JoeCon 2016 – Pro és kontra

feattali1

Véget ért a meglepetésekkel tûzdelt, és jó néhány dologban az elõzõ évektõl eltérõ esemény, melynek hajtóereje szerencsére megmaradt. Azonban voltak frusztráló dolgok, s amennyiben ezen valaki túl is lendül, érezhetõ, hogy nem teljes a kép. Sajnos a csütörtöki napon már problémákba ütköztek a felkerekedõ rajongók, ugyanis az exkluzívokat szállító kamiont a vámosok atomjaira szedték és utána a sofõr is lebetegedett. A bajokat tetézte az a kialakult rendszer, melyben már nem csak 1-3 darabot vehettek a Golden Ticket tulajok, hanem volt, aki egész dobozzal vitte el a bontatlan Freefall és Pythona figurákat. Így nem csoda, hogy elõször ezek fogytak el, mégpedig úgy, hogy GT tulajok is végigvártak órákat a sorban, és így sem jutott mindenkinek. Ez azért szörnyû üzleti modell és kiverte a biztosítékot sokaknál – jogosan. Nem azért fizet valaki a drága, limitált jegyért, hogy utána semmi ne jusson neki az elvileg garantált figurákból. Ezen továbblépve azért tartogatott örömöket is a nap, hiszen a custom iskola, és maga Bulletman iszonyatosan jól sikerült, sokan készítettek belõle nagyszerû darabot. Sokan az egész convention legjobb figurájának ezt a customot szavazta meg.

A pénteki nap végül meghozta az attendee exkluzívokat. Voltak meglepetések, de a Club hû maradt magához és sok átfestést lehetett látni. Ezek közül a legvonzóbb kétség kívül a Skystriker volt, melyre egyesek rápakolták a Sky Sweepert, bár kiderült, a puszta véletlen tartja meg egymáson õket. A krómmetál mellõzésére adtak okot a Club munkatársak késõbb, de még így is szomorú volt látni, hogy egyszerû kályhaezüsttel vannak lefújva, ugyanis Hunmarine kollégánk is elkészítette a saját HunCon szettjét és az is képviselte ezt a minõséget…

Mégsem ezek, hanem a Hydra fogyott el legelõször. Maga a jármû nem egy rossz darab, de a pilóta képviseli a fõ értéket, ez szinte biztos. Azonban a jó recepten változtattak és furcsa karokat kapott a figura. A jármûnek pedig jól mutat a kék, de a piros színnel túlzottan elüt. A másik nagy érdeklõdést kiváltó megjelenés a hátlapos Freefall volt, mely közel egy idõben a Hydra-val fogyott el. Habár többeknek nem tetszett a Blowtorch maszk, és a test sem feltétlenül az optimumból épült, az összkép korrekt, bár azonnal felkerült a másodlagos piacra, megközelítõleg 3-4-szeres áron. Hiába, a skalpolók kivirulnak ekkor. A 2-pack figurák kedves kezdeményezés volt, de valahogyan sehogysem hozzák teljesen azt a hangulatot, amit a vintage verziók. Sokat nyomnak a latba a fejek, és itt nagyon úgy fest, hogy mind a modellezés, mind a festés hagy kívánnivalót maga után. Ennek ellenére a színösszeállítás tetszetõs, Air Commandos rajongóknak kötelezõ. Ahogy a heli-Viper pakk is, ebbõl külön jó látni seregépítõt, s úgy vélem, abszolút kellemes látni, hogy a Club megmaradt az eredeti build-nél: többnyire Night-Viper test és Snow Serpent fej.

A freebie figura Air Raid – persze, külön karakter, mint elõdje – és ez olyan, amilyen, de mivel ingyen volt, szerintem emiatt parádéztak legkevesebben. Nagyobb felháborodás volt a jetpack csomag, mely 55 dollárért volt elvihetõ.. ennyiért körülbelül négy kilónyit lehetne úgy customolni, átfesteni, hogy a fél világ jól járna vele.

Eközben beindult a nagy élet, Adam Riches prezentációja, rövidfilm fesztivál, ejtőernyõs figurázás, az brit Action Man története mind kiváló téma volt és persze a vásárcsarnokban is folyt az üzletelés.

