszonylag gyors bemutatkozások lehetővé teszik, hogy a szintén kötelező fekete, távol-keleti és déli államokbeli bajtársat bevonják a történésekbe. A röplabdák kilövésén fáradozó Ace és társai pedig megmutatják, hogy lehet sokáig egykerekezni egy felpumpált motorral, amin rakétákat helyeztek el.

Megrögzött vasas drukkerek.

Az elég közhelye4s párbeszédekből kiderül, hogy Duke Guerera csapatait kellene jól megleckéztetni, amiért azok borsot törnek a nyugati hatalmak orra alá. A fegyverzet részletes bemutatója valamiért cseppet sem vicces, hiába erőltetnék, csupán az csalhat derűt az ember arcára, amikor másodpercre pontosan beosztott időtáblázat alapján Ace (Barry Bostwick) abban a rettentően tarka díszruhában elmeséli, mi fog történni a csapataikkal. Leülhet, ötös! A közjáték tétjét ezek után az emeli igazán, amikor az egy darab kötelező nő is a csapattal akar tartani. itt aztán kibontakozik a romantika: a vetített háttér előtt csodásan bukfenceznek, mint két ejtőernyős, szimulátorban is megcsillogtatja tudását az egy darab nő, ám hiába a sok képesség, Ace elárulja, nem engedheti, hogy pár napos kiképzéssel szégyent hozzon a többi hatvan akcióhősre, akik évekig gyakoroltak. A misszióra indulásnál aztán megtörténik az első hüvelykpuszi! Igen, jól olvastátok, ez az idegesítő kis momentum vélhetően a csókolózós jeleneteket váltaná ki, mert annyira szerették volna, hogy minél kisebb gyerekek is bátran élvezhessék ezt a filmet. Sajnos azonban a hüvelykpuszi megismétlődik  később is, teljesen indokolatlanul. Nem ragadunk le az ilyen percekig tartó apróságoknál, ugyanis Ace és a kis csapat jön, lát és jól odapörköl a gazfickóknak. Azonban a sikeres első bevetés másnapján sem dőlhetnek hátra, mivel a háttérben Duke és Edward kapitány is arra jut, hogy nem kívánt lett a MegaForce jelenléte. Így a sunyi vezető ezt közli a társasággal, miközben beszámolnak arról a szemben álló felek, hogy a hetvenes években Ace és Duke még egy célért, idealista módon küzdöttek, csak akkor romlott el valami köztük, amikor Duke szó nélkül ellopta a MegaForce-os öngyújtóját Ace-nek. Igen, nos nem valami drámai esemény, de indítéknak megteszi, igaz?

Travolta-szomorító beállítás.

A felszállópályát körbevették Guerera csapatai, így trükkel elterelni igyekeznek a tankok figyelmét, amíg ők hátulról támadnak. A mai szemmel is monumentális fényképezés, a rettentő sok jármű felvonultatása nagyon jól néz ki, még akkor is, amikor kiderül, hogy a tankokat megtévesztő füstszórók nem a járművek hátuljában vannak, hanem a kormány előtt, vagyis saját magukat is megvakítják ezzel. De legalább jól néznek ki! A végső kés a néző hátába az a jelenet, amikor a miniszárnyakkal felszerelt motor lazán a levegőbe emelkedik és eléri a Hercules gép hátsó ajtaját…

Hüvelykpuszi!

Atyaég. Amennyi jó dolog alakul a filmben, annál legalább ötször több a badarság, így nagyon nehéz pozitívan értékelni a filmet. A történet faék egyszerűségű, teljesen statikus és muszájkarakterekkel, de a járművek, az érdekes hátterek, a robbantások mind szimpatikusak. Rajzfilmben sem lehetett volna a végkifejlet sokkal monumentálisabb. A botrányos feszes spéci ruha, ami bevág a főhős fenekénél, az mára rém kínossá vált, ahogyan a hüvelykpuszi és a hetykén odavágott egysorosak is inkább értelmetlenül lógnak a levegőben, ahogy a vetített háttér, meg a repülő motor.

Egykor barátok, de az öngyújtó örökre kettészakította őket…

A zenei aláfestés viszont szintén tetszetős, ahogy a vágásokkal sem volt kifejezetten nagy gond, bár sok olyan jelenet van, melyet ma már egyből tűzre akarnának vetni a vágókkal. Érdekesség, hogy a filterekkel nem mindig tudtak jól bánni, de ha csak ennyi gond volna a filmmel, azt el lehetne nézni.

Mega-Vattacukor-Force

Összességében ajánlom mindazoknak, akik szeretik a rossz filmeket, vagy nem zavarja őket, ha túldimenzionált szereplők rohangálnak össze-vissza a vásznon. S az sem mellékes, hogy az egész filmben senkit nem látunk meghalni, a jók közül legalábbis mindenki túléli a bevetéseket. Ez nem ismerős valahonnan? Igen, ismerős. Úgy fest, hogy a G.I. Joe nyolcvanas évekbeli reneszánsza idején egész hasonló egész estés filmet rendeztek volna abból is, mert vészesen sok a hasonlóság bizonyos szempontokat alapul véve.

“I believe I can fly”

S ha már eljutottunk az utózöngéhez, nézzük meg, hogy a Mattel miket adott ki a filmhez kapcsolódóan:

Elkészültek egy kis csapatnyi autóval, melyek a filmben látható járműveket szimbolizálták: Mega fighter, Mega destroyer, Tac-Com, Battle Tank, Personnel Carrier. A lényegesebb dolgokat tehát lefedték. Szintén ehhez kapcsolódóan készült Hot Wheels pálya, melyet külön ezen járművekhez adtak ki, festéssel, tartozékokkal. És nem feledhetjük az úgynevezett Verti-Bird játékból, mely egy távirányítású drótpályás helikoptert jelentett, és sok évig sikeres volt a fiús játékok piacán.

Továbbá bárki tagja lehetett a MegaForce csapatnak egy dollárral, amiért cserébe kitűző és biciklis matrica is járt.

A 20th Century Fox pedig az Atari 2600-hoz egy játékot is kiadott:

Források:

http://hotwheels.wikia.com/wiki/Megaforce_Series
http://www.megaforcehq.com/index2.html
http://megomuseum.com/community/showthread.php?105851-Megaforce-hot-wheels

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.