Community S05E11 – G.I. Jeff (Balfékek 5×11)

feat5

Hála égnek időnként fel-felbukkan egy kiváló emlékező anyag a nyolcvanas évek Sunbow rajzfilmjéről. A legutóbbi spoof (paródia) a Dan Harmon által indított balfékek egyik legutóbbi epizódja, mely az ötödik évadban jelent meg. Akinek semmit nem mond a sorozat, röviden a története: a felfüggesztett ügyvéd egy tanulócsoportot hoz létre, ahol is az első számú cél, hogy az egyik ismerősét elcsábítsa. Ez nem megy könnyedén, ráadásul feltöltődik további érdekes karakterekkel a csoport és az egymásnak nekifeszülő személyiségek alkotják a forrását a helyenként igen jópofa poénoknak. Szerintem mindenképp üde színfoltja a sorozatoknak manapság és az ebből kiragadott rész, amiről most írok, csak részben kapcsolódik szervesen magához a fő történetszálhoz.

A Cobrák megtámadják a Taj Mahal épületét, de szerencsére a Joek ott vannak és Flint vezetésével jól elfenekelik a gonosztevőket. A képsorok alatt jókora méretű kifigurázással lehet találkozni, Wild Bill fülvédőjétől kezdve az új karakterek állandó beszólásáig (I have three kids – Három gyerekem van) szinte mindent megkapunk. A főszereplő, Wingman aztán lepuffant egy fontos karaktert és ettől fogva igencsak rájár a rúd kedvenc főhőseinkre, ugyanis míg a Cobrák bosszút esküdnek, a Joek is ugyanezt teszik. Eszement jelenetek, a Sunbow sorozatra is jellemző bénáskodás és minden egyéb is bemutatásra kerül. Egyszerűen zseniális, kismillió utalás, nem harsány, de annál mókásabb poénok és korrekt sztori jellemzi az epizódot.

Nagyon fontos eleme egy rajzfilmnek maga a rajzstílus, mely vegyítette a klasszikus kinézetet a kissé modernebb, egyszerűsített kinézettel és az eredeti figura dizájnok még mindig nagyon kellemesen néznek ki, nosztalgikus töltettel ruházva fel a húsz percet. Itt sem álltak meg azonban a készítők, ugyanis reklám gyanánt készítettek custom figurákat, melyek a régi játékreklámok stílusában mutatják be a főszereplőket. Bár nem tudom, ki követte el őket, de hatalmas gratuláció a megvalósításért. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Duke, Scarlett és a többi karakternek az eredeti meséből ismert szinkronhangok leheltek életet a vásznon töltött idejébe.

Mindenkinek tudom ajánlani, aki szerette a klasszikus rajzfilmeket.

Mivel jelenleg a hazai sugárzás még nem tart itt, innen letölthető a rész és egyelőre angol felirattal megtekinthető. (linkeket köszönöm kucwalder kollégának)

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.