Ask Steevy: Kérdezz – felelek 2. rész

featmuhely

Hosszú idő telt el, de külföldi kollégánk újabb csokor válasszal készült, amit ezúton is nagyon köszönök neki. Nézzük, hogy az általatok a facebook csoportban feltett kérdésekre mik voltak a reakciói:

Miért gondolkodik úgy a Hasbro (és főleg a Club), hogy egy adott alkalommal egy vagy maximum két nemzetközi figurát ad ki, amikor még mindig sok olyan létezik, amit nem adtak ki?

Nagyon sokféle Joe-rajongó létezik és nagyon sokféle igényük van. Ne feledjük, hogy a G.I. Joe egy amerikai márka és mint ilyen, főként a helyiek kívánságait veszik előre. Így a legnagyobb piacot célozzák meg ezzel. illetve, hogy egy kiadás alkalmával csak 1-2 ilyen figura fér bele a keretbe, az azzal magyarázható, hogy a Club költségei így vélhetően egyszerűbben térülnek meg az amerikai figurákkal.

Mi volt az elképzelés a Matt Trakker figura mögött? És a megjelenés után miért nem folytatták a többi MASK figurával?

Trakker mindig is egy egyszeri jópofa figurának volt tervezve. Az egyik akkori magasabb rangú beosztott nagy MASK rajongó volt, és egész addig tolta előre az ötletet, amíg meg nem jelenhetett a Joekhoz integrálva a karakter. Valami újat szerettek volna hozzáadni  brandhez, ami akkoriban nem volt épp mindennapos jelenség. És talán az Annihilator felszereléseinek elkészítése is szerepet játszhatott ebben és ki tudja, elő akarták készíteni akkoriban a megjelenéshez, de azt végül elkaszálták (ez feltételezés).

Az első film után törölték a 25. évfordulós vonalat. Mi okból tették ezt?

Igazából  film előtt befejeződött.  legtöbb játékvonal élettartama úgy 12-18 hónap. A 25th valójában már 2008-ban bedőlt, és 2009 legelején jöttek ki a Resolute figurákkal. Azonban ekkor már nagyon nyomta a Hasbro a filmjét, és ez véget vetett az első modern érának. Úgy vélem, a cég több okból sem tért vissza utána a 25th/vintage elképzeléshez. leginkább azért, mert nem hiszem, hogy a Hasbro azt akarta, hogy ennyire gyűjtői vonallá fejlődjön, mint ahogyan azzá lett. Eredetileg egy átvezetőnek szánták, ami visszahozta a 3.75 inches méretet a rivaldafénybe és előkészíti a szituációt a filmnek. Ugyanez volt a cél anno a Transformers Classics vonallal is, mely ahhoz a filmhez próbált közelebb kúszni. Természetesen nagy sikereket vártak a Joe-filmtől, ezért álmodtak nagyot.

A Joe-fanok, ahogyan a Star Wars rajongók is, elképesztő módon képesek ragaszkodni a csomagoláshoz. Az egyik legjobb időszaka a Star Wars márkának a Legacy Collection volt, amikor nagyon minőségi figurákat kaptunk kézhez, és a Pursuit of Cobra mérföldekkel jobb figurákkal örvendeztetett meg bennünket, mint a 25th. Az emberek viszont hajthatatlanok. A probléma viszont az, hogy a gyűjtőkön kívül ez senkit nem érdekel és nincs igazán értéke. A 2010 óta futó SW vintage vonal kéznél volt, hogy 2013-ban leváltsák, független attól, milyen nagy változások következtek be akkoriban. Ennek ellenére a G.I. Joe akkor is gyűjtőcentrikus maradt és folyamatosan jönnek az ARAH figurák, amikor elhagyták a vintage hátlapokat, és így nem is állítanám, hogy a 25th valaha is véget ért…

Miért nem lehetett a 25. évfordulóból kihagyott figurákat kiadni párhuzamosan a többi futó megjelenéssel (POC, 30th, Renegades)?

Milyen kiadatlan figurák? Valójában pár átdolgozott figurán és néhány átfestésen kívül gyakorlatilag minden megjelent, aminek meg kellett jelennie. Szintén fontos átlátni, hogy a Hasbronak megadott számú “slot” áll rendelkezésére, hogy mennyi figurát adhat ki. És ezen kiadandó helyek bármelyike ha pont egy 25th-s figurával telt volna, az a többiből vett volna el, esetleg pont egy jobban reklámozható, kelendőbb figurától fosztott volna meg bennünket. Tudom, sokan panaszkodnak például Snake Eyes-ra, mert mindig megjelenik, de igazából egyik megjelenését sem láttam hatalmas méretekben a polcokon porosodni, mint ahogy több más karakter tekintetében láttam effélét.

Folytatás hamarosan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s