JoeCon 2017 – Körbejárjuk a Battle Force 2000 szettet

featkollekcio1

Egy kicsit józanul, leülepedett érzelmekkel vágok bele ebbe a cikkbe, ugyanis első felindultságomban én is többféle cifra dolgot írtam a bemutatott figura fotókról, ám ez nem helyénvaló, ha hosszútávú elemzésekre adja valaki a fejét. Márpedig, remélhetőleg később is lesz talán, aki majd beleolvas ennek a tartalmába. Addig is, előzetesen szeretnék pár dolgot tisztázni, amik alapvetően fontosak ahhoz, hogy megértsük, miért is a BF2000 és a BAT sereg lett a nyerő választás és miért ebben a formában kerülnek kiadásra.

Hasbro =/=Joeclub

Nem egyenlőek. A Hasbro egy nagy cég, mely továbbra is több ezres figura gyártási sorokat képes kivitelezni és amelyik nincs igazán rászorulva arra, hogy teljes mértékben a rajongók befolyásolják, milyen dolgokat adnak ki. Ezt is hosszasan lehetne taglalni, de most ugorjunk a Fun Pub kezében lévő Clubra. A Club egy ehhez mérten visszafogott költségvetésű csapat, mely a Hasbro jóvoltából kiadhat G.I. Joe márkájú figurákat és járműveket. Azonban jóval korlátozottabb körülmények között. Ennek persze van jó és rossz oldala is a szemszögükből. Egyrészt, sokkal kisebb csapat fáradozik azon, hogy a megfelelő figura darabokat összerakva, modern verziós vintage karaktereket alkossanak. Ráadásul ezek a munkatársak szinte mind a 12 inches játékokban vannak nagyon otthon, a 80-as évek Joe-figuráira inkább rajongói szemmel tekintenek ők is, mintsem mérnöki, vagy esztétikai szempontból (bár ez utóbbihoz azért lehetőségekhez mérten igyekeznek felnőni). Mindezen felül nincsen hozzáférésük az összes eddig kiadott modern Joe-figurához, így csak azokból a darabokból dolgozhatnak, amikhez a Hasbro engedélyt ad. Ez is leszűkíti a lehetőségeket. Mivel kisebb számban gyártanak, ezért anyagi kereteik is szűkösek és ha egy kínai gyárban például cirka 1000 darabos öntések alatt rá se pillantanak a megbízóra, akkor a közel 1000 körüli számok láttán lehet, hogy időnként a megbízónak lesz ráfizetés. Továbba fontos részlet, hogy ha mégis új modellt akarnak készíteni, már nem a jól bejáratott Boss Fight Studio áll rendelkezésükre, hanem a Four Horsemen, amely bár szintén nem egy kezdő csapat, de nekem például fogalmam sincs, hogy ők mennyire elhivatottak Joe-ügyben és milyen kontraktust fogadtak el, stb.

Vagyis, számos olyan apróság van, amely megnehezíti a mindennapjaikat. Viszont, mivel exkluzív szettekről van szó, melyek pontosan alacsony példányszámuk tudatos generálásával tartják meg, vagy fokozzák értéküket, így önmagában a puszta bevétel növelésre van egy elég nyomós érvük. És persze, senkit ne tévesszen meg a klub mivolta, ez is ugyanúgy egy rideg üzleti dolog, amiben pénz cserél gazdát és nem csak a rajongók iránti önfeláldozó munkáról szól.

Mindezek tudatában azóta kifejlődött a pro és kontra tábor, melyek vokális csoportjai között éles szóváltások szoktak kitörni és persze vannak a visszafogott, középutat keresők, akik a háttér ismeretében visszafogott spekulációkban és mérsékelt kritikákban bontakoznak ki. Az első csoportra maga a Club is rájátszik, mivel a fórumukon nyílt önkényuralmi rendszert vezettek be: az összes negatív véleményt tartalmazó kommentet törölni szokták.

Miért BF2000?

Haladjunk tovább az ezévi témához, mely miatt sokan vakarták a fejüket. Miért nem a Cobra-La lett a befutó vagy bármi, ami a The Movie-hoz köthető, hiszen annak pont most van a 30. évfordulója? A Cobra-La két dolog miatt nem lehetett befutó. Egyrészt a jelenlegi öntvények között hiába is keresgélünk, nem találunk annyi testdarabot, hogy egy épkézláb Royal Guardot összehozzunk, ha az új fej garantált, akkor sem. kizárt. és akkor még nem beszéltünk a többi karakterről. A Joe-oldal egyszerűbb lehetett volna, de itt jön a másik ok: olyan megosztó mind a mai napig ez a téma, hogy úgy 50% biztosan nem szívesen látná, és emiatt vélhetően egyelőre nem kockáztatnák meg ennek a kiadását (igaz jövőre nyitott a szituáció, de kétlem a mostani vásárlási mutatók után, hogy ez volna a befutó…), hanem valami biztosabbat kerestek. És valahogyan évek óta a top 3-ban szerepelt mind a JoeCon-on kitöltött kérdőívekben, mind a fórumon a Battle Force. Lám tessék, a régóta hű tagok, az állandó vendégek és érdeklődők által megszavazott témák csak nem lehetnek vészesen rosszak… vagy mégis?

