Figura Insider – JoeCon Stalker

featfigurainsider1

Jöjjön a dobozos szett utolsó figurája, mely a 2015-ös szettben jelent meg. Stalker alapköve a G.I. Joe történelmének, és most álljon itt története összeszedve az elmúlt évtizedekből.

Lonzo R. Wilkinson, vagyis Stalker Detroit egyik szegényebb negyedében élt gyermekkorában. Az egyik banda vezetőjévé vált rövidesen, s megtanulta, hogyan lehet hatékonyan verekedni, fegyverekkel bánni. Életében azonban nagy változást hozott, hogy látta meghalni két bátyját az utcán uralkodó káoszban. Édesanyja romokban hevert és megértette, neki nem szabad ezt az életet választani. Az egyetlen kiút a katonaság volt.

Kiváló képességeiről biztosította feletteseit, amikor remekelt az alapvető harci technikák és haladó gyalogos katonai technikákból. Számos kiképzés után a Rangerek életét kezdte ízlelni, emellett még számos iskolát is elvégzett. Folyékonyan beszél franciául, spanyolul, szuahéliül és arab nyelveken. Jártas továbbá az összes létező kézifegyver használatában, imád repülni, képzett ejtőernyős és a JUMP jetpack egyik kiváló használója is egyben.

A rengeteg kiképzés után először Délkelet-Ázsiában került bevetésre. Édesanyját féltette, így meggyőzte Németországban állomásozó unokatestvérét, hogy rajta keresztül levelezzenek, így féltő anyja biztonságban hiheti, amíg ő Vietnamban harcol. Stalker sosem értette, miért gondolja néhány társa, hogy Vietnamba menni kihívás és remek akció. Vietnamban Stalker LRRP-ként (Long Range  Recon Patrol – Nagy hatótávolságú felderítő egység) Snake-Eyes és Storm Shadow (természetesen ekkor még polgári nevükön, katonai felszerelésben, a Joe-Cobra helyzet kirobbanása előtt jóval) társaságában járőrözött. Egy alkalommal több társukat lelőtték és hárman a menekülőzónába igyekeztek eljutni, amikor a helikopter érkezése előtt Snake-Eyes-t megsebesítették. Ő arra utasította Storm Shadow-t, hogy hagyja magára sebesült bajtársát. Ő ezt megtagadva visszarohant az ellenség golyózáporába, de elképesztő módon, sebesülés nélkül kimenekítette Kígyószemet. Wilkinson ezt sosem felejtette el, hogy hagyhatta magára társát és ezért nagyon sokáig úgy érezte, tartozik a csendes katonának.

Őrmesteri rangban Borovia tartományban felügyelte a békefenntartókat, amikor kiderült, hogy az egyik menekülttábornál robbanóanyagot helyeztek el. Ő mindent megtett, hogy kiderítse, hol van a robbanószer és az egyik lehetséges tettest addig verte, amíg az el nem mondta neki. Felettese, Clayton “Hawk” Abernathy nagyon feldühödött Stalker tettein, s még inkább idegessé vált, amikor az ezredesnek jelentette, mi történt, az ugyanis ráförmedt Hawk-ra, amiért magára vállalta Stalker tetteinek a felelősségét. Amikor bíróságra került a sor, Hawk igyekezett menteni mindent, ami Stalkerrel volt kapcsolatos és azt jelentette, ő is ugyanezt cselekedte volna, hiába volt elítélhető a cselekedet. Később felmentették a katonát és Hawk elsőként válogatta be a Joe-csapatba, ami akkor alakult. Stalker sok segítséget nyújtott Hawknak a csapat összeállításában, még a sok évig magányban élő Snake Eyes-t is sikerült meggyőzniük az ügyért. Wilkinson tökéletes csapatvezető, s több bevetésen vett részt, mint bárki a csapatból. Nem csak kiváló taktikai érzékkel rendelkezik, de tudja, hol van a határ. A kimért, felelősségteljes katona szabadidejében sokat kirándul és fényképezi a természetet. Számos csatát vívott az elejétől fogva és ott volt, amikor az Oktober Guarddal fegyverszünetet kötöttek. Később a szovjetek ellenük fordultak, de megakadályozták a totális háborút. Az első volt, aki Sierra Gordoba titkos akciót vezetett, ám óriási bukás volt. Alig élte túl egy krokodil támadását a a folyónál. Később az egyik Fred szériás Crimson Guard felkereste őt és Snake-et, s később vállvetve harcoltak egymás oldalán. Az életre keltett Serpentor ellen is csatába indult Springfield ostromában.

