10 dolog, amit nem tudtál a G.I. Joekról

feat2

Gyűjtés ide vagy oda, a folyamatosan bővülő Joe univerzumban mindig is akadtak olyan események, amik említésre méltóak, de valahogy a nagyközönség előtt rejtve maradtak. Íme tíz kevésbé ismert (bár szerintem lesz, amivel a többség tisztában van) tény, melyeket változatlan formában a The FW oldalról fordítottam.

1. A G.I. Joe írója teremtette Howard a kacsát is

A Sunbow rajzfilm készítésének első fázisában világossá vált, hogy akárki nem írhatja majd a mindenkit életben hagyó, puskák helyett lézerrel harcoló sorozatot, így az első tizenöt részre Ron Friedmant kérték fel. A többi írót a képregények világából merítették: Marv Wolfman (‘New Teen Titans’), Denny O’Neil (‘Batman’) és Steve Gerber (‘Howard the Duck’) mind mind készítettek epizódokat, így elmondható, hogy a hetvenes évek szókimondó sorozata után egy másik, nem kevésbé híres sztorin is dolgozott az úriember.

2. Duke eredetileg a nyolcvanas években meghalt volna

Máig ikonikus karakter, akit a rajongók egyik fele kedvel, másik fele mélységesen megvet, pedig általában ő vezeti a harctéren a Joekat. Eredetileg az 1987-es The Movieban amikor a szívébe döfnek, ott azonmód el kellett volna hullania, majd a sztori végén Falcon rebegett volna rövid imát a lelkéért. Ezt viszont az utolsó pillanatban átírták, így csupán csak kómába esett. Az egy évvel korábbi Optimus likvidálásból tanultak  a készítők és nem akartak még egy hasonlóan nagy rajongótáborral packázni.

3. A Joek valódi emberek után kapták a nevüket

Annak ellenére, hogy a Hasbro odaírta a hátlapokra, hogy nem valós személyekről van szó, általában a tervezőktől, Hasbro munkatársakról, barátokról, szomszédokról van szó. Néha kis betűjátékkal érték el, hogy ne jöhessen rá senki. Példának okáért ott van Dusty, aki Ronald Tadur néven szerepel (kinézete pedig Leatherneck rajzán látható), s valójában Ron Rudat alkotót “fedi”. Bushido és Banzai Lloyd S. Goldfine és Robert J. Travalino reklámszakemberekről kapták a nevüket. Néhány vicces dolog is belefért a zsákba, hiszen Cutter neve összeolvasva jelentéssel bír (Skip A. Stone), míg Frostbite a néhai William H. Seward után kapta a nevét, akinek a nevéhez Alaszka megvásárlása köthető.

4. A G.I. Joek és a Transformerek szorosabban függnek össze, mint gondolnánk

Igen, sokan elsőre rávágják, egy cég, egyazon időből, crossoverek, meg miegymás, de van itt még egy dolog.

1964-ben indult hódító útjára a 12 inches mozgatható akciófigura, vagyis az eredeti G.I. Joe. hamarosan számos országban találtak helyi forgalmazókat, akikhez köthető az első licenc hullám. Így Anglia, Brazília és Japán is árulta őket. Ez utóbbi ország 1972-ben a Joe-figurára támaszkodva megjelentette a Henshin Cyborg nevű játékát, mely egy átlátszó Joe-baba volt, robot részekkel kiegészítve. Két év múlva kis méretben árulták őket Microman néven, majd erre két évvel jött a Micro Change, mely egy másik cég játéka volt, ami alakváltó robotokat takart. A Takara válasza sem maradt el sokáig, hiszen 1980-ban szinte szó szerint berobbant a Diaclone a köztudatba, melyek között a már jól ismert autók, repülők is megjelentek. A Hasbro pedig összeállt a japánokkal és 1984-től kiadták a Transformers nevű, nagy sikerű sorozatot. Nos, ennyire kicsi a világ.

