Figura Insider – JoeCon Metal-Head

feat9

Egy sokak által kedvelt karakter leírása következik, aki nem más, mint a DiC rajzfilmből ismert bummbumm robbantás specialista: Metal-Head.

Eredetileg nem más, mint tankelhárító, de felszereléséből adódóan ő maga egy egyszemélyes szuperfegyver a közepes hatótávolságú rakétáival felszerelve. A hangvezérlésű rendszerét a szemüvegére csatlakoztatott lézeres irányzék-rásegítő egészíti ki, vagyis úgy működik a rendszer, ahogy azt kiskorunkban mi is láthattuk: beméri a célt és elkiáltja magát: bumm! Egy vérbeli harcos, mi több, a csaták éltetik, s ez mind szövetségeseiben és ellenségeiben megkérdőjelezi egészséges elméjét. Amikor a Cobráknak kezdett dolgozni, kettős ügynököt játszott: jelentett Cobra Parancsnok minden lépéséről Destronak. A Benzheen-i háborúban egymaga lépett fel egy maroknyi páncélozott Joe-járművel szemben. Később jelentette Destronak, hogy a skót bázisát Parancsnok meg akarja támadni. Ez így is történt. Később a csata után nyoma veszett, majd 2001 után látták, amint Destro mellett harcol, amikor Serpentor újra hatalomra került.

A képregényes és rajzfilmes népszerűsége ellenére viszonylag kevés megjelenése volt eddig. Az első és legismertebb 1990-ben, amikor megkapta a mindenki számára ismert felszerelését és valóban egy érdekes, összetett kinézetű karakterré vált, aki azonban túlnőtte kinézeti korlátait és személyiséget is kapott. Később, az ARAH-széria végén kapott egy átértelmezett külsőt, de ez messze nem aratott akkora sikert, mint az első. Ebben vélhetően a színek is közrejátszottak, hiszen a sok lila fegyver nem váltotta meg a világot.

A 2005-ös exkluzív JoeCon szettben aztán nagy barátságba került General Mayhemmel, akivel később is együtt szerepelt, és itt már a klasszikus fekete-arany-piros színeket kapta, ahogyan a vasgránátosok kinéznek főként.

Egy nem hivatalos megjelenésről is szeretnék szót ejteni, mert úgy gondolom, nagyon jól sikerült. 2012-ben a NJCC exkluzívként, bár a hasbronak nem volt köze hozzá, lelkes rajongók, customizerek és modellezők készítettek egy limitált példányszámú darabot, ami impozáns lett és bár nem követi hűen az eredetit, mégis megkapó a felszerelésével és a remek új fejjel.

Majd eljutunk 2015-ig, amikor is a club újfent felélesztette a figurát. A modern változat egy POC Duke fegyverzetet kapott, ami a kilövőit helyettesíti és Snake-Eyes felszereléséből és ügyesen összerakott testdarabokból áll. Az más kérdés, hogy az egész így milyen hatást kelt, de az igyekvés azért látszik rajta. Rajongóknak természetesen kötelező választás lehet ez is.[hisstank, generalsjoes]

3 comments

 1. Köszönöm szépen a cikket, Fémpofa egy nagy kedvenc nálam mint karakter, már gyerekkorom óta. A rajzfilmben mondjuk elég féleszűnek állították be, de amikor bekeményít, átérezhető rajta a valódi ütőereje.

  Szerintem fejre a legutolsó kiadás hozza legjobban a karaktert, de a nem hivatalos kiadás valahogy jobban egyben van.

  Azt lehet tudni, hogy miért dobálják jobbra-balra a célkeresztet a szemüvegén? Az eredeti grafikához akartak hűek maradni?

  1. Szerintem azért dobálják, mert nem nagyon voltak tisztában a hátlap illusztrációjával. Az új con figuránál már nagyon az eredeti illusztrációt tartották szem előtt.

   A con verziónál elképzelhető, hogy csak annyin múlt, hogy a szürke színek nem elég világosak, mert valahogy a kontraszt emeli ki a sárgával a karaktert, legalábbis az működik…

 2. Valóban ahogy Atis is mondja, az NJCC kiadás nekem is jobban tetszik valahogyan.
  A leírást pedig hálásan köszönöm:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.