Majdnem életét vesztette egy alkalommal, amikor Snake-et csapdába csalták és igyekeztek társai kiszabadítani. Xamot csúnyán megsebesítette, de Snake Eyes feltartóztatta a Cobrákat, amíg kimenekítették vezetőjüket. Stalker nem akarta elkövetni a vietnami hibát, most szerette volna, ha visszamennek a kommandósukért, őt viszont ismét elkapták a Cobrák, de sikerült kiszabadítani.

Az egyik legkomolyabb akcióban teljesen titkos küldetést teljesítettek a szovjet falakon túl, Boroviában, s a helyi vezetés kijelentette, nem vállalnak semmi felelősséget, ha kiderül, amerikai katonák tevékenykednek városaikban. Ahogy “kell”, el is kapták őket, és Snow Job, Quick Kick és az őket ápoló Stalker hátramaradt, míg Outback kimenekült a csatornarendszerben és segítséget kért. 5 hónapig voltak egy gulágban, mire Kígyószem és társai kiszabadították őket.

Egészen 1994-ig még számos csatát vívott a Cobrákkal. 2001-ben aztán visszahívták az újraalapított Joe csapatba. Ekkoriban igyekezett családját biztonságba helyezni, ugyanis Storm Shadow, a Night Creeperek és a politikai szálakat is lassan mozgató Cobra szervezet állandó fenyegetést jelentett számukra. Ott volt, amikor újra szélnek eresztették a Joekat és amikor a tucatnyi Joe védte a PIT-et a Cobra inváziótól, vagy amikor  Red Shadows feltámadt és hatalmas fenyegetést jelentettek. Ott volt akkor is, amikor Scarlett és Snake segítségével meg akarták akadályozni, hogy a Sziklából elszökjön Baroness, akit fogva tartottak, miközben az egyik magas rangú tagot eltették láb alól és helyére Cobra Commandert ültették, álcázva. A Phoenix Guard, mely a felső vezetés válasza volt a Joekra, előbb érkezett oda és nagy harc dúlt, ugyanis kiderült, hogy a vezetőjükön kívül a többiek Cobra ügynökök. Baroness elmenekült, Stalker pedig megsérült. Azóta viszont szintén számos akcióban vett részt.

A figura az 1982-es, első szériában jelent meg, s egyből duplázott, hiszen a módosított könyökkel is kiadták egy év múlva. A karakter nagyszerű kinézettel rendelkezett, a zöld-sötétzöld camo nagyszerűen működik, míg a felszerelése is ikonikussá lett. A második verziója már hazánkban is nagyon ismerős lehet, a kajakos katona a fehér-zöld ruhájával kifejezetten izgalmas kiadássá vált, melyet a rajongók szintén kedvelnek.


Ugorva az időben, a Talkin Battle Commanders csapat egyik tagja lett a “bocinadrágos” kiadás. A beszélő hátizsákos katona már egy újabb generációt hivatott megszólítani, ugyanis hatalmas fegyverekkel látták el. Mindenesetre arculatához ugyanúgy hozzátartozik ez a kinézet és persze a sipka, mely el nem hagyható, ha róla van szó. Ezt követte a v2-es változat újra kiadása, az Arctic Commandos szettben.


1994-ben még egyszer bemutatkozott, mint a Battle Corps széria egy tagja. A felújított kinézet és a raklap fegyver őt sem kerülhette el, s a színek összeválogatása azért hagyott némi kívánnivalót mag után. Egészen 1997-ig, a Collector’s Edition sorozatig kellett várni, hogy a Stars and Stripes Forever dobozban újra kiadják. Ez az öntőforma a v1-es verziót idézte és szintén egy kedvelt darabja a gyűjtőknek. 2002 és 2004 között több ízben kiadták a figurát, hiszen a New Sculpt éra igyekezett új színben feltüntetni a klasszikus karaktereket, s ez több-kevesebb sikerrel jött létre. Sajnos az aránytalan testfelépítés miatt nem szívesen emlékeznek erre a Joe-rajongók.


