Ask Steevy: Kérdezz – felelek 1. rész

featmuhely

Ahogyan a facebook csoportban beharangoztam, illetve itt az oldalon és ott is fel lehetett tenni kérdéseket, ezeket sorra véve úgy tűnik, nagyra becsült gyűjtő-szakértőnk és amerikai kollégánk, Steevy Maximus a Hisstank fórumról készséggel válaszolt a kérdéseitekre és mivel kimerítő válaszokkal készül, több részletben fogjuk megkapni ezeket, s óriási köszönet, hogy szánt ránk időt. Ami talán abból sem gond, hogy hosszú írások és így talán akinek kevesebb ideje van, az is előveszi eme cikkeket. Mint ilyen kezdeményezés, ez az első külföldi kollaboráció és nagyon örülök, hogy az eredeti kontentre való törekvésem siker koronázza.

Íme az első bejegyzés:

1. Miért nem próbálta meg a Hasbro kiadni a legtöbb főbb karaktert a Renegades vonalból? Sokan hiányoznak közülük – Flint, Lady Jaye, Mindbender, Roadblock – míg epizódszereplőkből többen is elkészültek. Miért nem adták ki a Coyote járművet, míg a kevésbé népszerű FANG (Black Dragon VTOL) verzió kiadásra került?

Igyekszem mindkettőre egyben válaszolni, hiszen mindkettő ugyanazon helyzet miatt alakulhatott így. Előtte történelmi gyorstalpaló: Hasbro a 2009-es Rise of Cobra filmmel legalább akkora sikereket akart elérni, mint amilyen a 2007-es Transformers film volt. Ezzel együtt próbáltak terjeszkedni a televízió felé, mégpedig a Hub csatornával, és azon számos márkájuk mellett a G.I. Joe-kat is akarták szerepeltetni egy sorozatban. Sajnos a film gyenge teljesítménye és a játékvonal szintén nem túl acélos bevételei után a Hasbro és a Hub elképzelései megváltoztak. A Renegades-t már nem indították el második évadra, s tették ezt főleg azért, mert féltek, hogy túlságosan hasonlít a második film sztorijára. A végeredménye az lett, hogy az ehhez fűződő játékokat is levették napirendről, hogy a 2010 körüli időkben modellezett figurákat részben újratervezzék (amiket addig nem adtak ki), úgy, hogy a színészek vonásait (ergo főként a fejeket) újratervezzék, lehagyják a filmes logókat, stb.

Forrás: Hasbro

Személyes véleményem, hogy Renegades figurákat csak azért kaptunk (amiket 2012-ben adtak volna ki, de korábbra időzítették, hogy ne ütközzenek a filmes megjelenésekkel), mert a Hasbronak sikerült meggyőznie a boltokat, hogy van létjogosultsága a márkának, a rajzfilmes kötődése folytán. Sok fő karaktert azért ugrottak át, mert egy évben a Hasbronak limitált számú megjelenésre van költsége, tehát előre bemérik, hány slotot/rubrikát tölthetnek ki ilyen termékekkel. Ráadásul az olyan változtatások, mint Roadblock és Mindbender esetében történtek – nagyobb kiadásokkal jártak. A Black Dragon-t azért jelentették meg, mert a Bravo méretű járművek között figyelemre méltóan eltérő dizájnnal rendelkezett, a Coyote viszont a következő hullámok terméke lett volna, de addigra leállították a projektet, a nagy jármű pedig helyette a SkyStriker lett. A Renegades logóval ellátott sorok egy része (Airtight, Law, stb) rejtőzködő 30. évfordulós figura volt, pont azért, hogy a Renegades nevet el tudják adni a boltok képviselőinek. Azonban egyikük sem úgy nézett ki, mint a rajzfilmes verziójuk.

2. Cpt. Grid Iron nagy népszerűségnek örvend a rajongók köreiben. Miért nem próbálta meg a Hasbro kiadni a modern érában?

