Figura Insider – JoeCon Sgt. Katzenbogen (Tiger Force Bazooka)

featfigurainsider1

Természetesen a Sgt. Katzenbogen elnevezésű modern figura múltjáról lesz szó, mely igen érdekes utat járt be, míg elértünk a tavalyi megjelenéséig.

David L. Katzenbogennek hívják a karaktert, akit a fél világ csak Bazookának hív. Az őrmesteri rangig jutó katona Minnesota állam Hibbing városában született. A harmadik páncélos hadosztályban teljesített szolgálatot, s tankokkal foglalkozott, ám felfedezése, mely szerint egy műveletlen farmer egy aknavetővel képes elpusztítani egy tankot, más útra terelte: aktívan érdeklődni kezdett a páncélozott eszközök semlegesítésével és anti-tank felszerelésekkel foglalkozó alakulat iránt. 1985-ben csatlakozott a G.I. Joe csapathoz. Az utolsó felkészítő bevetésen, mely a véglegesítésre váró tagoknak kötelező, Airtight, Bazooka, Crankcase és Heavy Metal új járműveket tesztelt a Las Vegas melletti sivatagban, Lady Jaye irányítása alatt. Idővel egy csapat BAT támadta meg őket, és folyónövényeket hoztak, illetve altatógázzal voltak felszerelve, melyet Dr. Mindbender fejlesztett ki.
Egy roncstelepre hurcolták őket és a BAT-ok ellen kellett harcolniuk. Végül sikerült megtalálniuk a növények gyenge pontját és a Cobrákat megfutamították. Számos komoly akcióban vett részt később. Segített kiszabadítani Snake-Eyes-t és Ripcordot, majd a támadásban, ahol a Cobrák által irányított Springfieldet megpróbálták a Joek bevenni.

Habár a Cobra polgárháborúban nem vett részt, a Tiger Force-nak a tagjává tették és kifogástalan munkát végzett a kötelékében. Később, amikor a legtöbb tagot letartóztatták, ő, és jó néhány társa menekülőre fotga és amíg nem tisztázódott a helyzetük, illegálisan folytatták az akciókat. General hawk mondvacsinált börtönbe vetésekor megsérült, de végül ezt a helyzetet is tisztázták és felépült sérüléseiből. Az 1994-es feloszlatásig szolgált a csapatban, majd visszatért a hadseregbe és biztonsági őrként tevékenykedett.2001-ben fizikálisan nem felelt meg a követelményeknek, de keményen dolgozott és újból beválogatták. Később egy alvó Cobra sejtre bukkantak, majd komoly harcban legyőzte Big Boát. Idővel harcolt Serpentor serege ellen és a Red Shadows illetve a Tempest ördögi gépezet támadása ellen is. A Harmadik világháború sztoriban Kolumbiában állomásozott. Az új, IDW sorozatban sajnos ugyanazt a szerepet szánták, mint a Resolute rajzfilmben: gyorsan elhalálozott egy Cobra ügynök keze által.


Érdekesség, hogy a karaktert Steve Grogan-ről, a Patriots játékosáról mintázták, de a Miami Dolphins klasszikus 14-es mezét aggatták rá. A feltűnő viselet persze megragadta sok rajongó elméjét és az egyszerű, de fontos kiegészítők, mint a sisak, a hátizsák és persze az aknavető – mind fontos szerepet játszottak abban, hogy megkedveljék a karaktert. A rajzfilmben Alpine-nal tölt sok időt. Az 1985-ös megjelenést egy repaint folytatta 1988-ban.

A Tiger Force színekben pompázó kiadás talán nem annyira népszerű, mint Duke vagy Tripwire, mégis, ennek ellenére egy kedvelt kiadássá lépett elő.


Több év hallgatás után aztán megjelent a Battle Corps érában, s bár a karakter alapvetően nem volt annyira rossz, a neonszínű felszerelés kissé lelombozta a rajongókat. Később, Sgt Bazooka néven jelent meg, közel tíz év után. A figura már a New Sculpt időszakban született és teljesen katonai stílusú ruházatba öltöztették. Az egyik, kissé elnagyolt jármű, a Quickstrike pilótájaként jelent meg. A 2005-ös kiadás már sokkal izgalmasabbra sikerült. A kis sárga színezés mellett új felszereléssel és kilőhető aknavetővel gyarapodott.

2008 aztán számára is elhozta a modern éra jegyeit. A 25. évfordulós kialakítás a v1-es figura iránti tiszteletből jött létre. A kicsit komplexebb felszereléssel pedig egy keresett darabbá vált.


A 14-es szerkót ezután még kétszer húzta magára. Előbb a 2015-ös JoeCon idején, exkluzív szettben volt kapható a Tiger Sting járművel, mellyel így kiváló párost alkotnak. A figura megőrizte elődje jellemzőid, a vibráló színek pedig pluszt adnak hozzá az összképhez.

A kissé csalódást keltő 50. évfordulós szettek egyikeként pedig ismét kiadták, ám ezúttal a kék sokféle árnyalatában. Az éjjeli járőr brigád tagjaként módosítottak a testdarabokon és Roadblock korábbi végtagjait kaphatta meg.(képek a hisstank jóvoltából)


One comment

  1. Köszönöm szépen a cikket! Mint oly sokszor, a háttér történet most is sokkal izgalmasabb, mint maga a figura, így külön öröm olvasni róla. Lenyomta Big Boát? Besz@rás. :-O

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.