A rejtélyes Joe legendája – Szürke Flash

Még mindig számtalan elfeledett és fel nem térképezett szegmense van a G.I. joe világának, hiszen sok esetben születhettek olyan karakterek, amelyek a jelenlegi tudásunknál mélyebb ismereteket igényelhet, hogy megértsük, mi és hogyan született meg – legalább a tervezőasztalon. Az egyik ilyen téma ez az 1982-es Flash alapján kinéző szürke és sárga figura, amiről az egyik amerikai gyűjtő véletlenül szerzett tudomást.

Épp az egyik nagy gyűjtőt “fosztotta ki”, amikor megtalálta ezt az érdekes figurát. Az eladó egyébként ismert volt a legmagasabb Joe-körökben, sok 2 Up figurával és egyéb érdekességekkel is rendelkezett. Erről a bizonyos figuráról azonban ő sem tudott semmit mondani. A tulaj ezután a yojoe oldalhoz fordult, mivel oda már 1999-ben is jártak high-end gyűjtők, illetve Joe-szakértők, hátha valaki tud bárminemű információt. Teltek az évek, majd 2004-ben főhősünknek sikerült kapcsolatba kerülnie Kirk Bozigiannal, akiről már nem keveset meséltem és aki még mindig nagy tiszteletnek örvend, hiszen majdnem 15 éven keresztül ő határozta meg a marketing irányzatokat és a jövőbeli figurákról is dönthetett. A beszélgetés sajnos nem járt sikerrel, ugyanis ő sem emlékezhet minden egyes prototípusra, ami csak kikerült a Hasbro háza tájáról.

A csend végül 2008-ban tört meg, amikor egy angol úriembernek sikerült egy brit múzeumban hozzájutnia a Palitoy féltve őrzött hagyatékához és válogathatott köztük. Ekkor talált rá a másik Flash figurára, ami szintén ugyanúgy nézett ki. A történetben az az érdekes, hogy az angol gyártó a Hasbrotól kapott preprodukciós figurákra festett rá kézzel az elképzeléseik szerinti mintákat – így lett ez a Flash figura (alias Bombardier) is, ugyanis a csípő és a mellkas közti csatlakozásnál például kilátszik az eredeti zöld műanyag. Az pedig, hogy ez nem holmi custom figura, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szemöldök és a szem maga nagyon precízen van megfestve. Ahhoz pedig valakinek rendkívül képzettnek kéne lennie, hogy közel gyári minőségben sikerüljön felvinnie az árnyalatokat. A lényeg az, hogy sikerült beazonosítani a figurát, amiből mindössze ez az egy létezik gyűjtői kézben, ugyanis a Palitoy maradékok mindörökre a múzeumhoz tartoznak.

A meg nem jelent figura pedig egy egész kis csapat tagja lett volna, ami 1983-tól lépett a színre, hiszen már megalkották a gonosz csapatokat a figuráknak, így jött létre a The Red Shadows, míg a jóknál különböző alcsoportokat hoztak létre: Q-Force, Z-Force, SAS, satöbbi. ide illett volna ez az újabb adag figura is. Mindegyik a “Special Weapons F” névvel volt ellátva, és hozzájuk tartozott egy ötödik karakter, amely a fentebb említett Flash volt.

Az eredeti történetről itt és itt olvashattok bővebben.

12 comments

 1. Hmmm, ez egy érdekes kis story. Anno az egyik üzletelgetésemből hozzám került egy figura, ami számomra nem képviselt különösebb értéket egy funskool Zap társaságában. A figura színeiben szintén a funskoolra emlékeztetett, a Zap mellé állítva egyértelműnek tűánt a fekete alapján a hovatartozása. Csakhogy, mint később kiderült, a Funskool érában soha nem jelent meg a figura, s a yojoe-s fiúk sem tudták azonosítani. Egy dolgot ajánlottak, de azt melegen: jó alaposan, jó mélyre el kell ásni a figurát, elő ne kerüljön a neten…

  1. Sajnálom, hogy ezt tanácsolták, de olyan jól sikerült ez “valakinek”, hogy én sem kaptam róla képet, pedig kaptam rá ígéretet 😀

   Pedig amúgy manapság kicsit lazábban veszik ezt a dolgot, sokan inkább igyekeznek megmutatni a dolgaikat, mintsem elrejteni, az egyik külföldi podcastban volt erről szó, amikor a kiadatlan Desert HQ-t elemezték.

 2. huhhhh
  nagyon érdekes történet.
  komoly, hogy majd 10 évet kellett várni, hoyg megtudja az emberünk , hogy mi is az ami a kezében van.

 3. Azt hittem több van belőle.. Nekem vanank róla képeim, igaz azok se nagyobb felbontásúak, de rajta van a törtfehér hátitáskája is

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.