Figura Insider – FSS Nano B.A.T.

A Joe-történelem egyik karizmatikus seregépítő karakterérét szeretném bemutatni, amely méltán vívta ki az idők során a kultikus jelzőt. Gyakorlatilag számtalan lehetőséget rejt magában egy android katona, amiből rengeteg állhat bevetésre és nem csupán a vintage éra alatt, de folyamatosan azóta is az egyik alapvető terror egysége a Cobra haderőnek.

1986-ot írunk, amikor bemutatták a vintage verziót és ezzel egy időben a rajzfilmekben és képregényekben is helyet kapott. Története arra az időre nyúlik vissza, amikor új vezető tudóst keresett a Cobra, s ráleltek Dr. Mindbenderre. Ő a megannyi kísérlet és fegyver leírásával az agyában meggyőzte Commandert, hogy szükségük van rá. Destro azonban sosem szívlelte a részben vetélytárs – részben arrogáns személyiséggel bíró doktort, de a kontraktust megkötötték, így hamarosan bevethették a BAT-okat. Commander és a felső vezetés cseppet sem volt elragadtatva a ténytől, hogy Zartan és a Dreadnok csapat sorra kudarcra ítélt akcióban vesz részt, ezért sürgette a projektet. A kissé együgyű robotok rajtaütöttek a Joekon, akik csak nehezen jöttek rá, hogy fő hátránya ezeknek az egyébként erős katonáknak a hátpáncél vékonysága, illetve, hogy a gyenge szoftverek miatt néha összezavarodtak a harcmezőn és sok esetben a sajátjaikat is megtámadták. A türelem fogyóban volt, amikor egyik BAT alakulat sem volt képes győzedelmeskedni, s így születtek meg a feláldozhatók. Amikor visszavonulásra volt ítélve egy csapat kígyó, őket vetették be, hogy testükkel védelmezzék a menekülőket. Később változtattak a páncélzaton és egy erősebb, durabilis verzióval álltak elő a fizikusok, a v2-es verzióval, miközben a mesterséges intelligencia frissítése katasztrofálisan sikerült. Ezt kiküszöbölendő, hozták létre Overkill-t, ami egy intelligensebb gép volt és az alapverziós BAT-ok koordinálásra, irányítására tervezték arra az esetre, ha megszűnne minden egyéb kapcsolat a robotok és az irányítóközpont között. Készültek még különleges egységek, például a világűrbe BAAT néven, sokkal erősebb páncéllal és végre megerősített processzorokkal.

A Cobrák második “eljövetele” alkalmából, immár Mindbender nélkül – dolgoztak a Mark III nevű verzión, mely egy Dr. Knox nevű tudós kezei alatt születtek. A nő egyik szuperrobotja kis híján megölte Scarlettet, de végül alulmaradt. A robotok pedig azóta is fontos szerepet játszanak a hierarchiában, mint nagy számban bevethető hadtest.

Az első figura kinézete azóta is védjegyévé vált az androidoknak és sokan nem csupán egyet igyekeznek belőle gyűjteni. Különleges, hátizsákjára szerelhető kézfejei miatt is tetszetős darab, ahogy az akkoriban szintén érdekes lenticular nyomtatással készült (nem hologram) mellkas kép. 1991-ben jött ki a második verzió, mely kissé neonos beütésével és itt-ott furcsa felszereléseivel nem vívott ki osztatlan sikert, ám annyira azért mégis fontos volt, hogy a kétezres években egy hatos pakkban átlátszó, illetve klasszikus színeket kapó variánsokkal örvendeztessék meg a rajongókat. 2002-ben a “New Sculpt” éra idején kismillió verzió készült belőlük, bár ezek gyakorlatilag megragadtak abban az időszakban, hiszen a dizájn elemeket azóta sem erőltetik. Egészen 2008-ig kellett várni, hogy a modern figurák között kijöjjön az új BAT, mely azóta standardként funkcionál. Kisebb változtatásokkal, kiegészítők cseréjével hat figura jelent meg ugyanazzal a testtel, s ezek közt van a híres Constructicon BAT is.

Végül eljutottunk ahhoz a FSS verzióhoz, mely nemrégiben az előfizetők markát ütötte. A Rise of Cobra vonalból kispórolt BAT, annyi különbséggel, hogy míg az előzetes darabok alapján csak sima átfestés lett volna, gyakorlatilag átlátszó karokat és pótfejet kapott, amikkel remekül el lehet játszogatni, ha van egy kis fényforrás. A kiegészítők sem különösebben újak önmagukban, de harmonizálnak a kissé szürke figurával, amit szépen feldob a kissé világosabb zöld árnyalat. Összességében egy érdekes karakter, a múltjával összekapcsolva pedig remek választás lehet bárkinek.   

8 comments

 1. Egyik kedvenc figurám, lehet azért is mert kiskoromban 2. darabom ez volt! Nos a V1- mindent visz! A V2 és az utána következő pár széria… hogy is mondjam… nagyon nem jön be! Viszont a 25-ösök már megint jók, hasonlítanak a V1-re! A probléma a szokásos, 1 fejjel magasabbak! 🙂 Ami a 25-ösbe nekem nem tetszik, a színei! Az alap verzió színe jó, de ezek a neon, meg zöld, meg dzsungel bat…… nem illik hozzá szerintem! Még a fekete színű elmegy! Ez az én meglátásom!

 2. BAT az BAT.
  Tán az egyik legjobban sikerült figurája a kiadónak, bár tény ez a neon zöld színek merőben újak és merészek.

  a 25th kiadások szerintem nagyon jól sikerültek, méltón viszik tovább a v1es hírnevét.

 3. Nekem tetszenek az átfestett verziók, például a v2-esből v1-esre átfestett, illetve az Inferno BAT. A modernek igényesek és gyakorlatilag mindennel rendelkeznek, amivel kell, mi sem példázza jobban, hogy tulajdonképpen változtatás nélkül kapjuk meg őket. A Jungle BAT pedig üdítően hatott a POC érában 🙂

 4. Az egyik leglátványosabb csapatépítésre! U.C.-nek küldök is pár képet, remélem beszúrja ide, had egyen minket a fene! 🙂

  1. Beraktam, bár itt nem elsősorban a diorama képekre akartam fókuszálni, hanem önmagára a figurára. Valamikor majd tervezek egy seregépítős cikket (cikksorozatot?), oda majd jöhetnek a hatalmas figurális fotóarzenálok 🙂

 5. Nálam a top 10 ben tuti benne van a V1. Egyszerűen minden együtt van ami egy tökéletes figuhoz kell.
  Jó szín kombináció, elég felszerelés, a mellkasában levő 3D matrica és ami a lényeg : a cserélhető karok. Ami még nálam megközelíti az etalont, azok nem ezek, hanem a convention headhunters BAT. Kicsit még megtunningoltabb látványvilágot kapunk a nem kevés pénzünkért érte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.