Sajnos van még egy változó, amit megerősíteni nem tudtak hivatalosan, de elvileg, mivel tavaly alig pár héttel a befejezés előtt tudták meg, hogy mégis lesz még két évig folytatás, valamit hirtelen kellett előrántani.

Majd elkezdték csepegtetni a híreket és persze a figurák is megjelentek szép sorjában.

Maverick

2017maverickWEB.md.jpg

 

Maverick a testdarabok alapján viszonylag jól néz ki, és követve az eredeti hátlap dizájnt, színekben és felszerelésben is ahhoz próbál igazodni. Sajnos a fotón a sisak nem ment rá rendesen a fejre, ezt bízom benne, hogy kijavítják. Ezen felül viszont bár nem járja a saját útját, de a célnak abszolút megfelelő darab.

BAT Squad Leader

2017batleaderWEB.jpg

Vele nehéz mit kezdeni. Mint sokan mások, én is Overkill-t vártam nagyon, de tény, hogy a színek és az új fej sokat lendít az összképen. Ennek ellenére nem lehet letagadni, hogy az elmúlt években rengeteg v1-es átfestést kaptunk és sokan megcsömörlöttek ettől a figurától – nem véletlenül. Így azt mondanám, ez kissé csalódás. Ha picit többet költenek sculptingra, akkor talán egy új elülső mellkas résszel már igen sokat lendítettek volna az ügyön. Azt gondolom.

Knockdown

2017knockdownWEB.jpg

Nem igazán szimpatikus esztétikailag, habár érthető, hogy picit gömbölyűbb figurát akartak létrehozni, mint az eredeti. A sisak például ehhez remek ötlet, jól vázolja a modernizációt, de az eredeti kinézet rombolása nélkül. A színek alapvetően bántóak, talán egy kicsit sötétebb kék vagy barna elférhetett volna, ahogyan a csizmán a vékony színsáv is értelmezhetetlen.. Viszont a leginkább fájóan kinéző részlet a mellkason lévő “matrica”, mely teljesen kiöli a háromdés test érzetet és degradálja a figurát a LEGO – Playmobil részletgazdagságra…

Avalanche

2017avalancheWEB.jpg

Nem egy rossz figura, bár a sisakot egy ideig barátkoznom kellett, de mára teljesen megszokta a szemem. Kicsit zavar a generikusabb fej, de hátha ez csak egy place holder fotó, amíg nem készül el a végleges arc. A színek rendben vannak, habár egy kicsit világosabb, vagy kevésbé vad barnának jobban örültem volna, itt nem zavaró az eredeti nagy fegyver és a testdarabok is jó szolgálatot tesznek. Külön öröm, hogy a combok nem ugranak ki.

Dodger

2017dodgerWEB.jpg

Egyértelműen csalódás. Őt nagyon vártam, de sajnos a digitális camo-n és a régi fegyverén kívül semmi nem ordítja azt, hogy ez az eredeti modernizált változata. Eleddig azért többé-kevésbé tudták szimbolikusan érzékeltetni, hogy igen, ez egy átplasztikázott vintage figura. Nos, ez itt végképp eltűnt. A mellény zavaró, ahogyan a zöldre festett puskák, az ötlettelen fej pedig szintén nem nagy durranás. Kár érte, de azért még várjuk meg a végleges fotókat.

Blaster

blasterWEB.jpg

Itt már kicsit jobb a helyzet. Szintén kevésbé volt hangsúlyos a vintage verzió, de a színek és a sisak jól mutat. Habár vannak kétségeim a torzón használt darabok kapcsán, itt nem érződik annyira az elfordulás az eredetitől. Csak azok a szép gyepszínű puskák ne volnának…

Blocker

blockerWEB.jpg

Szerencsére jelen esetben egy félprofilból látszódó fejet kaptunk, ami egész korrektül néz ki a többi renderelt fejhez mérten. A sapka jó ötlet volt, s bár többen szomorkodtak a visor hiánya miatt, én ezt nem tartom akkora gondnak. A színei sem rosszak, bár sötétebb barnát még el tudtam volna képzelni hozzá. A lábszárakat még szokni kell, viszont a jobbak közé tartozik.

BAT v1.8

bat8troopersWEB.jpg

Mint a Squad Leader, csak a v2-es színeivel. Eléggé nulla inspirációt feltételez a Squad Leaderhez képest és sajnos a puszta színkülönbség és egy cserélhető kar differencia nem indokolja, hogy ennyit emeltek a tavalyi dobozos szetthez képest az egész árán. Ráadásul a fő gond, amit osztok sok más emberrel együtt, hogy ebből nyolc darabot talál majd mindenki a csomagban, ami enyhén szólva is rengeteg és szintén arra kéne, hogy utaljon, legalább az ára nem nőtt…

Nagyvonalakban ennyit a jelenleg kialakult helyzetben, és aztán remélhetőleg a nyáron még több képpel leszünk gazdagabbak, no és persze azt is fontos tudni, hogy a valóságban általában sokkal szebb minden figura.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s