Barkács sarok: Attila utcarészlete

feat13

Íme egy kiváló dioráma készítmény kollégánktól, aki részletesen be is mutatja a fázisokat, hogyan lehet ízléses hátteret készíteni figurákhoz:

Bár már pár alkalommal jelentkeztem ilyesféle cikkel, úgy gondoltam, hogy ezen számomra új anyagról is megosztom a tapasztalataimat. A képen látható cucc neve Köma, ami egy habosított PVC anyag tulajdonképpen. Különböző vastagságban és keménységben lehet kapni a boltokban, nekem volt szerencsém mind a keményebbet (téglafal), mind a lágyabbat (járda) kipróbálni. Le kell szögeznem rögtön az elején, hogy a keményebb anyaggal sokkal hálásabb a munka, rendkívül jól kezelhető, s olyan aprólékosságra ad módot, amit a lábazati nikecell, vagy a hungarocell nem adhat meg soha.
Első lépésben keményebb eszközzel (én kötészeti csontot használtam, de ezt általában nem tartanak otthon az emberek) megadtam az alapokat, kidolgoztam a téglákat és a felületüket. Második lépésben rátoltam papírból a “vakolatot”, majd harmadik lépésben lealapoztam szürke festékkel. Mivel ez az anyag végre-valahára bírja a festékszóró hajtógázát, nem voltam rest időt spórolni vele.
Ezután minden úgy történt, mint bármikor máskor. Jöttek a különböző színek felvitelei, koszolás, árnyékolás, stb-stb. Ha valaki ilyenre adná a fejét, annak bátran tudom ajánlani házakhoz, utca részletekhez, vagy bármely más hátterezéshez!

4 comments

  1. Köszönöm!

   Nekem egy ismerős digitális nyomdász hozta, hogy ők betáket, logókat, stb.-t szoktak kivágni belőle, s hogy esetleg tudnám-e használni. Megnéztem, s mondtam, hogy naná! 😉 Tehát én így jutottam hozzá dirib-darabokhoz. Amúgy nem vészes az ára, gugli segít, ha beírod a nevét, de itt egy link is hozzá:

   http://www.tuplexkft.hu/webaruhaz/hu/search?tag=k%C3%B6ma

   Törni nem törik, snicerrel lehet vágni, de mint írtam a cikkben is, érdemesebb a vastagabb, keményebb fajtát venni, mert szebben lehet vele dolgozni. A puha betétűn könnyen átszakad megmunkálás közben a rajta lévő réteg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.