Bemutató: Rise of Cobra – Sand Serpent

featbemutat1

A következő cikk közben kollégánk, Hunmarine88 veszi át a szót és a helyet, s egy lelkes és alapos írás következik, melyben bemutatkozik egy késői gyermeke a Rise of Cobra vonalnak.

Íme, a ROC-korszak egyik érdekes és színgazdag járművének a leírása. A történet még 1986-ban kezdődött amikor a Cobra légierőket egy új, hatalmas és káprázatos jármű bővítette: a Night Raven. Fekete, lopakodó technológiával felszerelt, szuper gyors és kiemelkedő magasságokban munkálkodó kémrepülő. Rá 4 évre ezt a technológiát a Sky Patrol is alkalmazta a Sky Ravennel. És egész 2009-ig a G.I.Joe rajongóknak le kellet mondani az újabb kiadásokról.

Beköszöntött 2009 és a Rise of Cobra film, habár felemás sikert aratott mégis több helyen, de kielégítette a rajongókat. Főleg azzal, hogy a film egyik sztár járműve a Night Raven lett. Így került a polcokra újra eme csodás repülőgép. Rá 2 évre, 2011-ben látta utoljára ez a koncepció a polcokat a Sand Serpent átfestésben.

csom2

A ROC-korszaknak megfelelő szögletes dobozzal állunk szemben, amit teljes mértékben a csomagban lévő jármű és figura képei díszítenek. A Hasbro szokásának hűen a csomagolás előlapján található az átlátszó fedél, ami alatt ott csillog az új, csak a gyárból jött figura. Az enyémben sajna ő nem volt (így is volt véve, ezért a pilótát Star Viper-t helyettesítettem egy Air Trooper-el).
Doboz hátulsó részén látható a jármű élethű képe és a fontosabb funkciói:

  1. Lehajtható markolat, amivel kilőhetünk a motor térben elbujt rakétavetőkből 6-6 rakétát.
  2. Minden lövésnél újra kell tölteni, így a gép orr részével felhúzzuk az új adag rakétát. Shotgun baby!!
  3. Az elődjéhez képest a Sand Serpent is meghagyta azt a jelképes mozzanatát, hogy a pilótafülkébe nem a felnyitható ablakon, hanem az ereszkedő ülésen keresztül lehet bejutni.
  4. Na és persze a 21. Század játékai jellegzetes vonása a hangeffektusok. 3 hang gomb + 1 hang és effektus minden egyes lövésnél. Megtáplálása: 3db. ceruza elem (AA)… sajna külön kell beszerezni.

Ami viszont folyamatosan bosszant nem csak a ROC időszakban, de majd az utóbbi „korokban” is, hogy a figura/jármű filecard-ja az a doboz része.
esztetika2

A bontás viszonylag gyorsan ment (számos ROC érában készült doboz után a kéz megszokja a szükséges terek és celluxok felvágását). A jármű fő részei nyitottan, de finom csomagoló cérnával voltak felfogatva a karton dobozhoz, hogy ne érje a festést bármi karcolás is. Rakéták szépen becsomagolva, külön-külön a szárnyak is. Elegánsan minden a saját helyén.formszin2

Nem véletlenül ezt a verziót szereztem be. A rajongók nagy többsége bár imádja a klasszikus fekete kinézetét, én úgy döntöttem, hogy nem árt a Cobra járművek közt is egy kis változatosság, főleg ha a jármű egy igazi kígyó mintát visz végig a testén. Hihetetlenül vagány és a kétoldalúság (fent minta alul viszont „blank” (műanyag) – szín) csak dob az élethűséghez. Sokan kritizálták a 3 darab világosabb gombot a repülő felső testén – szerintem meg racionális. Sokkal könnyebben megtalálhatóak és esztétikailag nem ront az összképen. Persze a másik ok az a pénztárca. Bár figura nélkül is, de sikerült közel a ROSS leárazott árához megvenni a repülőt.funkc2

Hogyha a cikk elején sikerült felsorolnom majdnem minden pozitív részét a dolognak. Most sajnos oldalt váltok és Darth Vader-rel teázva jönnek a negatívumok.

Sokan megkérdeznék, mi lehet egy ilyen járműnél negatívum.. olcsó, vagány színezetű és remek játék képességekkel bír. Ez mind igaz, ha az illető nem egy G.I. Joe rajongó és keveset ismer a játék történelméről.Így igaz Marty, visszautazunk egész 1986-ba és láthatóak azonnal a különbségek. Hogy egyszerű legyen az összehasonlítás, készítettem egy kis táblázatot:

1986 2011
Fülke: 2 személy 1 személy
Kerekek: Guruló nyitó/záró mechanizmussal Egybeöntött, külön-külön nyíló és zárandó
Plussz jármű: Van Nincs
Hossza: Nagyobb Kisebb

vegered2

Ha komolyra vesszük a dolgot, akkor nem is annyira rossz a helyzet. Kellemesen mozgatható és látványos jármű. Nem 1 az 1-ben az eredeti kiadással, de ennek is megvan a pozitív oldala. Olcsón hozzáférhető és az én véleményem szerint kimagasló jármű a Cobra Légióban.


Advertisements

3 comments

  1. Szuper cikk lett, koszonom! Nagyon tetszik a szinvilaga, ezzel szemben amikor meg volt a fekete, gyakorlatilag nem tudtam ranezni ugy, hogy ne huztam volna el a szamat kicsit. Szerintem nem is erdemes osszevetni a vintage-el, a festes miatt onmagaban egy teljesen uj gepnek tunik. Koszonom a bemutatot!

  2. Köszönöm =)
    Ha megfigyeljük, akkor a legtöbb Joe jármű, annyira van méretezve hogy belőle többet is betudjon szerezni az ember. Jó..persze a FLAGG nehezn illeszkedik ebbe az elméletbe…de példaul a Skystriker sem a F-14-nek a 1/18 mérete hanem valamivel kissebb. És lehet hogy nem, de szerintem ebből az elvből kiindúlva tényleg jól sikerült ez a repülő. Egyszerű és nagyszerű.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s