Forrás: Gijoebattleground

A Hasbro miért nem adta ki Scoop, Recoil, Colonel Courage, Freefall vagy épp Vapor modern verzióját? A szomorú igazság az, hogy az eredeti ARAH időszak a világ egyik leginkább szerteágazó, expanzív játékvonala volt, amit valaha is gyártottak. A 14 év alatt járművek és figurák százait adták ki. Nem az összes karaktert készítették el újra, (pláne, hogy a Joe filmeket jóval sikeresebbnek gondolták, mint amilyenek lettek), és úgy gondolom, aki azt várja, hogy minden figurát elkészítenek, az nagyon csalódni fog. A cégnek minden évre előre leosztott számai vannak, hány új kiadást jelentethet meg, és ehhez mérten szokták belőni a befektethető pénzösszeget (tooling, azaz modellezés) és azt is figyelembe kell venniük, hogy bizonyos elképzeléseket átültethessenek más médiára, ahogyan a filmekkel is tették – és ezek a hatások jóval fontosabbak, mint egy-egy közönségkedvencet elkészíteni.

Azonban nem csak a Joe-k szenvednek ettől, és ott van például a Star Wars, melyet immár folyamatosan húsz éve gyártanak és még mindig nem sikerült néhány figurát újra kiadniuk, hogy teljes legyen a “Kenner kollekció”, azaz a vintage érából hiányoznak szintén figurák a modern időszakban. A Transformers Classics éra tíz éve kezdődött, s még csak most tartanak a 86 utáni figurák egy részének kiadásánál, és Grimlockon kívül másik Dinobotot sem sikerült ebben a sorban kiadni.

3. A Kelet-európai blokkot miért kezelik mostohagyermekként, ha a kiadásokról van szó? A vasfüggöny árnyéka miatt alakult ez így?

Ezt nem tudom biztosan, talán nagyobb sikerrel jártok, ha az európai Hasbro részlegen kérdezgettek, vagy amelyik cég foglalkozik a disztribúcióval. Talán a politikai történelem is közrejátszik, illetve a helyi tarifák, árak és helyenként nagyobb adók, melyeket az egyes államok vetnek ki.

4. A Hasbro kicsit trehánynak tűnik, ha a modern figurák megjelenéseit nézzük. A festés gyakran igen gyenge minőségű, több figurán található sorja, amit nem távolítanak el. Ezt nehéz elfogadni, mert az ARAH vintage korszakban nem fordultak elő ilyen mértékben.

Ezt nem értettem pontosan, de igyekszem megválaszolni. A minőségellenőrzés pénzbe kerül. Minél jobb állapotú figurát szeretnél készíteni, ez annál többe fog kerülni. Ezt figyelemmel kísérve, nagyon komplex, összetett figurákról van szó. Mellette sokkal komolyabb biztonsági és technológiai előírásnak kell megfelelni a mai figuráknak és lényegesen alacsonyabb számban gyártják ezeket, mint a nyolcvanas években. Az akciófigura eladási ráták sehol sincsenek a tíz évvel ezelőtti időkhöz képest, tehát valahol meg kell húzniuk a határt az “elég jó” szint felett, mely azonban nem kerül sokkal többe.

5. A nyolcvanas években a G.I. Joe sikeres volt Európában. Miért nem gondolkodtak azon, hogy 2007 után ismét kiadják a figurákat ezen a földrészen?

Megtették a Rise of Cobrával… Röviden tömören ez már nem a nyolcvanas évek. Akkoriban a G.I. Joe hihetetlenül erős brand volt, s az exportálással gyakorlatilag semmit nem veszítettek. Legjobb tudomásom szerint (még az Action Force-os időkben) nem érte el az amerikai sikereinek töredékét sem, amit Európában sikerként könyvelnek el. Az azóta történt próbálkozásaikat pedig állandó bukások kísérték. A New Sculpt figurákat (kétezres évek első fele) szintén megjelentették Európában, de gyakorlatilag senki nem kapta fel rá a fejét. A Rise of Cobra nemzetközi szinten is hatalmas léptékkel görgött előre, hogy aztán sokkal rosszabbul teljesítsen, mint Amerikában. Ahogy Amerikában, máshol sem erőszakolhatják a termékeiket a boltokra, márpedig azok köszönik, de nem kérik egyelőre.