Annál inkább emlékeznek sokan az ötös pakkra, melyben a Tiger Force (lásd lejjebb) új tagjaként mutatkozhatott be Stalker. A mold a tíz évvel korábbi TBC verziós figurából lehet ismerős, s a progresszió tekintetében egy érdekes, kékes-fekete-narancssárga kombinációt használta, mely valahogy működik, bár nem aratott osztatlan sikert. Ezt követte két comic packes kiadás, melyek általában a túl kicsiny fej problémája és a műanyag minősége miatt szenvedtek és nem sikerült szintén áttörést okozni. A kettő között egy hatos pakk Desert Patrol Squad kiadás érkezett, ami alig-alig hasonlított a megszokott Stalkerre, mégis egy kellemes megjelenés, ha csak a festést nézzük. Csapatvezetői képességeit mi sem bizonyítja jobban, minthogy ezután egy Winter Operation szettben is mellékelték, tehát multifunkcionális karakterré válhatott véglegesen. Azonban itt nem állt meg a karakterfejlődésben.


Újabb comic pack darab következik, ám ez a megjelenés pont a vietnami kinézetét adja vissza, s Storm Shadow és Snake Eyes mellett egy nagyon keresett darab, ráadásul itt tényleg fordítottak figyelmet minden részletre. Ezt követte a modern éra. 2007-ben azonnal megjelenhetett az új testtel, ám az ágyék részt idővel módosítani kellett, ahogyan  a színeit is. Az első sorozatos sárga Stalker ma is igen keresett és drága figurának számít. Gyakorlatilag az első modern variáns, mely értékileg magasra kúszott az idő előrehaladtával. Majd jöhetett a JUMP Jetpackes verzió, ami nagyban hasonlított rajzfilmes megfelelőjére a Sunbow időszakból. 

Az Ultimate Battle Pack ismét egy kedvelt darabbá vált és Stalker újfent megmutatta, milyen közkedvelt karakter. Végre teljesen zöldben, a jetpackkel lehetett megvásárolni. 2008-ban történt mindez, majd egész 2010-ig kellett várni egy újabb inkarnációjára. Ez volt a Resolute verziós Stalker, mely szakított addigi kinézeteivel és egy másabb hatást sugárzott hosszú hajával. 2011-ben végül a 30. évforduló keretein belül is kiadásra került, s kicsit fiatalítottak rajta, mindamellett sok klasszikus jegyét megtarthatta, ahogyan gépfegyverét is.

Így érkezünk el a mához. A JoeCon-on a Tiger Force verzióhoz nyúltak vissza, ám erősen változtattak a 2003-as színösszetételen, kihagyva a kéket – visszahozva a citromsárgát.  A vadiúj fejjel megtámogatott vezető kiváló testdarabokat kapott. Ezt megfejelték egy halom nagyszerű kiegészítővel és a levehető sipka óriási plusz az eddigiekhez. A szett egyik csúcspontja, s Stalker rajongóknak kötelező!
3 comments

  1. Köszönöm szépen a cikket! Gyerekként nagyon szerettem a csónakos verziót, mai napig az az etalon nálam a vintage Stalker esetében. Szívesen látnám modern kiadásban is, mert tényleg egy izgalmas darab! A későbbi megjelenésekből a Resolute jó kezdeti szárny bontogatás volt, ami a 30.th-s figurában csúcsosodott ki. Szerintem a mai napig a legjobb verziója ennek a karakternek!

  2. Köszönöm , egy újabb fantasztikus anyag egy halhatatlan karakterről.
    Igen számomra is a csónakos verzió nagyon nagy kedvenc volt gyerekként,meg ugye a rajzfilmben is így kedveltem én meg őt.
    Aztán Ahogy Atilla mondta a 30th kiadás a mindent vivő.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.