Figura Insider – FSS 2.0 Tiger Force Airtight

feat9

Mivel nem az eredeti nevén jelenik meg a figura a Club berkein belül, ezért engedjétek meg, hogy kicsit összemossam az eredeti (amerikai) Airtight figurát és a brazil Ar Puro verziót, melyről mintázták ezt az exkluzív darabot. 1985-ben indult útjára ez a figura, az amerikai piacon ugyanis egy sárga-zöld színű karaktert pillanthattak meg egyre több boltban. Máig ő az első számú vegyi szakértő a Joek között.

Kurt Schnurr néven látta meg a napvilágot, de egész életében különcként viselkedett. Háziállatnak skorpiókat és mérgeskígyókat tart, és a hobbija egyben a munkája: képesítést a kémiai, biológiai és radiológiai hadviselésből szerezte. Megjelenésének évében csatlakozott a Joekhoz, s egyik első bevetésén megtapasztalhatta, milyen kemény ellenfelek a Cobrák. Nevadában új fejlesztésű járműveket próbáltak ki Lady Jaye vezetésével, amikor Mindbender és egy csapat B.A.T. megtámadta őket, majd fogdágba is estek. A gonosz doktor új fejlesztésű biológiai fegyvereit is rajtuk akarták kipróbálni. Szerencsére Airtight tudta, hogy lehet hatástalanítani őket, a többiek segédletével pedig megfutamították a csúszómászókat. Idővel harcolt a Cobrák által elfoglalt Springfieldben, segítette Snake Eyes aktuális misszióját és Grönland festői tájain kutatott Második Világháborús repülőgép után, mely halálos gázt tartalmazó hordókkal volt megrakva. A későbbiekben szintén veszélyes anyagok esetén hívták őt az első vonalba és mindig megoldotta a problémát. Egy ízben még a Millville-affér néven elhíresült akcióban a Cobrákkal szövetkező Megatront is sikerült lefülelniük.

A kétezres években, amikor újraalakult a Joek szervezete, szintén visszahívták és mint aktív tag, részt vett a Tempest nevű halálos fegyver hatástalanításában, a Red Shadows nevű terrorista szervezet visszaverésében és Tyler Wingfield elfogásában.

Az első figura egy nagyon jellegzetes sisakot kapott és nagyszerűen illik hozzá a vegyvédelmi ruha, no meg persze a csövek és a mérges gázokat felszívó puska is. Nagyon sokáig csupán ez a verzió létezett, Amerikában nem volt igény egy újabb Airtight verzióra egészen 2008-ig, amikor felújított külsővel a New Scupt éra egyik tagjaként a DTC sorozatban megtalálható volt és bár a színeket meghagyták, kétségtelenül sok ponton változtattak rajta és ha másabb mozgathatósággal és testaránnyal rendelkezett volna, vélhetően megmarad a köztudatban. Aztán jött 2011 és a 30th évfordulós verziókkal karöltve újra esély nyílt arra, hogy kiadják a karaktert. A sikere annak is volt köszönhető, hogy eközben felélesztették a Cobra oldal biológiai hadviseléssel foglalkozó szekcióját és a Hazard Viperek összemosva a Zombie Viperrel, jó táptalajnak bizonyultak. A modern figura megannyi kiegészítővel, váltható hátizsákkal és levehető sisakkal került a boltokba, melyre elismerően bólintott mindenki.

Az 1989/1990-es években javában folyt a mítoszteremtés Brazíliában is, az Estrela cégnél, mely a Hasbrotól kölcsönkért öntőformákkal újabb és újabb figurákat hoztak létre és hol a festés, hol a testdarabok különböztek amerikai társaiktól. Ilyen Ar puro is, aki a Tiger Force (Forca Tigre) csapat tagjává vált.

A legújabb inkarnációja a 2011-es verzió testéből született, de a visszafogottabb aranysárga-barnás-bordós árnyalataival szintén kellemesen mutatnak. Az eredeti figura keresettsége bizonyára többek érdeklődését fogja felkelteni a figurával kapcsolatban.

3 comments

  1. A háttértörténet mint mindig most is fantasztikus!!
    Az amcsi verzió sose volt a kedvencem, a brazil pedig megfizethetetlen:)
    Ez az új kiadás hogy is mondjam, számomra a félig teli , félig üres pohár effektus.
    A színek csodásak, de valami számomra nem teljesen kerek.
    Amondó vagyok, látunk nála szebb karaktereket a sorozatban.

  2. Magam is úgy érzem, hogy egy-egy karakter felölelése ezen cikksorozat által nagyot lendít annak elismertségén, s új dimenziókat nyit, megmutatván belső értékeit egy-egy karakternek, mit az egyszerű Joe gyűjtő nem is sejthet/láthat, ha csak a figurát nézi. Szerintem elég jól sikerült a figura Hasbros kiadása, s jó időben, jó körítéssel érkezett, bár a Zombie-Viperek felhasználása sokkal univerzálisabb, mint Airtighté… A mozgathatósága és a pozicionálhatósága kíváló, s a színei sem annyira rémisztőek, mint vintage társáé voltak. Ez a TF-es átfestés is szépre sikeredett, de szerintem annyit nem tesz hozzá a figurához eszmeiségben, amennyit a készítői gondolnak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.