Barkács sarok – Habszivacs dioráma

feat13

A következő cikk Mandingo Rex angol nyelvű írásának fordítása lesz és miután létezik számos anyag, aminek a nevével itthon még nem találkoztam, bátran javítsatok ki a megnevezések terén. Köszönet Attilának, aki rátalált a cikkre és elküldte nekem.

Realisztikus falakat készíteni nem mindig egyszerű, ráadásul 1:18-as méretben kicsit másabb  besorolás alá esik, mint az egyéb méretek.

Mi is ez pontosan? A habszivacs számos méretben, formában színben létező anyag, elméletileg pedig itthon sem túl vészes a beszerzése. Az író kétféle színről beszél első körben, s a kék színű az kiváló minőségű, egyenletes szemcsékkel rendelkezik, a faragása pedig nem bonyolult. A hungarocell nevű anyagot ellenben nem ajánlatos használni, mert rémesen forgácsolódik és nem is néz ki annyira jól.

A méretre vágásban a papírvágó kés nagy hasznunkra lehet, a vékonyabb verziókból nem csupán falakat, hanem sziklaszirteket is kiválóan lehet megmunkálni. Természetesen sokféle eszközre lesz szükségünk, melyek a megmunkálásban segítenek. Nézzük, hogyan is épül fel az egész munkafolyamat. Kell:

– Egy terv (pontosan mit fogunk építeni – érdemes előre gondolkodni)
– Papírvágó kés (nagyobb felület vágásához)
– Exacto kés (kisebb felületek és a felszíni képződmények alakításához)
– Vonalzó, derékszög
– Dremel mikrogép (nem kötelező, de jól jöhet)
– Ragasztó (például faragasztó)
– Vésők
– Textúra készítők
– Pirográfiához használatos eszközök
– Sztirén lapok
– Festék (akril, de lényeg, hogy vízbázisú legyen, ugyanis a spray alapúak megolvasztják a habszivacsot)
– Hely, ahol lehet vagdosni, alátét, szellőztethető szoba és jó megvilágítás
– 1:18 méretű figura és tárgyak a viszonyításhoz

Most, hogy összekészítettük az alapanyagokat és szerszámokat, fogjunk is bele.  saját verziómhoz a nagyobb táblákat 24 x 10 inches darabokra vágtam fel. Két, összeilleszthető darabbal fogok dolgozni, így jól fog jönni a derékszög vonalzóm, amikor össze akarom őket ragasztani a kettőt. A három különböző falrészletnek csak a csatlakozási oldalainál törekszem arra, hogy megfelelően illeszkedjenek. A külső “éleket” akkor fogom rendesen levágni, ha az ablakok, ajtók kivágásával végeztem. A következő lépésben elkezdem megjelölni a fal tulajdonságait. A továbbiakban felrajzolom a sajátosságaikat. Az első falrészleten láthatóan a vakolat egy része hiányozni fog, illetve ablakok kerülnek rá. A második raktárépület benyomását kelti, a harmadik pedig teljesen téglafal lesz. A kivágandó területeket sztirén ajtóval, ablakkal helyettesítem, ezek helyét is megjelöltem. A tégladarabok mérete nagyjából 3/32 inch lesz, a PTE gyártmányú dioráma falakhoz hasonló méreteket választottam. A képeken jól látszanak a jelöléseim. Az ajtó méretét pedig 4.25-4.5 inchre tettem. Természetesen ez csak a kiindulási pont, bátran lehet kísérletezni másabb méretekkel is.

A textúra kialakítása és a vésés következik. Habár a pirográfiánál használatos égetővel sokkal jobb hatást lehet elérni, egyszerűbb eszközökkel dolgoztam  ennél a verziónál. Speciális goblein tűvel remekül meg lehet húzni a vonalakat mélységében. A vízszintes vonalakat követte az ablakok, ajtók húzgálása, végül a függőleges vonalak következtek. Itt szeretnék figyelmeztetni mindenkit, hogy ezek a vonalak merőlegesek a habszivacs szemcséire, vagyis könnyedén beszakadhat valahol, ha nem vagyunk elég óvatosak. Ehhez egy laposabb, tompább fejű csavarhúzót használtam és azzal nyomkodtam be (préseltem össze) a vonalakat, továbbá szintén ezt az eszközt ajánlom a sokféle sérüléshez, hiszen egyszerűbben elkerülhetők a szakadásos balesetek. Amint készen lettem, három darabba vágtam a falat a vonalak mentén, majd kivágtam az ajtót és az ablakokat is.

