Érdekességek a modern G.I. Joe-k világából

Ha már számos helyen megemlékeztünk a vintage figurákról, itt az ideje, hogy az újabb, 2007 utáni darabokról is szó essen. S bár alapvetően is gondolkodtam egy összegző íráson, ebben segített egy e4semény, melynek kapcsán egy volt szabadúszó tervező, Rick Shad egy csomó belsős infót osztott meg a közösségek tagjaival, s így szeretném ezeket bemutatni nektek is. Főként a Rise of Cobra kapcsán mutatott eddig nem látott dolgokat, de munkássága részben kapcsolódott a második Joe-filmes anyagokhoz, így 1-2 alkalommal ezzel is szembesülhettek majd.

– A dobozok kinézete

Igaz, néhol kicsit keményen bántam velük, valahol el kell ismerni, formabontó dolgok születtek 2009 táján, hiszen azóta sem kaptunk ennyire radikális kinézetű csomagolásokat. Erre a következőkben mutatott példát az úriember. Ez még a rajzasztal egyik lehetséges vívmánya, de később megszülettek a ROC-kinézetek, amik időnként eltértek a végleges verzióktól. Például Baroness eleinte szemüveg nélkül vagy épp a PIT, mely ezidáig az utolsó nagy playset a Joek körében. Jól lehet látni, hogy a Rise of Cobra szöveg máshogyan nézett ki és az előzetes art szerint inkább amolyan felturbózott Mobile Command Center kinézete volt. Ráadásul a felső sarokban megbújt Hawk (vagy egy Joe trooper) is. Ahogy a járműveknek, úgy a figuráknak is sárgásabb háttere volt eredetileg, erről tanúskodik Hawk csomagolása

– Kiadatlan 5 pack-ok

Ahogy végül a vasgránátosok nagyrészét a Club átvette és ők tudtak vele mit kezdeni, a Hasbronál eleinte nem voltak meggyőződve arról, hogy sikeres lehet, s bár itt látszik, mennyit bajlódtak ezzel a Destroval (modern design sheet). Rajta kívül a többiek az Oktober Guardos Convention csomagban jelentek meg. Ennyire sem sikerült a kiugrás a Steel Brigade 5 pack-nek, melynek csak darabjait használták fel végül, későbbi figuráknál. 

– Kései dizájnok

Néhány dolog nem teljesen úgy jelent meg, ahogy a világ megkapta. Ilyen volt az eredetileg ROC-os Fury, melynek ilyen szép grafikát készítettek. Pont, ahogy olyan dolgokat, mint a Lava Pod vagy a Crimson Hydra. De említhetem az új Night Ravent is, ami elképesztő jól néz ki, kár, hogy a tényleges gép valahogy ezt a hangulatot nem tudta átmenteni. 

– Amik tervek maradtak

Egyértelműen a legnagyobb dobás a Flagg újraértelmezése volt, melyet ez a kép szemléltet. Már 2009 év végén tervezgettek dolgokat a második filmhez és ezek egyike volt a katapultként működő anyahajó. Minden karakternek külön kapszulája lett volna és ezeket egyesével fegyverezték volna fel, majd pedig a hajóról kilőtték volna ezeket. Érdekes elgondolás. Hasonlóan terv maradt egy új Cobra logo, egy 2008-as Joe logo és a golfütő, melyről szintén nem sokat lehet tudni.

– Resolute gépek, amik sosem jöttek ki

Szerepeltek a rajzfilmben és nagyon érdekes lett volna látni a reinkarnációjukat. Egyikük lett volna a Hyper Jet, melyet Wild Bill hajtott volna, míg egy remek Hiss Tank, hatalmas tűzerővel . Habár nem számíthatunk megjelenésükre, a tank nagyon sok helyen visszaköszön (customok, képregények).

– Pursuit of Cobra: a kezdeti gondok

A licensz problémák miatt a színészek arcait megjelenítő figurákat el kellett távolítani az utolsó hullámokból és többek közt olyan figurák estek áldozatul, mint Ripcord a repülő eszközzel, Arctic Destro (aki később megjelenhetett másabb fejjel), Arctic Duke azzal a remek snowboarddal, Jungle Storm Shadow és a leginkább meglepő, City Strike Scarlett. A legutóbbit kivéve egy jó adagot gyártottak belőlük, amiket sikerülhet beszerezni, ha valaki szemfüles, ám Scarlett a végletek gyermeke, ugyanis minimális számban létezik gyűjtők közt és hatalmas összegekért cserél gazdát. Különlegessége mára nagyon picit csökkent, ugyanis a test és a fegyverek újjászülettek a FSS Jinx figurában, de így is nagyon közkedvelt a fura maszk és a kiegészítők láttán, nem is beszélve az arcról, melyen sérülések láthatók (hiába, a Cobrákkal aki összeszűri a levet, az nem mindig jár jól).

