Figura Insider – JoeCon Dial-Tone

feat9

Következzék egy klasszikus karakter, aki a modern érában ugyan kissé háttérbe lett szorítva, de ettől függetlenül egy igen gazdag múlttal rendelkező személyiségről van szó.

A kódnév egy őrmesterhez kapcsolódik, hiszen Jack S. Morelli először a katonaság kötelékében bizonyította rátermettségét. Kiskorát Oregonban, Eugene-ben töltötte, s pár év múlva lelkesen CB-rádiózott. 16 évesen már saját amatőr rádióállomása volt. Később az elektrotechnikába és a hangtechnikába is belekóstolt, hiszen egyedül bütykölgette vagy módosította felszerelését. A hadsereg potenciális továbbképzési lehetőség volt és munkája során kiváló hírközlési specialistává vált, amire felfigyelt a G.I. Joe csapat.

Először akkor dolgozott együtt új bajtársaival, amikor a Joe-bázist porig rombolták és ideiglenesen Fort Wadsworth tornatermében működtek. Első küldetései közt volt, amikor egy náci bűnöst kellett felkutatnia Argentínában, majd Sierra Gordoban segített a helyi felkelőknek, akik a Cobra csapatok ellen akartak lázadni. Később a Cobra konzulátuson helyezett el egy lehallgatókészüléket, ami majdnem két évig üzemelt és figyelhették az ellenség belső ügyeit.

Több túszmentő akció után amikor majdnem az egész akkori Joe-csapat, ő is csatlakozott Serpentorhoz a Cobra polgárháborúban. Később egy még nagyobb hadműveletben is részt vett. Benzheen államát akarták a csúszómászók elfoglalni, ám ezt a Joek nem engedték. Közben folyamatosan részt vett új fegyverek tesztelésében, még akkor is, amikor a Cobra Parancsnok totális háborút hirdetett az új Pit ellen. A különleges brazil küldetésben négy társával vett részt, hogy a drogbárót, Headman-t lefegyverezzék. Ő maga azonban elmenekült. Később 1994-ig maradt aktív tag, amikor a csapatot feloszlatták. Később saját gyártmányait adta el és számítástechnikai cégeknél vett részvényeket. Rövid idő alatt gazdag emberré vált. A 2001-es újraindulást követően a háttérben dolgozott és Mainframe-mel együtt fejlesztgették például az új csuklóra szerelhető kommunikációs eszközt. idővel szükség volt rá a harctéren is, amikor Serpentor ismét hatalomra tört, majd a Red Shadows-szal és a The Tempest nevű, új halálfegyverrel kellett szembenézniük.

Az utolsó akcióinak egyike volt, amikor visszatért Brazíliába és nehezen, de sikerült Headman-t elkapniuk. A harmadik világháborúban Dial-Tone Peruban szolgált. Az új érában nőként előbb a Rise of Cobra kerettörténetében kapott apró szerepet, majd pedig a megújuló Cobra erők ellen harcolt – immár a monitorok mögül.

A v1-es verzió kinézete, színkoncepciója nagyon markáns, évtizedeket meghatározó. A zöld-vaj- és fekete kombó a harctéren sem volt túl feltűnő és 1986-os megjelenésekor még valamelyest a realitás talaján álltak ezen a téren a Hasbro dizájnerei. A puska és a rádióval ellátott hátizsák pedig védjegyévé vált. Ahogy telt az idő, több inkarnációja jelent meg, igaz ezek közül pl. a Mission Brazil verzió csak más színekkel volt összehozva, igaz ez is egy ízléses verzió.

1990-ben a Sonic Fighters sorozat kapta fel ismét Dial-Tone-t. A sokkal inkább városi festés mellé egy rahedli fegyvert és egy egyedi, nagy kommunikációs hátizsákot is kapott. Az utolsó megjelenése a hiátus előtt pont 1994-ben volt. A Battle Corps figura könnyedebb színeket kapott, és ráadásul egy teljesen új öntőformából került ki, levehető sisakkal és nagy kilövővel. 2000-ben új szelek jártak, s a RAHC sorozatban jelent meg, egy jóval militaristább színárnyalatban, de sokkal generikusabb fegyverzettel. Érdekesség, hogy kultikus bajuszát itt mellőzték megfesteni.

A 2002-es változat a BJ’s exclusive-ként jelent meg és igen feledhető lett volna, hacsak nem választják a TRU exclusive AWE Striker pilótájának, mely ebben a formában igen jó párosítás volt. Ezzel el is jutottunk a hetedik verzióig, mely szintén megosztó darab. A sokak által kedvelt, mások által lesajnált Tiger Force 5-pack tagja volt és bár a kék szín nem volt igazán része sosem a TF mítoszának, nála viszonylag korrektül eltalálták az arányokat. Érdekes, hogy a rajongókat mennyire meghallgatták és nem használták ezt a színt a modern verziónál.

El is érkeztünk a modernkori megjelenésekig. A Rise of Cobra kinézet azért is volt meglepő és kicsit felháborodást keltő, ugyanis nővé “operálták” a Hasbronál. A Cover Girl testeet és Helix fejet használó figura azonban később a másodlagos piacon igen komoly összegekért cserél gazdát. 2011 két megjelenést is hordozott. Egyrészt a Collectors Club tagsági figurája lett és igen értékes egy bontatlan példány, annak ellenére is, hogy elég elavult a Buzzer test és a fej is furán ül rajta. A másik verzió a sokkal inkább átgondolt Mission Brazil témájú Con exkluzív figura. Szerencsére mindkét esetben az eredeti felszereléssel látták el a kiadásokat.

Végül eljutottunk legutóbbi inkarnációnkhoz, ez pedig az éves JoeCon szett exkluzív Tiger Force darabja. Sajnos megtartották a régi figura darabokat, de talán a legkiábrándítóbb a térdvédőjén a mustárcsíkok… Ettől eltekintve szép színeket használtak a megjelenésnél.

3 comments

  1. Hmm, nem is gondoltam volna, hogy ilyen komoly előélete van a képregényben. Számomra amolyan kis szürke eminenciás a karakter, nem igazán látom benne az átütő erőt, de lehet, hogy csak azért, mert az elekrotech soha nem hozott kifejezetten lázba.
    Amikor a ROC idején nővé avanzsált, akkor az előtörténete ugyanaz maradt? Mert ha nem, akkor miért ne futhatna két személyiség ugyanazon a kódnéven?

  2. Csak fájdítod a szívem ezzel a Battleground képpel:)
    Köszönöm ezt a részletes bemutatót, nagyon élveztem.

    Az új kiadásnál valóban érdekes a térdvédő festése,de talán ez legyen legnagyobb hibája a figurának!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.