Szomorú helyzet – Amikor kirabolják a gyűjtőt

Úgy vélem, hogy bármennyire sokféle szempont szerint éljük az életünket, bármilyen téma szerint gyűjtünk, a rablás az egyik olyan dolog, ami mélységesen elítélendő és szinte felfoghatatlan károkat okozó tevékenység. Mint olvashatjátok, nem csupán a pénzbeli értékeket kifejezve…

Ken Chopee, Oshawa-i lakos sok ezer dollárt áldozott gyűjteményére, melyet négy évtizeden át gondozott, növelt és foglalkozott vele. Ehhez képest egy rablónak pár perc alatt sikerült eltulajdonítania jelentős részét. Az egyetlen bizalma a rendőrökben rejlik, akiktől azt várja, előkerítik a tettest.

A sok ezres végösszeg mellett azonban az eszmei érték miatt aggódik igazán Chopee. A most 53. életévét betöltött férfi már a hetvenes évektől nagy gyűjtő volt, de aztán a Star Wars miatt felhagyott minden mással. “Láttam a filmet és ez mindent megváltoztatott” – állítja a középkorú férfi, aki Anakin nevű kutyájával él házában. “Kicsit megőrültem akkor” – a férfi ugyanis jégkrémes kocsit tolt és tékában dolgozott szabadidejében, hogy aztán pénzén Star Wars dolgokat vehessen.

Ekkoriban még nem gondolt arra, hogy majd sokat érhetnek ezek a dolgok. Egyszerűen csak a gyűjtésnek élt. 1987-ben a húszas évei elején megalapította a Ken’s Comics and Collectibles boltot, ahol Star Wars dolgokat adott el, vásárolt és cserélt. Öt év múltán azonban be kellett csuknia, amikor nem tudta ezt finanszírozni. “Amikor a GM bezárta az északi gyárát, az eladások visszaestek.”

fotó: durhamregion

A gyűjteményét megtartva, szorgosan építeni kezdte kollekcióját. Rengeteget utazott és várt órákat azért, hogy egy-egy convention-ön aláírásokat kaphasson a színészektől, és rendezőktől mint Carrie Fisher, George Lucas, Harrison Ford, Mark Hamill, és sokan mások, akik valaha a filmen dolgoztak.

Később eladta azt a házat, melyben édesanyjával lakott és állítása szerint hónapokig tartott csak a gyűjtemény átszállítása. Egy útmenti raktár egy részét bérelte gyűjteményének átmenetileg és egy részét az új házba szállította. Azonban egy nap észrevette, hogy a raktáron lévő zárat feltörték. Körülbelül 20 doboz képregényt vittek el és rengeteg Star Wars témájú tárgyat. Az anyagi kár bőven 10.000 dollár felett lehet. Chopee azonnal szólt a rendőrségnek és megadta annak az illetőnek az elérhetőségét, aki segített neki költözni, ugyanis már korábban is eltűntek dolgok a raktárból. Mindez tavaly decemberében történt, de azóta sem hallott a rendőröktől választ, pedig jelezte, ezen lopott dolgok egy része egy zálogban a saját városában feltűnt nemrégiben.  Március közepén aztán váratlan fordulat történt: másvalaki is feljelentést tett ugyanezzel az illetővel kapcsolatban, így Chopee bizakodó.

[DurhamRegion]

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.