Szombaton aztán szinte elhalványult kora délutánig a G.I. Joe szellem, ugyanis több, nagyreménységû projektet mutattak be a világnak. Az Eagle Force gyönyörû renderelt fotó, a lehetõség egy új univerzális playsetre, a Marauder Task Force upgrade-elt figurái, a rendkívül mozgatható kutya és az exo-suit.. pazar látványt nyújtottak. Persze, a Boss Fight Studio és a Kingdom széria is meglebegtette, hogy mivel szeretnének elõrukkolni. Ehhez pedig egy új csapat is társult, akik a westernfilmek hõseit szeretnék átültetni háromdimenziós valóságba. Hihetetlen sok dolog vár a gyûjtõkre, s remélhetõleg pozitív visszajelzést kapnak majd a készítõk. Délután viszont sok más panel mellett jött a Hasbro-é, ahol sok belsõs infót is megosztottak az emberekkel és felfedték a sokak számára kiábrándító, mások szerint viszont nagyon is elõremutató 2016-os vonalat, s bár vélhetõen nem sok ember van, akinek az összes figura tetszik, azért mindenképpen nagy elõrelépés, hogy több új figurát mutattak be, mint az elmúlt években együttvéve.

Mindezt tették úgy, hogy alig volt összeg lefoglalva az új sculpting részlegre. Azaz, abból kellett gazdálkodni, amijük van és a már régebben tárgyalt slot számot úgy léphetik túl, ha carryover módszert alkalmaznak. Azaz, eddig kiadott figurát egy az egyben újra kiadnak. A Hasbro panel azonban mégsem ezekről maradt nagyon híres, hanem arról, hogy bejelentették, még legalább két évig biztosan lesz JoeCon és a Fun Pub ismét megkapta a jogokat, Joe-termékek készítésére. Azonban a Transformersnek új kérője akadhatott, mert az a márka egyelőre sokkal kelendőbb a Joe-knál. Azonban a kontraktusról mindössze három hete tudnak, így a leépítés után folyamatosan vissza kell kapcsolni úgymond mindenhol a villanyt.

Ezt követte a Club panel, ahol ismertették a névsort, mely Joe figuráknak biztosítanak helyet az FSS következő sorozatában. És hiába panaszkodnak sokan, hogy lesz néhány átfestés, így is lesz sok új figura, melyek régóta rajongói kedvencek és csak most lehet modern figurás verziójuk. Sőt, nagyjából jobb is a felhozatal a négyes sornál.

Sok más panel volt még, melyekről remélhetőleg idővel lesz majd valami anyag, bár kételkedni van okom, ugyanis ebben az évben körülbelül a tavalyinak a fele volt azon rajongók és weboldalak száma, mely eredeti tartalommal, videóval és képekkel árasztotta el a netet. Szinte úgy kellett feltúrni az internet sűrűjét néhány fotóért. Ezek ellenére igyekeztem virtuálisan jelen lenni ott, ahol csak tudok.

Úgy tűnik, ez az “utolsó convention” megtette a hatását, ugyanis sokan mentek el, akik egyébként nem járnának és jobbára pozitív élményekkel gazdagodtak. Persze, most is voltak problémák, főleg szegény Pythona esetében, amit tény és való, hogy elbaltázott a club, még ha utólag lesz is a boltjukban belőle. A “convention élmény” azonban megtette a hatását. Nagyrészt a kitartó rajongók (és ebben a hazai rajongók is benne vannak, főként azok, akik azt a bizonyos petíciót aláírták) miatt lehet továbbra is hivatalos convention, és ott helyben életre szóló barátságok köttetnek. A bajtársiasság nem egy formáját lehetett olvasni, mikor gyűjtők, de még skalpolók is akár ellenérték nélkül, vagy korrekt áron, de hozzásegítettek lemaradókat figurákhoz, a keménymag ismét fantasztikus paneleket hozott össze, az autogram osztókat imádták és persze az adok-veszek részleg is remekül működött. Ez mind így együtt, ahogyan sokan szeretik, még mindig többnyire a gerincét adja az egyre szűkülő, de azért kitartó rajongói bázisnak.

Örülök, hogy létezik és hogy tudósíthattam róla.

Advertisements

One comment

  1. A magam reszerol koszonom szepen, hogy aldozatos munkaval es raforditott idovel nem sporolva hireket, kepeket juttattal az egyszeri olvasonak, igy nekem is! Az osszefoglalot olvasvan egy helyutt kinyilt a zsebemben a bicska, de rajottem, hogy ez meg minig a Fold nevu bolygo, nem szabad csodakat varni…max remelni. 😉

    Remelem, lesz meg alkalmam az eloadasodban – akar elo szoban is – hasonlo esemenyekrol ertesulni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.