– Storm Shadow sem adja fel

Az egyik dizájn cég készített nagyszerű, 2010 körüli kinézeteket a főbb karaktereknek, de legtovább a fehér nindzsánál mentek, ugyanis a városi kinézete több, mint inspiráló, kis Assassins Creed utánérzést is felfedezni vélek benne. A crossoverek pedig sosem álltak távol a Hasbrotól.

– Amit nem kaptunk meg: zombik és nindzsák

Habár egyre több és több harcművész jelenik meg azon bizonyos karakterlistán, mely az összes szereplőt tartalmazza, mégis egy külön ágat terveztek nekik, melyben elképesztően egyedi figuráknak is szorítottak helyet. Hasonló a helyzet a zombikkal, a Compound Z nevű világban a legtöbb Cobra karakternek megvan a zombi alteregója, Commander, Storm Shadow és még sokan mások sem kerülhették el végzetüket. Sajnos csupán egyetlen zombinak sikerült bejutnia (illetve a Hazard-Vipernek) a boltok polcaira. Mindez 2010-2011-ben született elképzelés volt és melyből tavaly kaptunk ízelítőt a The Vault polcokon.

– Shredder Tank

A Pursuit of Cobra előtt megpróbálták újfent visszahozni a Mauler Tankot, ezúttal a Cobrák oldalán, mégpedig egy átfestett Neo-Viperre, mely a Track-Viper nevet kapta volna.

– Fantom az éjszakában

A POC-érában született volna eme szépség, mely a Phantom X90 nevet viselte volna és csapásmérő repülőként szolgálta volna a Joekat. A kialakítása hasonlatos az Avengers játékokhoz, így akár még az is előfordulhat, hogy egyszer viszontlátjuk valamilyen formában.

– A kiadatlan 14-ik hullám

Szinte csak 1-2 bontatlan verzió létezik a Zap, Resolute Storm Shadow, Battle damaged BAT és Night Force Falcon négyesből, ezért nagy kincsnek számítanak. Pontosan nem tudni, mi vitte rá a céget, hogy végül eltűnjenek, de végzetük rövid időn belül borítékolható volt.

[hisstank, terrordrome, generalsjoes, Rick Shad]

14 comments

 1. Ejha, micsoda cikké kerekedett! Egy részét ismertem a képanyagnak, de pl. a szemüveg nélküli Bárónő számomra az újdonság erejével hatott, s ami azt illeti, le is taglózott. Gyönyörű grafika lett volna, kár, hogy végül nem kaphatott helyet!

 2. Volt pár dolog, ami engem is letaglózott, hogy nem kaphattuk meg, a PIT az egyik olyan, aminek megnéztem volna az elsődleges változatát. A másik a Resolute HISS, nagyon megfogott a kialakítása már a rajzfilmben is.

  A Flagg meg.. sajnos soha nem fogják újra kiadni semmilyen formában mert túl drága az előállítási költség.

 3. Ez a battle damaged BAT tényleg ennyire ritka? Csak mert nekem itt csücsül egy a polcomon, és potom 1500 forintért vettem.

  1. Igen, a bontatlan ritka. Tudom a Defense of Cobra Island pack-ben megjelent, de single pack-ben nem sokat találni belőle. Pont ugyanígy van a Storm Shadow figurával is, belőle is van sok, mert megjelent a Resolute Cobra dobozban, de így egyedül csomagolva óriási kincs.

 4. Roppant érdekes cikk volt, nagyon köszönöm.

  Érdekesek valóban ezek az külön kiadott figurák a Defense Of Cobra island csomagból.
  Emlékszem egyik másikért igen komoly összeget kellett letenni.

  Az hogy újra csak előkerülnek a ki nem adott zombik és főleg Ghost Ninja csak fájdítja a szívem , de a costum gyárosokat ez persze újabb munkára tudja sarkallni:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.