Gyűjtési hóbort 15

featkollekcio1

Amikor végérvényesen elkülönül a gyűjtő a vásárlók tömegeitől

Jelen cikkünk egy új vonulattal igyekszik foglalkozni, mely nem más, mint a Kickstarteren és itt-ott megjelenő egyéb, igen mozgatható és külsőre kellemes kinézetű, de árban az átlag nagyobb figurákkal vetekedő kiadványokról lesz szó, melyek egy ideig úgy tűnt, hogy egy valódi rést próbálnak kitölteni: a kisebb gyűjtői réteg, még megfizethető árú, de ezzel együtt igényesebb darabjainak elkészítési szeletét. Ha időben visszanyúlunk arra az időre, amikor a lelkes, egyáltalán nem amatőrök elkezdték vágni az ösvényt, oda lyukadhatunk ki, hogy egy sor projekt nem jöhetett volna létre, ha a Hasbro nem ereszti szélnek az akkori tervezői gárdának a javát. Ők ugyanis, megelégelve a kiszolgáltatottságot, összefogtak és megalakítottak egy saját kis műhelyt, Boss Fight Studio néven. Voltak persze mások is, de a Joe-k révén az ő példájuk az egyik legszembetűnőbb, hiszen kellő tapasztalattal léptek a porondra és alaposan átgondolták, milyen stratégiát követnek. Felmérték, mire volna igény és oda szerettek volna befurakodni, ahol még nincsen akkora dömping – és lássuk be, bármennyire is ömlesztik a játékfigurákat, igényes, 1:18-as méretű gyűjthető darabokból vajmi kevés témában adnak ki karaktereket, hiszen egy nagy cégnek nem igazán érdeke, hogy a gyűjtők érdekeit messzemenőkig szem előtt tartsa.

Tehát, a BFS létrejött és az első körben a mitológiai figurákat célozták meg, ami józan ésszel is egy bölcs döntés, hiszen nagyon sokan vannak, akik imádják a mitológiát, a görög kötődést, ott volt a 300 című film, és a rengeteg jobb vagy gyatrább sorozat, ami az ókorba repíti a nézőt. E masszív média támogatás pont kielégítőnek bizonyul ahhoz, hogy bárki saját sztorival láthassa el a karaktereket, s bár biográfiájuk is van, természetesen az első és legfontosabb világot maga a gyűjtő fogja formálni. Ehhez egy bitang konstrukció is kellett, ami könnyen átalakítható, szétszedhető és t alkotni a műhelyükben. A kezdeti érdeklődést pedig óriásira sikerült duzzasztani, ugyanis mivel a Hasbronál több játékvonalnál is dolgoztak, a Joe-rajongók, weboldalak mellett sok más oldal is foglalkozni kezdett velük és megszületett a Kickstarter – prémium figura gyártás. Bár ez sem volt egyből garancia a sikerre, ugyanis a kínai gyárban a preprodukciós és véglegesnek szánt figurák egy részénél konstrukciós hibák léptek fel, amit egy kezdő cég nem engedhetett volna meg, így – mivel együtt dolgoztak a Marauder társasággal – az MTF figurákból újabb szállítmányt muszáj volt rendelni, változtatásokkal megtűzdelve. Szintén nem volt egyszerű a saját projektjük, hiszen a hosszú évek kiesését valamivel kompenzálni kellett és mind-mind pénzkieséssel járt a számukra. közben az egyik tagnak még szívműtéten is át kellett esnie, úgyhogy nem volt eseménytelen időszak. A lényeg azonban, hogy sikerült és egyre többen imádják a figurákat.

Nem sikerült azonban mindenkinek átmennie a rostán, s az egyik legnagyobb bukás a Play With This Too társaságán csattant, akik 6 inches, szuperül mozgatható figura sort akartak készíteni, mégpedig a Transformers színlelők alapján, de olyan alacsony volt az érdekelődés és a támogatók száma, hogy még a weboldaluk is megszűnt, hiába futottak neki még egyszer. Pedig, abszolút benne volt a siker… de jártak így még sokan mások is, mint a korábbi Legion XIV női figura és még sorolhatnám.

Mindenképp érdekes lehet összevetni, hogy az ismertség mellett még milyen faktorok játszhattak szerepet a sikerben és a bukásban, de erről majd később. Jelen pillanatban viszont ott tartunk, hogy ezek a figurák megközelítőleg 20 dollárba kerülnek, ugyanúgy, mint az önköltségből világokat emelő Oritoy figurái, az Acid Rain karakterek, amiknek szintén van egy erős rajongói bázisa, a poszt-nukleáris téma révén. Nagy kérdés, hogy amikor a gyűjtő erősen a saját kezére csap, amikor egy dupla pakkos G.I. Joe mondjuk kerül 15 dollárba, akkor mégis miért dönt inkább egy jóval drágább figura mellett, ami kevesebb felszereléssel érkezhet és egy javarészt eltűnt, mára feledésbe merült játékvonal megújításaként. Igen, ez az Eagle Force, ami körül nagy a hype, amit jómagam is építgetek, mert szép karakterek, de vajon mi lehet a cél az ilyen témák mögött, amikor úgy fest, hogy (állítólag) sem a Marauder, sem a BFS figurákkal s még a G.I. Joekkal sem feltétlen lesznek kompatibilisek? No persze erről megvárjuk az első valós bemutatókat, de azért elgondolkodtató. Mit tudhat egy ilyen játékvonal, amit olyan dizájnerek terveztek, akiknek a saját figura vonalukat sokan imádták, de csak két évvel a sikeres Kickstarter után vehették kezükbe az Amerikaiak a támogatott portékát (Vitruvian H.A.C.K.S.)? Ráadásul, ezen vonalak tekintetében még inkább igaz, hogy átfestések, kevés létező mold oldja meg a karaktereket, ami miatt a pokolba utálták sokan a Hasbrot. A kérdés adott és ez nem pusztán azzal indokolható, hogy az egyik nagyobb, a másik egy garázscég. S ha már itt tartunk, míg eddig évente jött két-két és fél ilyen projekt, most évi 5-6-ra is lehet számítani, de vajon nem oltják-e ki egymást? Ugyanis a gyűjtők száma szaporodni nem fog túlságosan, inkább zsugorodni, a termékek pedig tendálnak a 25 dolláros átlagár felé, vagyis egyre kevésbé lehet majd megengedni egy mezei rajongónak, hogy mindent összegyűjtsön… s akkor vajon ki fog venni G.I. Joe-kat?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.