Érdekességek a modern G.I. Joe-k világából 3.

Sajnos (vagy szerencsére) a modern figurák elkészítése és az esetleges variánsok sokkal nyitottabban vannak jelen életünkben. Ennek egyik oka, hogy az internet által kicsit “közelebb” értünk egymáshoz, másrészt pedig az olyan nagy rajongók, mint a néhai Gyre-Viper, első kézből mutatták be az eddigiekben, hogy milyen dolgokról tudhat az, aki dolgozott a játékvonalon, de amiket az avatatlan szemek alig láthatnának normális körülmények között.

Most pedig két konkrét dolgot veszünk szemügyre, picit közelebbről.

A 104%

Ha nem mond semmit ez a százalék, ne lepődj meg, Kedves Olvasó! A játékfigurák gyártása során mindig készülnek prototípusok, melyekről a későbbiekben mintát véve aztán elkészülnek a végleges darabok. A 104% azt jelenti, hogy az eredeti sorozatgyártásra szánt figurák előtti prototípusnak ekkorának kell lennie, hiszen az öntőformákba adagolt műanyag magas hőmérsékletű és megszilárdulás után kicsit zsugorodik. Hogy ez ne legyen probléma, ezzel az apró méretkülönbséggel igyekeznek ellensúlyozni. Ezen prototípusokat egyszerű megkülönböztetni, ugyanis ha festettek, akkor kézzel festik őket, kizárólag.

Az is érdekes adalék, hogy a torzó készült a modern éra kezdetétől ABS anyagból, míg a többi PVC. Ezért előfordult, hogy a test és a lábak nem igazán voltak fedésben egymással, hiszen a különböző műanyagok máshogyan zsugorodnak. Hogy ne csak a levegőben lógjanak ezek a dolgok, íme egy példa erre. A 2009-es JoeConról Mutt. Mutt műgyantából készült, ahogyan a preprodukciós figurák közül a 104%-osak mindegyike. “A későbbi műanyag változtatásokat a Kínába küldött példányok megérkezése után adták parancsba, így annak a mikéntjét teljesen a kínai munkások végezték, és beleszólás túl sok nem maradt. Ezért van, hogy sok figura képtelen megfogni a felszereléseit.” – nyilatkozott egy nevét elhallgatni kívánó bennfentes.

Mutt egyetlen változtatása egyébként ehhez képest, hogy a mellényén a csillag kapott festést.

A következő példánk nem más, mint Tiger Force Duke. Érdemes megfigyelni a szupertiszta festést. Egy másik, kicsit viseltes darab nem más, mint Barbecue. A baloldali a 104%-os proto, a jobboldali a tömeggyártott darab. Érdemes elidőzni minden egyes részletén. Illetve ezek mellett megfigyelhetők a felszereléseiken található különbségek is.

Undercover Scarlett

Az előző cikkben ugyan volt már szó róla, de nemrégiben találtam még több fotót róla, melyeken a felszerelése is látszik. Érdekes megjelenés lehetett volna, igaz részben a v10-es Scarlettet másolták volna vele, de abban az időben még messze volt az FSS Quarrel és érdekes módon erre az Action Force figurára a Hasbro mindig is külön figyelmet próbált fordítani. Relatíve kevés létezik belőle.
[facebook, hisstank, Steel Brigade]

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.