Forrás: actiontoys

6. Miért nem követi a Hasbro a pontos kiadási dátumokat, amiket a vintage időszakban is követtek? Például adják ki az összes 1986-os figurát, majd folytassák a 87-esekkel.

A kiadási dátumok és a népszerűség között nincs összefüggés. Csak mert Zap vagy Grand Slam hamarabb jött ki, nem biztos, hogy népszerűbbek, mint Dusty vagy Bazooka. A márka életében egyébként sok kései figura népszerűbb a rajongók és a márka öröksége szempontjából, mint a korai figurák. Ha csoportban nézzük, akkor az első év kifejezetten unalmasnak tűnik. Ez főleg a 2004-es gumigyűrűs comic pack első néhány hullámának megjelenése idején volt érezhető, ahol gyakorlatilag nagyon hasonló figurák kerültek előtérbe egymás után. 2008-ban a Hasbro másabb taktikát választott, és többféle képregényből válogatott, melyek időben eltértek egymástól, s végül új karaktereket is létrehoztak ennek érdekében.

Ezt tovább bonyolítja, hogy sok karakter eredetileg pilóta, járművezető volt, mely manapság szinte jelentéktelen tényező a mai játékpiacon.

7. Miért nem maradt a Hasbro az eredeti kiadási formulánál? Rengeteg olyan modern figura látott napvilágot, melyek nem kaptak rendes, hátlapos, bliszteres kiadást, mint eredeti verzióik. A jármű pilótái pedig érkezhettek volna dobozos szettekben., vagy a saját járműveikkel együtt.

Ez már nem a nyolcvanas évek, a játékipar nem így működik. A kiadónak nem csupán a mi vágyainkkal kell foglalkozni, de a fejlesztéssel, a modellezéssel, a boltok érdeklődési köreivel és a piaci trendekkel is. Ezekbe pedig nagy pénzeket kell fektetniük. figyelembe véve az eredeti játékvonalat, ez manapság cseppet sem volna kifizetődő. A Hasbro nem képes már évi száz figurát elkészíteni, s még kevésbé van anyagi háttere erre a boltokból befolyó haszonból. Csak bizonyos számú figurát tudnak kiadni és bár ezt kiterjeszthetik egyéb típusokkal, mint a comic pack kiadások, vagy multipack-ek, ez csak kiegészítő megoldás lehet. Érdekesség, hogy ezekkel a plusz megjelenésekkel képesek megduplázni az egy évben kiadott figurák számát.

Mindezen felül bonyolítja a helyzetet az, hogy az eredeti G.I. Joe éra olyan sokáig tartott, hogy számtalan csomagolás változtatást vezettek be az évek során. Csak nézzük meg az első három Snake Eyes figura csomagolását és egyből kiderül, mire gondolok. Ez pedig ellenkezik a márki uniformizálására való törekvésekkel. Például ezért nincsen a Transformers figuráknál sem többféle hátlap dizájn (pl. autobot-álca más-más színekkel). A pilóták egy külön problémakör, persze máshol is, nem csak a Joe-knál. jelenleg képtelenség annyi nagy járművet kiadni, sőt, alapvetően járműveket kiadni a figurákhoz. illetve, számos pilóta egyszerűen nem örvend nagy népszerűségnek(Wild Bill például sok helyen porfogó volt a boltok polcain).

Forrás: comiccollectorlive

 8. Számos olyan karakter létezik, melynek nincs ARAH verziós kiadása. Miért akarta a Hasbro ezeket kiadni, amikor semmilyen nyolcvanas évekbeli kötődése nincs? Illetve miért nem ezen figurák jelentek meg a 2-3-5-7-es dobozos kiadásokban?