5. A G.I. Joe és Nick Fury

Nem sokon múlt, hogy az akkoriban szabadúszó Larry Hama végül nem a Fury Force-ot jelentette meg. A sebtében a Joe címhez igazoló Hama dobta a Nick Fury fia által vezérelt teamet és történelmet írt, melyben természetesen a Fury-brigádból is sok ötletet felhasznált.

6. A Joek és a speciális körülmények

A több évtized alatt sokszor megújult és próbált idomulni az éppen trendinek nevezett dolgokhoz a vonal. Így lett például 1969-ben Kung-Fu spéci mozdulat, majd a The Atomic Man, és a kilencvenes években többek között a nagyot bukó Street Fighter, Eco-Warriors és Star Brigade vonalakban képviselték a harcoló amerikai hőst.

7. Amikor újabb történelmi tettet hajtottak végre

Számos elsőség köthető a figurákhoz, de az egyik legérdekesebb egy aprócska reklám volt: a Joeknál nagyon figyeltek arra, hogy kellően reklámozzák őket és az országban először az ő képregényüket mutatták be, a rajzfilm segítségével.

8. A nevelő célzat

A Harvard egyetem is besegített a Joeknak, ugyanis több tucat rövid közérdekű videót készítettek Robert Selman segítségével, melyek a tudatosabb életmódra tanították a gyerekeket. Így sok biztonsági előíráson és persze a “knowing is half the battle” mondaton nőhetett fel jó pár generáció is.

9. Todd McFarlane-t kirúgták a képregény stábból

Ez sem mindenkivel fordult elő és ha visszatekintünk erre a rendkívül megosztó lángelmére, kiderülhet, hogy kismillió játék- és meseuniverzum hajnalán ott lődörgött valamilyen formában. Bob Harras akkori szerkesztő úgy vélte, McFarlane stílusa és részletes képei segítenek majd az eladásokban, de Larry Hama úgy érezte, hiába a kinézet, ha végtelenül laposak a sztorik, amiket kiagyalt. Így mindössze egy újság jelent meg az ő munkáival tarkítva. Azért túlzottan nem kell sajnálni, mert mára hihetetlenül befolyásos és sikeres alkotóvá vált.

10. A Királynő kutyája egyszer levizelte Major Bluddot

Akár viccnek is beillene, de tényleg megtörtént. A DIC szériákban közel sem voltak annyira precízek és kiszámíthatatlanok a gonoszak (és a jók sem) és a Chunnel című részben, amikor Parancsnok elrabolja Őfelségét, majd a fogsága idején az egyik corgi kutyája összepiszkítja Bludd csizmáját. Nos, igen, ez a 90-es évek.

18 comments

 1. Köszönöm, imádom ezeket a cikkeket:)

  Azért McFarlane eset érdekes,tekintve hogy miket is adott a világnak 🙂

  1. Ez még nagyon régen történt, akkoriban még csak bontogatta a szárnyait. Majd beérett előbb Pókemberrel, majd Spawn-nal. Azóta pedig tényleg óriási karakter a képregények égboltján. Sőt, mivel a kilencvenes évek közepén akarta ő is piacra dobni első figuráit (Spawn), ezért a Cadillacs.. gyártóval, vagyis a TYCO céggel és a készítőkkel vette fel a kapcsolatot, hogy az 5 ponton mozgatható figurák eladása milyen, mik a tapasztalatok. S lám ő is ebbe az irányba mozdult el 🙂

   1. Ha a “szárnybontogatást”, egyszerűen lopkodásnak hívjuk akkor igen. 🙂 Egyébként a Pókembertől is elég gyorsan kirúgták vagy kilépett, nevezzük bárminek is, alkotói szabadság és kiadói elnyomás és hasonlókkal vagdalkozott akkor, erre aztán, amikor az ő cégétől az Image-től léptek ki olyan kaliberű emberek, mint pl. Jim Lee, akkor ők is pont ezt mondták, csak pont fordítva, szóval nem igazán lehet együtt dolgozni ezzel a “zsenivel”, akinek a legnagyobb kreativ találmánya egy nagy lopáshalmaz, igen Spawn-ra gondolok… 🙂
    Egyébként a Joe v2-es sorozatát az Image csinálta, nem is lett olyan rossz, Kamakura pl abban jelenik meg és bár nagyon érződik az egészen egyfajta MCFarlane stílus, de szerencsére nem közreműködött benne, szóval egész jó is lett. 🙂

