Barkács sarok – Gecko: A modern figurák szétszedése

featbarkacs1

Kollégánk helyesen meglátta, hogy miután egyre szélesebb körben kapcsolódnak be a hazai gyűjtők a mindennapi Joe-körforgásba, itt az idő segítséggel lenni és bemutatni fortélyokat. Íme a leírások sorában az első:

A modern figurák felsőtestének szétszedésére többféle módszer létezik, amiről olvastam. Én eddig egyet szedtem szét, szóval sok tapasztalatom nincs, de véleményem és aggályaim igen.

1. A figurát valami ruhadarabbal körbe kell tekerni és a vállaknál fogva betenni egy satuba és tekerni. Az eredmény garantált, de sok képet láttam, ahol a gondos előkészületek ellenére a vállak megsérültek, a satu lenyomatot hagyott vagy eltorzította a testrészt. Rosszabb esetben a felsőtest darabokra tört vagy jobbik esetben szétnyílt és csak több helyen eltört ami ragasztható, de nagyon idegesítő.

2. Ugyanaz a módszer, mint az 1-es pontban, csak a satut egy csőfogó helyettesíti. Az eredménye hasonló. Azoknak ajánlott, akik nem rendelkeznek otthon a szobában satuval. Nagy hátránya, hogyha a test szétpattan, mert te vadul nyomod a fogót, hirtelen nem tudsz leállni és a szétesett figurát még tovább nyomod, ami további sérüléshez vezethet. Biztos ki lehet tapasztalni, de szerintem ahhoz kicsit sok a tanulópénz.

3. Egy olyan módszerit láttam, ahol a hátelem alá egy szélesebb csavarhúzót bedugtak és elkezdték tekerni. Ez jónak tűnt, de csak annyit értem el vele, hogy a test alsó és felső részét összekötő pöcök egy kicsit megsérült. Gyengén összeragasztott figuráknál működhet, amúgy nem ajánlom, mert sérülést okoz a testben.

4. Az utolsó módszer, amit én is választottam, mert szerintem ez jár a legkevesebb sérüléssel, sok eszköz nem kell hozzá csak egy kis türelem. Kell egy éles pvc vágó, szike, akármi. A figurát fordítsuk fejjel lefelé (ne fent vágjuk, mert ha sérül az később látszik) és az illesztésnél kezdjük el óvatosan beletolni a vágóeszközünket. Elég alulról mindkét oldalon a hónaljig megvágni. Utána egy vékony, de erős eszközzel (pl egy vékonyabb csavarhúzó) már szét lehet pattintani. A módszer gyors és minimális sérüléssel jár.

Képek:

3 comments

  1. Szuper cikk sorozat lesz ez, én érzem! Annyival kiegészíteném, hogy nem mindegy, milyen érából választjuk a szétszedendő figurát! A 25th anyaga sokkal puhább teszem azt, mint a POC, 30th vagy a Retaliation cuccoké, így könnyebb a bevágást is megejteni, és szétpattintani is. utóbbiaknál azért lehet izzadni egy kicsit, ha nem elég éles a vágó eszközünk. Én általában most már be szoktam vágni a váll tartó pöcköt is, és leszedem a karokat, így könnyebb hozzá férni a vágandó felülethez.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.