Még egyszer: a cég nem csak nekünk d el játékokat. Szintén valahogyan el kell adniuk a boltok képviselőinek, és szülőknek is, akik közel sem annyira nyitják meg a pénztárcájukat, mint mi, gyűjtők. A legtöbb, nem vintage figura többnyire azért jött létre, hogy különbözzenek a kiadások, és a modellezésre, tervezésre költött pénz megtérülhessen. Egy átlagos figura polcokon töltött élettartama 3-6 hónap. Az átfestések és átdolgozások (amit a G.I. Joe-k tekintetében számottevően használt a Hasbro), lehetővé teszi, hogy több terméket állítsanak elő, anélkül, hogy sokkal többet költenének.

Forrás: hisstank

Például a rajzfilmes színű Baroness nem jelent meg a vintage érában, de a kiadónak lehetpővé tette, hogy az öntőforma visszatérhessen a boltokba. Sokkal olcsóbb volt, mint egy teljesen új figurát készíteni. A Red Ninja és a Ninja-Ku egyrészt azért szerepelt a kiadások között, mert a márka múltjához, örökségéhez tartozott és felismerték a nemzetközi figurák erejét, no meg persze, mert a gyerekek és sok gyűjtő imádja a nindzsákat. Mivel teljesen a korábbi Storm Shadow figurára épült, kiváltképp olcsó beruházásnak minősült, illetve gyorsabban sikerült elkészíteni, mint egy új testű figurát.

9. Miért történik az, hogy Snake Eyes, Storm Shadow, Duke, Cobra Commander rengeteg verzióban jelenik meg, több verzióban, mint a korábbi ARAH időszakban, más karaktereket pedig nem adnak ki egyáltalán?

Ezek a karakterek (és persze Roadblock, Destro, Flint, Lady Jaye és társaik) az úgynevezett központi karakterek, amit a Hasbro akar így. Úgy érzik, ezeket folyamatosan ki kell adni, jelen kell lenniük a piacon. Ez egy bevett kiadói szokás, és nem különbözik a végtelen számú Boba Fett és Darth Vader figuráktól a Star Warsban, vagy Optimus Prime és Bumblebee tonna számra gyártott verzióitól a Transformers játékvonalban. Már nem két évig árulnak egy figurát, tehát a gyártóknak biztosnak kell lenni abban, hogy ezek könnyen felismerhető figurák, és épp ezért eladhatóak, és ennek okán bárki hozzájuk juthat. A trükk az egészben, hogy ezt egyensúlyba kell hozni, így nem kezd fuldokolni a játékvonal ugyanattól, nem lesz repetitív (mint tette azt a Mattel a Batman és DC játékokkal évekig), de ugyanakkor a gyerekek, h felfedezik magukat a karaktereket, könnyen hozzá tudjanak jutni.

Emlékszem tisztán, hogy a gyerekkoromban, amikor szerettem volna egy karaktert az (akkor még nagyon erős syndicate-stílusú sugárzásnak köszönhetően könnyen elérhető) Transformers vagy G.I. Joe rajzfilmekből, egyszerűen nem voltak elérhetőek 1987-88-ban. Szerencsére ezek olyan erős karakterek voltak, hogy rövidesen kiadtak belőlük újabb verziókat (ezek voltak TF Színlelők és a későbbi különleges alakulatok átfestései a Joe-knál).

10. Miért nem adta ki a Hasbro a Snow Cat-et az eredeti színeiben újra? Sok kiadást megélt játék, de egyik sem tért vissza az eredeti színekhez.

