Visszatekintő – Sikerek és sikertelenségek a kétezres években

feattort1

Talán sokan elgondolkodtatok, hogyan alakultak az eladások az utóbbi évtizedben, illetve egészen attól fogva, hogy 1997-ben újra elindították a RAH-érát. Nos, kis kutakodás után erre jutottam:

1997 és 1998 figurái sikeresek voltak, olyannyira, hogy a RAH Collection-t elindíthatták 2000-ben. Az azonban 2001-re nem tudta hozni az erősebb mutatókat.

A New Sculpts első éve közepesen volt sikeres, ám 2003-ban egyszerűen mindent megvettek a polcokról, totális sikernek könyvelhető el. A Hasbro nem volt képes elég utántölteni a case-eket (egy doboznyi figurát értünk case-en, amit egy-egy hullámban jelentettek meg). A BAT pakkok viszont nem voltak kelendőek.

2004-ben sajnos a Hasbro elszámította magát és az első Valor vs Venom hullámból túl sokat gyártott. A TRU-szettek viszont jól mentek. Az exkluzívoknál szintén fellendülés volt, de a boltokban stagnált a helyzet.

2005-ben az új hullámokat alig lehetett megtalálni, mert az egy évvel korábbi figurák porosodtak még a polcokon. A comic pack-ek (az Oktober Guardos verziók után) leárazva mentek csak el, és a TRU szettek sem voltak épp vásárló csalogatóak. Itt húzták meg a vonalat és tértek át a DTC-re (Direct To Consumer).

A DTC csak egy évet bírt, míg a Hasbro bukásnak ítélte és rásózták a TRU üzletekre a “maradékot”. Ott sem fogytak és évekig még megtalálhatók voltak.

Ez pedig a 25th-s időszakhoz vezetett…

Úgy tűnik, ettől az időszaktól a Joe-k képtelenek voltak 1-2 jó év után fenntartani a növekedést, és a boltok érdeklődését, habár egy film nélküli, nem Star Wars, nem LEGO, tévéműsor nélküli márkához képest nem is annyira rossz…

[Mike T.]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s