Figura Insider – JoeCon Felino (Tiger Force Dusty)

featfigurainsider1

A zárójel fontos, ugyanis alapvetően egy másik karakterről lenne szó, de Shipwreck és Airtight esetén sem kergetőztem a nevekkel, az eredeti karakter biográfiájával együtt tettem közzé a képeket.

Dusty kicsi korától kezdve imádta a sivatagot, mert tisztának, őszintének és könyörtelennek látszik, ellentétben saját szülővárosával, Las Vegas-szal, ahol mindenki kap második esélyt. Amikor klíma szerelőként dolgozott, a sivatagot tanulmányozta. A hadseregből aztán egyenes út vezetett a G.I. Joe csapatba, s barátságos személyiségével gyorsan megkedveltette magát. Csatában viszont kegyetlen is tud lenni, s ugyanakkor precíz katona.

Egyik első bevetésén Mainframe-mel közösen azt kellett feltérképezniük, hogy a Közel-Kelet térségében valóban épült-e egy Terror Drome. Miközben segédkeztek a helyi felkelőknek támadást indítani a helyi Cobra erők ellen, társul szegődött melléjük egy Rashid nevű férfi. A tag l azt hitte, csak egy pc-guru. Dusty jól tudta, hogy társa évekig szolgált katonaként azelőtt. Egy nap aztán nagyon megfeddte Rashidot, amiért így bánt társával. Később egy éjjel egymaga tartóztatott fel négy terroristát. Később ezen a hadszíntéren Trucial Abysmia országába vetődött, ahol Outback-kel és két akkori újonccal (Lightfoot, Mangler) egy titkos fegyverraktárat kellett hatástalanítaniuk. Sajnos a helyi kegyetlen parancsnok és katonái elfogták őket és Lightfoot-ot addig kínozták, amíg bevallotta, mi a terve társainak. Mangler emitt dühösen gyávának nevezte Lightfootot, de leállította Dusty. később a fegyverek után kutatva elindultak fogvatartóik, s csak páran maradtak, akik közt volt egy humánusabb tiszt, aki szabadon engedte a négy katonát. Ők azonban a biztonság helyett szintén a fegyverek felé indultak és Dusty túlélő praktikái segítettek nekik. Végül megtalálták a helyszínt, de Mangler az életével fizetett ezért.

Dusty ott volt a PIT-nél, amikor a Star Viper meglovasította a fontos fekete dobozt. Ez vezette a feleket a későbbi első Cobra polgárháborúhoz. Ő maga nem vett részt a csatákban, s amikor a többieket előállították, titkos mentőakciót szervezett Hawk és társai kimentésére. Végül sikerült az akció, a korrupt tábornokokat pedig bezáratták. Ezek után sikerült felülkerekedni az agymosott Rock & Roll és Clutch támadásán, s a két Joe segítségével elkapták a sivatagi csúszómászókat.

Benzheen ostrománál aztán másodjára is megérintette a halál szele: Sneak Peek társát látta, ahogy Cobrák lövik le. Mivel Sneak Peek édesanyja szerette volna, ha fiát akár lábon, akár “pajzson” látja újra, Dusty megszegte Stalker parancsát és hátrahagyva a fedezéket, a holttestet magával vitte. Ezt követően Boroviába is elindult, hogy a Destro várat védőket kiszabadítsák a rabságból.

1994 után a katonaság kötelékébe állt ismét, majd 2001-ben újra behívták őt is az újraalapított Joe csapatba. Harcolt a feltámasztott Serpentor ellen, majd miután Hwkot Cobra Commander tolószékbe kárhoztatta, neki sem jutott hely a második újraalakulásnál. Később aztán harcolt a Tempest nevű gépezet megállításáért és a Red Shadows második eljövetelekor is. A harmadik világháborúban Irán és Irak területén harcolt.

Fontos megjegyezni, hogy a karakter a nevét Ron A. Rudat dizájner-rajzolóról kapta, csak épp fordított sorrendben: Tadur lett a neve.


Az ikonikus kinézetét 1985-ben nyerte el, amikor a Hasbro kiadta a figurát, mégpedig egy remek fegyverrel és hátizsákkal karöltve. A sivatagi camo dizájn és a homok ellen védő sisak mind nagyszerűen funkcionált. A karaktert beválogatták a Tiger Force csapatba és bár ő volt az egyik vízi jármű pilótája egy prospektusban, ekkor még hátlappal egyedül adták ki. Érdekesség, hogy kicsit később megjelent egy másik Dusty – Brazíliában és Felino néven. A különbség a színekben keresendő és a látványos sisak textil elhagyásban.


1991-ben egy hű társat is kapott Sandstorm személyében, s a harci állattal elkészített új kinézet szintén telitalálat lett a kilencvenes évek elején. Olyannyira, hogy ez a kinézet további három alkalommal jelent még meg: előbb egy dupla pakkban, majd Night Rhino pilótájaként, s a 2002-es convention ejtőernyős figurájaként. Ezek után még ugyanebben az évben kiadták a Sand Razor pilótájaként, újra sivatagi kinézettel, de a New Sculpt éra tulajdonságaival. Eztuán Cobra CLAWS és Shock Viper “párja” volt egy-egy csomagban, s ezek már komoly fegyverarzenállal megtöltött kiadások voltak.
A v10-es verzió sem maradt el elődeitől fegyverek számát tekintve, s megmaradtak a homokszínű alapoknál. A Desert Patrol Squadból persze nem hiányozhatott, de csupán a neve és jellemzői maradtak, hiszen a Stretcher öntőformát használták megjelenítésére.


2008-ig aztán csend honolt a karakter körül. Ekkor, a 25. évforduló okán ismét kiadták, részletgazdagabb kivitelben. Ráadásul ez egy kellemes kiadásnak számít, a DVD-pakkok között is, hisz Serpentor és Montezuma csontváza is ebben volt megtalálható. A 2010-es Dusty aztán egy új dimenziót nyitott. Mint megannyi más karakternél, ez is egy újragondolt verzió, tele izgalmas dizájn elemekkel, felszereléssel és fegyverzettel. A kicsit késői ROSS exkluzív szettben a Desert Rockslide pilótájává vált, hogy aztán 2015-ben ismét duplán térhessen vissza.Az egyik kiadása a nemzetközileg kiadott figurák iránti keresletből adódóan a modern testű Felino lett, mely egy TF Dusty verzió, s a régi képek után a Tiger Shark pilótájává tették meg. A karakter kapott egy remekül kinéző aknavetőt az eddigi felszereléséhez, s így egyben egy jó kis szettet alkotnak. A másik idei megjelenés pedig az 50. évfordulós verzió, mely a POC alapfigurából nőtte ki magát és a legtöbb felszerelés onnan datálható, ám elhagyva a sivatagi színvilágot, egy kékes verziót kap a gyűjtő a pénzéért, mely legalább annyi kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.


One comment

  1. Köszönöm ezt a remek cikket.
    Az ilyen háttérsztorik olvasgatása az ami igazán felkelti bennem a vágyat jó pár figura iránt.
    A Sandstorm féle kiadása mai napig az egyik hatalmas kedvencem!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.