Barkács sarok – Gecko: Bemosás és szárazecset technika

featbarkacs1

Kollégánk folytatja nagyon összeszedett és következetes leírás cikksorozatát, melynek segítségével bárki hadra foghatja kreatív énjét. Lássuk, most a figurák szétszedése után, hogyan lehet boldogulni ezzel a festési módszerrel.

Ez a két alap technika nagyon sokat tud dobni egy-egy figura megjelenésén és rendkívül nagy kézügyességet sem igényel, egy kis gyakorlással bárki elsajátíthatja.

A szakirodalom által bemosásnak nevezett technika lényege, hogy egy alap színre lefestett felületet, egy azonos színű de sötétebb árnyalatú bemosóval, tintával vagy egyéb erre a célra alkalmas dologgal átfestünk. A teljes átfestés akkor ajánlott, ha a teljes felületnek szeretnénk egy sötétebb tónust adni, vagy ha nem akarunk teljesen egyszínű felületet. Ha csak a mélyebb részeket szeretnénk kihangsúlyozni, illetve árnyékolni, akkor csak ott kell a bemosást elvégezni.

Bemosás:

A bemosás történhet gyári vagy házilag készített bemosókkal. A gyári bemosókból nekem a Games Workshop által gyártott citadel shade család jött be legjobban (Link >>), de nekik vannak külön szárazecsetelésre, alapozásra, fedésre festékeik, nem olcsók, de jók is. Egy kicsit olcsóbb, de minőségben nem sokkal rosszabb a Vallejo game color család ami festékeket és washokat is tartalmaz (Link >>). Ez terepasztali játékok során használt figurákhoz van kifejlesztve így a mozgatást és az igénybevételt jobban bírja. Ha valami nagyon szeretne airbrusht használni vagy komolyabb festékeket a vallejonak mindkét dologra van saját festékcsaládja vallejo air color és model color néven. A két gyártő festékei vízbázisúak, alkohollal tökéletesen hígíthatóak.

A ház bemosó elkészítéséhez a szakirodalom 2 rész desztillált vizet és 1 rész festéket ajánl. Én nem szoktam ilyen tudományosan kimérni.. Egy kis mennyiségű vizet kiteszek egy keverőtálra (pl cd, cd doboz, akármi) majd egy kis festéket keverek hozzá. Ha nem elég sötét akkor még adok hozzá egy kicsit, és ennyi. Ez is működik, de nem olyan szép a hatás mint a gyári bemosókkal.

Néhány kép szemléltetésnek:
Szárazecsetelés:

Míg a bemosás a mélyebb részek árnyékolására szolgál, a szárazecsetelés a kiálló részek világosítására és ezáltal történő kiemelésére, esetleg viseltesebb hatást kölcsönözni egy felületnek. Ennek a lényege, hogy az alapszín egy világosabb árnyalatával (pl egy kis fehér hozzákeverésével) egy nagyobb ecsettel melyből majdnem minden festéket kikentünk, átmegyünk a felületen. Fontos megjegyezni, hogy egy idő után az ecset telítődik morzsálódó száraz festékkel, ilyenkor célszerű az ecsetet kimosni és keresni egy másik szárazat. A folyamathoz vagy több ecset szükséges vagy lassan fogunk haladni.

Az eredmény valami ilyesmi lesz:

Remélem hasznotokra lesz!

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.