Megálljt parancsoltak a kickstarter projektnek – de mégis mi történt?

A jól csengő Cobra Sentinel Automaton Project egyelőre egy múltidőben használatos kifejezés. Ahogyan a facebook csoportokban és a különböző Joe-témájú weboldalakon terjedt a hír, nem kevés embert magával ragadott az ötlet: a Revenge of Cobra minisorozat hatalmas monstrumát páran szerették volna elkészíteni, rendelésre. Nos, ez nagyon is jól alakult. A titkos csoportban előbb feltárták, mennyien akarnának csatlakozni egy támogatói rendszerhez, majd árakat kértek a kínai gyártól, elkészültek a vázlatok, majd a pontos tervek és elindult a kickstarter. Egyre több helyre eljutott az összefogás ténye és gyarapodtak a támogatók. A körülbelül 100 dolláros és egyébként vagány kígyólény már a finisbe érkezett tegnap és összejött annyi pénz, hogy elindítsák a projektet. Ezáltal pedig egy újabb, a szerény és egyre fogyatkozó Joe-rajongói tábor messziföldön híres összetartó erejéről tettek volna tanúbizonyságot.

De akkor mi is történt, hogy most lelőtték a projektet? A Hasbro kiszimatolta (nem volt nehéz, hiszen bevallottan nézegetik a nagyobb Joe-oldalakat), hogy létezik ez a projekt és kikerülve az első lépést, melyet a kickstarter tanácsol (vedd fel a kapcsolatot a készítőkkel), egyből a Kickstarter oldalnak írtak, hogy az általuk jegyzett jogokba ütköző ennek a projektnek a neve és a figura külső vonásai.

Kezdjük az elején. A legkönnyebb és legelterjedtebb a nevek levédetése. Így ha valaki G.I. Joe vagy éppen Cobra témájú dolgot szeretne készíteni, akkor előbb mindenképpen a Hasbroval kell beszélnie. És vélhetően vagy nem engedik, vagy nagy pénzeket kell kipengetni a licencért. utóbbit választotta például a Loyal Subjects, és az egy teljesen legális téma. Sajnos jelen helyzetben jogtalanul éltek a Cobra névvel, amibe bármikor beleköthettek volna. Akár az első pillanatban is.

A Hasbro azonban felemlegette a Sunbow rajzfilmet és az ott használt dizájnokat. Mivel Sunbow már nem létezik, így ez már kicsit problémásabb helyzet, továbbá nehéz és olykor értelmetlen levédetni egy kinézetet. igaz, olyat meg lehet tenni, hogy mondjuk mától az a koncepció, hogy “egy piros kamion, mely képes robottá alakulni és a szürke utánfutója pedig minibázissá alakul” mától az én termékem és szellemi birtokom, ám valljuk be, ez egy brutálisan általános kifejezés. Ezt azért említem meg, mert ott van a kismillió Third Party Transformer és azokkal nem igazán tudnak mit kezdeni, hiszen egyrészt teljesen más nevet használnak, másrészt pedig gyakorta nagyobb vonásokban megváltoztatják a karakter kinézetét, így ebbe nem tudnak belekötni. Ezért létezhet annyi belőlük, mint égen a csillag – ettől persze a Hasbro az ezerrel próbálja rájuk húzni a vizes lepedőt, csak ez épp a kulisszák mögött zajló történés.Tehát ott tartunk, hogy két nagy hibát követtek el a srácok. Egyrészt a Cobra nevet benne hagyták a leírásban, és a dizájn szinte egy és ugyanaz, mint a rajzfilmben. A másik kétség kívül a mindmáig kis halnak számító kickstarteren való hirdetés. Ők ugyanis nem szeretnének bajba kerülni, ami abszolút érthető is.

Tony és a többiek ígérik, hogy előbb-utóbb visszatérnek és más módszerrel, de elkészítik a figurát. Úgy legyen, szurkolok nekik, de hátha mindenki tanult ebből az esetből…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s