   2. Azt mire alapozod, hogy a Joeknál lopkodott a 80-as években? Erről sehol sem olvastam.

    Persze, vannak érdekes húzásai, de manapság elég sokan lopkodnak, egyre kevésbé találnak ki új dolgokat és nehezebb is. Szerintem nem pusztán a képregényes vonatkozásai miatt lett ekkora név, hanem az egyéb, járulékos dolgai miatt is, mint a figurák és maga a kiadó alapítása. Ettől függetlenül a személyével kapcsolatban teljesen igazad van, nem egy környezetbarát ember.

 2. Nagyon köszönöm a cikket jó volt elolvasni és érdekes!
  Ami nekem feltünt, hogy a joe reklámfilmben Destronak szemgolyója van! Mintha a rajzfilmben fekete lett volna az egész szeme, de úgy emlékszem a szemgolyó maga nem látszott!

 3. Duke miért gáz? Nekem nem tűnt fel hogy gond lenne vele.Kicsit szögletes karakter az tény.
  Ez a pisi akci ez melyik részben volt mert nem emlékszem rá. 🙂

 4. Jó cikk.
  Az összefüggés dolog érdekes.Lehet hülyeség de én mindig közvetett vagy közvetlen összefüggéseket vagy inkább kisebb-nagyobb kapcsolatokat keresek a gyűjteményeim között.A jó és rossz harcát nem beleértve.Ahogy a luzer Skeletor kapcsolódik az idétlen Cobra commanderhez,,vagy ahogy a joek a trafokhoz és a trafok a marvel szuperhősökhöz.,stb…Mondjuk a star wars-t még nem tudtam mihez kötni 🙂

   1. Nem.Inkább elméleti fantáziálás szerint értem.Azért írtam mert, itt nyugodtan lehet filozofálni is ezért ez a legjobb fórum. 🙂
    A Motu és Gi joe nagyon is hasonlóak.Mindkettőnél a hüllők a gonoszak.Skeletor ,Cobra commander csak (helytartók)Ahogy a Motunál King Hiss a joeknál Serpentor a (feletessük).A célja mindkettőnek hogy leigázzák az adott világ lakosait és a kígyó istenek uralkodásának megteremtése.Persze nem mindig egyezik a rajzfilm a képregény és maga játék vonal.De a lényeg ez.Viszont a trafóknál és Marvel szuperhősőknél már ilyen nincs.Hüllök vannak de nem ők a legfőbb gonoszak,de van helyette mindkettőnél az univerzális (ellenség). Galactus és Unicron.
    A Transformers világot viszont össze hozták a Joekkal.A képregényekben Transformersekel meg a Marvel világot (pókember képviseletében) egy kicsit ,a Marvelt meg a DC világgal a DC világot a Motuval 🙂
    Arról nem is beszélve hogy a Joekhoz mennyi régi kedvencem köthető,de ezt majd egy custom anyagba összegyúrva bemutatom ha sikerül, ősszel.

   2. Á értem, ami egyébként szerintem jó következtetés a részedről, én is gyakorta vontam párhuzamot bizonyos sorozatok között és amúgy ez a hüllő motívum ott van a legtöbb univerzumban, pl. a Marvelnél Pókember ellenségei a kígyó szekta (imádtam azt a részt), Királykobra. A DC-ben ott a Kobra nevű gonosz és a Kobra szervezet, Ezen felül is számtalan világ használja őket, mint a gonosz megtestesülését, és ez valamelyest erős utalás egyrészt a teremtéselméletre, másrészt abból az apropóból, hogy annyira különböznek megjelenésükben és viselkedésükben, az emberi félelmet kiterjeszthetik erre. Szóval ez egy mély és jó téma, amibe belekezdtél 😉