Mindezek után a festés és a weathering (pigmentezés) jött. A biztonság kedvéért egy nagyobb ecsettel letakarítottam mindenféle apró darabot, ami esetleg a vésésből fennmaradt. Az alapozó egy fekete akril, ráadásul nem kell a legdrágábbat megvenni, nagy felületre az olcsó festékek kifejezetten jók. A pont erre való ecsettel tehát felvittem az első réteget, aminél az sem feltétlen számít, ha nem fedi be teljesen – főleg, ha maga a szivacs például rózsaszínes, mert akkor különlegesen tégla erezetes végeredményt kapunk. Több vízzel kevertem a festéket, hogy valóban minden apró lyukat igyekezzek befedni. Egy éjszakát hagytam száradni őket, majd elkezdtem a téglákat konkrétan festeni direkt ilyen színű vagy rozsdaszínű festékkel. Nem használtam túl bőven a festékből, de átkentem a szemcsék irányával megegyezően és ellentétesen is, így a fekete árnyalat a mélyedésekben megmaradt. A különböző felületekre négy szín keverékeit használtam: feketét és fehéret egy sötétszürke színhez, illetve a rozsda és a barna egy-egy árnyalatát. Itt nincs igazán útmutató arra, hogy a fekete alap és a végeredmény közt milyen fokok legyenek a festésben, hiszen mindenki bizonyára sajátosan képzeli el a színeket, így érdemes utána nézni a színeknek oldalakon.

Ilyen technikákkal készült a festés:

– Vizes festés (wet brushing): főként a folyásokhoz több vizet használtam, vagy hagytam, hogy a nedvességgel teli festékkel a gravitáció oldja meg a kívánt hatást.
– Száraz festés (dry brushing): a különböző színek hangsúlyozására használtam, előbb az első téglát az egyik oldalon elkezdtem, majd ugyanazt a sort végighúztam, erre pedig másik ecsettel mentem rá, hogy óvatosan a szemcsék ellenkező irányából is fedve legyen a felület.
– Stippling (koszolás?): sötét (fekete-szürke festék) és világos (fehér festék) árnyalatok kiemelésére, összepamacsolására, összekenésére használtam, amivel sokkal élethűbbé váltak a falak – a képeken jól látható.

A végére maradt a járdarészlet elkészítése, melynek a lényegi kialakítási pontjai megegyeznek a falakkal. Annyi az eltérés, hogy néhány darabot kivágtam, majd újra visszaragasztottam, de kicsit eltérő szögben, vagyis így sokkal kisebb mértékben tűnik a képsorozat sterilnek. A goblein mintarácsokból pedig a kanálistető és egyéb részek lesznek kivágva a következőkben. Az ajtók, ablakok belső területéhez pedig sztirén lapokat használtam, 1/16 inch méretben. Ezekkel nehéz bánni, ha az ember egyben akarja faragni a továbbiakban, mégis, a kinézet szempontjából megéri időzni vele. A vágás egyszerű, elég csak félig bemetszeni a felületét, utána el fog törni a vágás mentén. Kör alakú vágásokhoz pedig ollót használok, majd lesorjázom a kész darabokat. A festés szintén hasonlóan halad, természetesen másabb színekkel kombinálva.

Köszönet Mandingo Rexnek a terjedelmes leírásért.

12 comments

 1. Nos!
  A hungarocellben is több fajta van, van a nagyszemcsés, amit álltalában a csomagolásokhoz használnak, de van kisszemcsés, amit szépen lehet vágni! Sőt, van csempe alakzatú is!
  A felsorolásban ott nem adok igazat a készítőnek, hogy kell egy 1:18-as figura! Szerintem hobb. ha pl úgy számolunk, hogy pl egy szoba magassága 2,75 cm, akkor ezt elosztom 18-al és akkor kijön, hogy 15,3 cm-es oldallapokat kell vágni! De persze ez csak az én véleményem! A raklapokat én így készítettem el!
  A cikk további részlete érdekes volt!
  Még talán annyit tennék hozzá, hogy mielőtt belevágunk gondoljuk el, hogy mekkora lesz és ol tudjuk majd tárolni!
  Köszönöm az érdekes cikket és fordítást. Kár, hogy kép nem volt mellékelve, kíváncsi lettem volna az eredményre!

 2. Zartan!

  Ha rákattintasz a ” nyelvű írásának fordítása” citromsárgával kiemelt szövegrészre, az elkalauzol az eredeti nyelven íródott cikkhez, ahol bőségesen találni képanyagot is 😉

  1. Hát én megmértem, 2,82 cm! 🙂 Miért, nálatok mekkora magasságu egy suoba? 5 méter? Habár a pesti régi polgári lakások magasak , de én nem azt veszem alapnak, hanem az én saját szobámat! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.