Gondolom, a lehetőség nem adta magát. A Hasbronak egyszerre, egy időben sok “költekezőt” kell elégedetten tartania: a könyvelőket, a boltok képviselőit, a szülőket, gyerekeket, gyűjtőket, s mindegyiküknek különböző dolgokra van szükségük. Ami végül napvilágot lát, az mindezen dolgokból születő kompromisszumos megoldás, s nem minden megy át a rostán.

11. Sok alcsapat létezik (Tiger Force, Slaughters Marauders, Night Force), melyekből hiányzik még néhány karakter a modern érában, ráadásul sokszor csak 1-2 figurával bővítik a kiadottak listáját. A Hasbro miért nem próbálja meg egyben kiadni ezeket?

Jelenleg egy, a létéért harcoló márkánál az átfestések egyelőre kevésbé számítanak prioritásnak. Az utóbbi években az ilyen kiadásokkal a Club foglalkozik, de még egyszer leírom: aki abban reménykedik, hogy egy az egyben lemásolják a teljes vintage sort, az csalódásnak teszi ki magát. Ez teljesen a Hasbro kreatív gárdájának akarata volt, hogy 1986-ig ennyire sok mindent kiadtak, amennyit.
Ugyan az alcsapatok remek lehetőséget rejtenek az átfestésekhez, de jelen pillanatban nem erre fog koncentrálni a cég.

12. Az 50. évfordulós szettek tartalmaznak csapatépítőket, de ezek gyakran egyéni karakterek mellé vannak csomagolva. Ha egy csapatot szeretnél építeni, akkor például egy csomó Gung-Ho-ja is lesz az illetőnek, amit nem akart. Miért nem gondolt erre a Hasbro?

Gondoltak erre. A Hasbro nem csak úgy vaktában csinál dolgokat. Fontos emlékeznünk, hogy az akciófigurák (főként a Kínában készítettek) már rég nem olyan olcsóak, mint egykor. A költségek a kínai gyárakban (ahol az összes Joe-készítő öntőforma és gyártelep van) hirtelen megugrottak az elmúlt években, így kompromisszumra kellett jutni. A cég korábban is elismerte, hogy költséghatékonyabb multipack-okat kiadni (több figura egy szettben), s emellett rugalmasabban lehet összeválogatni a kiadásokat (épp ezért használtak a kétezres évek elején a New Sculpt idején is efféle megjelenéseket). A dual pakkok enyhíthetik a figurák elérhetőségének problémáját is. Ahogy a kérdésben is szerepelt, ha valaki egy csapat Shadow Guardot szeretne, akkor felhalmozódik sok Gung-Ho is nála. Ha a SG egyedül lenne csomagolva, vélhetően egyből elfogyna bárhol, nehézzé téve sokaknak, hogy akárcsak egyet is vegyenek belőle (lásd a 25th-s BAT vagy a Retaliation Night Viper esetét). 2013-ra a Retaliation single figurák a boltban 10 dolláros áron voltak kaphatók, miközben az akkori Star Wars és Marvel figurák $13-ért találtak gazdára. A kettes pakkok $12.99-14.99 között mozognak (a Marvel Comic pakkok $19.99-ért vehetők meg). Tehát lebontva, lehet fizetni $13-at egy figuráért vagy 15 dollárt kettőért. Lehet a rajongók hajlandóak ennyit költeni, de a többségben lévő eseti vevők nem igazán.

A gyártó úgy próbál valamelyest úrrá lenni ezen, hogy elköltözik más országokba. A legutóbbi My Little Pony figurákat Indiában gyártották, míg a Transformers jó részét Vietnamban. Nagyon erősen úgy vélem, hogy bármit is látunk legközelebb, ami hasonló kiadás lehet, azt ezen országokból kapjuk meg. Így ezt a gondot kivetheti a nyakából a cég.

Forrás: hisstank

 

Folytatás hamarosan…

Advertisements

3 comments

  1. Köszönöm szépen a cikket, illetve az úrnak a válaszait, ami időt rááldozott arra, hogy a mi kíváncsiságunkat valamelyest kielégítse. Várom a folytatást!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s