   3. Ja, ha jól tudom képregények világába is jártas vagy :)Tényleg.Pókember egyik régi különszámát most halásztam elő.Tele van gonosz hüllőkel.Most hogy mondod a DC világból is talán rémlik egy mellkasán kobrával tetovált gonosz karateharcos,de már nem volt kedvem feltúrni.Mindenhol ott vannak ezek a fránya hüllők 🙂

 5. A MOTU és a DC annyira összekapcsolódik hogy a MATTEL 2010-11 ben párban adott ki egy MOTU és egy DC hőst vagy gonoszt egy csomagban, a MOTU Classics nekem nagyon bejövős brutál jó minőségben.

  1. Igen.Nekem is tetszenek.Nagyon eltalálták mi kell a gyűjtőknek..Sajnos folyamatosan megy is fel az áruk.A. Mattel okosan ,átgondoltan, terv szerint adagolja és nem is panaszkodik mert megy az üzlet.Ráadásul meghallgatják a gyűjtök véleményét is. Na ez az amit sajnos a Hasbronnál nem nagyon látok Gi joe ügyben,csak ide oda kapkodást és átgondolatlan,összhang nélküli tervezéseket.Belekapnak mindenbe aztán félbe hagyják.

 6. Igen a Mattel nagyon okosan csinálja, elég megnézni az új motu figukat. Rengetek közönség kedvenc van köztük és új figurák is. Amik közt vannak igen furcsán kinézőek, na de ha visszanézünk a régiekre.. hát azok közt hányfura van 🙂 Remélem egyszer lesz annyi pénzem hogy ezeket az új figukat is gyűjthetem.

 7. Számomra ezúttal a 7. bejegyzés lett a legelgondolkodtatóbb. Hogy honnan is indultunk a teljes militarizáccióból, hogy tették le előbb Destróval, majd Zartannal az ettől való elrugaszkodás alapköveit, s hová jutott a 90′-es évek neon világán át a mai Hollywoodi színpadig… Mintha az első pár füzet után érezték volna, hogy “Hopp! Itt változtatni kell az alapokon de gyorsan!”.
  A McFarlane-s rész is elég érdekes, kíváncsi lettem volna, ha részesévé vált volna az univerzumnak, akkor hová fejlődött volna? Steampunk? Horror? Sci-fi? Vagy csak egyszerűen Tarantino? 🙂
  A Major Bluddos jelenetre is emlékeztem (nem voltamn anno rest angolul megnézni a magyarul le nem vetített DiC szériás részeket), s mint akkor is, most is ez jutott eszembe: egy csipetnyi komikum kedvéért miként lehet elbagatelizálni egy amúgy vérkomoly és vasba öntött karaktert? De persze ennek a rajzfilmekben nem Ő az egyetlen áldoztata, hisz Fémpofa és Fanyűvő pl. totál idiótáknak voltak beállítva…

  1. Nem is beszélve az egész Dreadnok bandáról, de a Joek közt is voltak rendkívül béna karakterek szerintem. Érdekes irányzatba vitték el, bár Bluddról el kell mondanom, hogy most az új képregényekben is megvan benne az a kissé különc stílus és jellemkomikum, ami szerintem lassan teljesen a sajátjának mondhat el. Amikor a Cobra Commandban megy a szervezkedés, az orra előtt húzzák el a mézesmadzagot és vannak idétlen megnyilvánulásai. Ettől függetlenül viszont nagy kedvencem a félszemű, sok kellemes pillanatot köszönhetek neki.

   Szerintem jóval kevésbé változott volna meg a Joek világa, hiszen míg az Image Comicsnál teljhatalmú úr, itt szimpla beosztott volt, persze kis mozgástere mindenképpen volt. Arra gondolok, lett volna pár másabb történetünk és néhány olyan kidolgozás, ami merőben kilógott volna a sorból. Azért a Star Brigade-es sztoriknál tuti belecsempészett volna sok horrort 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.