A Mattel licenchadjárata

Ismét egy újságcikkből szemezünk, s ezúttal bizonyosságot fog nyerni, melyik Mattel játék volt az első, mely elindította a Mattel háza táján (és úgy általában is) a licencelt terméket tömkelegét. Ugyanis sok éven keresztül alapvetőnek hangzott, hogy egy játék egy valamilyen formában létezhet és csak elvétve történtek olyan lépések, melyek keretén belül más termékcsaládokra is kiterjedtek ezek a jogok. Nézzük tehát, hogyan is festett a helyzet a nyolcvanas évek legelején. Köszönet a Battlegrip oldalnak.

A retail siker (boltok polcairól fogyó termékek tömkelege) egyértelművé válása azzal függ össze, hogy megszaporodtak a licencelt termékek, azaz egy adott médiumból származó termék másik médiumba való átültetése. 1981-ben összesen 13.7 milliárd dollárt hozott a konyhára a licencelés. Jelenleg annyi a változás, hogy ezek a játékgyártók engedhetik meg maguknak, hogy a saját termékeiket indíthassák útjukra újabb és újabb üzleti síkokon. Ez a siker elsőkén a Strawberry Shortcake babákkal kezdődött a Mattel háza táján és most folytatódik a Masters of the Universe termékekkel. Az akciófigurák 5 1/2 inches méretben jelennek meg, s a jófiúk (He-Man, Teela, Stratos, Mer-Man és Man-At-Arms  földön vízen, levegőben harcolnak) összecsapnak a rosszakkal (Beastman, Skeletor és a mutánsok). Az akciók Castle Greyskull körül zajlanak, és He-Mannek kell megmentenie a világot az állandó fenyegetettségtől. Máris terveznek Halloween-i ruhaszetteket, képregényeket a DC jóvoltából, illetve további más termékeket is.

Érdekesség, hogy a fiús játékok visszatérni látszanak. A Kenner Star Wars sikerét meglovagolva a Hasbro visszahozta a G.I. Joe vonalat, mely hat év után térhetett vissza, ezúttal 3 3/4 inches méretben (itt a cikkbéli méretet javítottam – a szerk). A Marvel kiadó segítségével robusztus reklámkampányba kezdtek és rövidesen képregénysorozatot is indítottak melléjük. Itt is megjelentek a hasonló termékek, mint a Halloween-i öltözékek, és sok más mellett például a tíz év alattiak számára G.I. Joe szánkót is készítettek.

fotó: hot wheels wiki

A DC Sgt. Rock sorozata és az Ideal által létrehozott Eagle Force is betört a játékpiacra. utóbbi ráadásul sokkal inkább a science fiction világában kalandozva, mint a Joek. A Twentieth Century Fox megaForce című filmjét a Mattel licenceli, így ők készíthettek el egy új Hot Wheels sorozatot a filmhez kapcsolódóan. Sőt, még egy Desert Strike pályát is kiadtak, ami pont ezen licencelt járművekkel működik együtt. Később egy MegaForce témájú Verti-Bird-öt is sikerült kiadni.

A Kenner sem tétlenkedett eközben és rengeteg új Star Wars Empire Strikes Back játékkal bővítették portékájukat. Az új Tauntaun, melynek felnyitható a hasa és bele lehet illeszteni Luke-ot, filmhű lett. Felszereléseket is kiadnak, mint a Tripod és a Laser Cannon. Ebben az évben a Raiders of the Lost Ark (Indiana Jones) lesz az újonnan licencelt termékek vezető címe vélhetően. Ezek 4 3/4 inch méretűek és a főbb szereplők mellett több playsetet is terveznek.

fotó: reflectionsonfilmandtelevision.blogspot.com

[Starlog Magazine, 1982]

Advertisements

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.