Történelem – 11. rész: Bootlegek hazánkban

Mi is a bootleg? Nos, bár történelmileg a csempész italokat és a zenei világban a nem a bandák által kiadott, de terjesztett albumokat jelenti, létezik ez a kifejezés a játékok között is. Mégpedig a nem hivatalos forrásból származó utánzatokat értik alatta. Természetesen ez a jelenség olyan térségekben hódított, ahol nem tudták megfizetni vagy nem lehetett megfizetni a licenc díjakat. Így a dél-amerikai térség mellett a keleti blokk az, ahol nagyobb mennyiségben gyártották őket. Mivel a Star Wars évekkel megelőzte a Joekat, ezért belőlük lényegesen nagyobb volt a felhozatal és szélesebb körben terjedtek el, de amellett, hogy a későbbiek folyamán már kisebb számban álltak rá például a G.I. Joe figurákra, volt azért egy pozitív oldala is: kitaposta az utat az öntőformák terén és jóval kisebb befektetésekkel tudtak átállni az egyéb vonalakra.

Az első – és talán a legtöbbetek által ismert – csoport az egyszerűen csak lengyel Joe-ként ismert csapat. Ahogy említettem, már korábbi tapasztalataik jól jöttek a megjelenésekhez, hiszen legalább három generáció Star Wars játék jött ki a gyártóktól előzetesen, néhány év különbségekkel. A kilencvenes évek elején kezdtek felbukkanni, amikor Amerikában már a vintage ARAH figuráknak épp kezdett leáldozni. Nagyon egyszerű felismerni őket, hiszen a testek általában gömbölyű formájúak, az anyaguk puha gumi, ami azt jelenti, hogy hajlítható kezekkel és lábakkal rendelkeznek. 5 pontos mozgathatóság jellemzi őket és gyakorta keverték a fejeket, lábakat, testeket, így egy gyűjtőnek kész kincs, hogy megfejtse, milyen darabokból legozták őket össze. Amennyire vegyes a testrészek felhozatala, annyira random kiegészítőket kaptak, amik általában kimerültek 1-1 puskában, hátizsákban. A festés pedig külön kategória. Egyrészt a bőrszínek minden figuránál változók, de a láthatóan kézi festéssel felvitt rétegek a legtöbb egyforma darabnál sem sikerültek csak megközelítőleg hasonlóra. A ritkaságot az is tükrözi, hogy az utóbbi időben csak a gyár dolgozóitól kerültek ki újabb figurák internetszemlére.

A következő két megjelenés hátteréről még ennyit sem tudni sajnos, így ha bárki tudna információkkal szolgálni, akkor kérem írja meg komment formájában. Az első még a nyolcvanas évek közepére datálható és bizonyítottan kapható volt trafikokban és egyéb vegyesboltokban. A SUNGOLD emblémás figurák egy az egyben próbálták lemásolni az eredeti darabokat, ám az egyetlen testrészük, ami mozgott, az a karjuk volt – amit ügyesen a hátlapon fel is tüntettek, mint speciális képességet. A többnyire Joes kiegészítők terén viszont meglepően jól álltak a kiadványok, hiszen egész sok dolgot pakoltak melléjük. A gyártóról még azt érdemes lehet tudni, hogy többek között ők a felelősek egy He-Man koppintásért, amit Galaxy Warriorsnak hívnak, majd sikeresen ötvözték a két világot és így születtek meg az igen izmos, géppuskás He-Man játékok, amiket fantáziadúsan Actin Captain-nek neveztek el. Továbbá egy szintén Joe másolat, a Desert Defender az, amit megjelentettek, igaz tudomásom szerint ez nem érte el hazánkat. A sivatagi katonák elsőre úgy tűnt, teljesen új formák, vagy valamely másik játékvonalnak a módosított változatai, ám ezek feltehetően derékból is mozgathatóak.

Végül pedig egy, a Rise of Cobrához köthető változat, mely hazánkban a lerakatokban volt elérhető és pici változtatásokkal, de szinte egy az egyben igyekeztek másolni az eredeti filmes (illetve ott figyel még az exkluzív Copperhead és egy Firefly testű, Snake Eyes fejű frankenjoe) verziókat. Ez pedig az SDU Joe néven támadó valami volt, még 2010 elején.

hivatkozások:

http://actionfigurearchive.com/gijoepoland.htm
http://theswca.com/images-speci/polishboots/
http://www.jedidefender.com/yabbse/index.php?topic=6109.0
http://polish-toys-collector.webs.com/
http://behindthetoys.com/forums/topic.asp?TOPIC_ID=7990
http://forum.rebelscum.com/t1088535/

Külön köszönet két kollégának, akiktől pár fotó származik: G.I. Zmo és Bunda

15 comments

 1. Oh micsoda érdekességek! Az a rock viper fejű egészen érdekesen néz ki. Amúgy nem csak a sungold gyártott He-man koppintásokat. Ő még a JOBBAKAT gyártotta 🙂 Csaknem minden ország ahol árultak valaha he-man figut valami helyi fröcsöntő érdekelve érezte magát hogy megteremtse saját szörnyeit 😀 Így pl. létezik igazi trafikos üreges hazai hímen is. Annyi fajta féle knockof létezik hogy amikor elhatároztam hogy összeírom őket… nem jutottam messzire a hajhullás miatt.Szóval ebben a témában a sungold a ‘minőséget’ képviseli. Azt hogy akkor milyen lehet a ‘nem minőség’ azt döntsétek el a képek alapján 🙂

  1. A linkeken rengeteg figurát láthatsz még ha érdekelnek, speciel a He-Man-t csak érintőlegesen akartam felhozni, hogy bemutassam a sokszínűségét a gyártónak. Azonban nagyon érdekes, amit írtál, arról esetleg van adat, hogy a He-man-ek amiket ismersz és koppintások, kb mennyire nagy számban terjedtek el? Érdekes volna egy efféle vizsgálat, bár sejtem, hogy nagyon mélyre kéne túrni ehhez.

   1. Jobban utánanézni nagyon nem lenne egyszerű. Még a He-man.org on is a figuráknál szereplő változatok se pontosak mindig.A fórumon láttam viszont már mindenfélét. Mivel sokkal egyszerűbb kivitel mint egy dzsó,tényleg minden ország legyártott a sajátját. Ráadásul az eredeti He-man figuk is malaysia, francia o, taiwanon gyártották. A jobbféle koppintások meg külön szériákat éltek meg brazilíától török országon át indiáig. Szóval az elterjedése a 80-90 es években durván nagy volt. Viszont a mattel is vette a lapot és a jobb figuk közül egy párat az idén beillesztette a 2012 es sorozatba is kiadta. Mint a hasbro a plastiramasok közül párat.

 2. Ezek a lengyel Joe-k hihetetlenek:)
  Nekem a T csípő az , ami nem tetszik bennük igazán csak.

  Na de ez az SDU.JOE…
  :))))))))))))))))))))))))))))))))))

 3. Special Force figurám nekem is volt anno, egy kis trafikból kaptam, s már akkor feltűnt a JOe-khoz való hasonlatossága. Igazán érdekes cikk lett, a “red rock(et) viperben” pedig én is látok fantáziát Xavhoz hasonlóan 🙂

 4. A véletlen úgy hozta, hogy én megtaláltam a saját Special Force figurámat, nekem annyira ne tűnt fel a hasonlóság, viszont a mérete megegyezett így teljesen beleilett a közegbe, együtt tudtam harcotatni a Joe-kal. Ehez ejtőernyő volt, meg talán egy kézifegyver tartozéknak.
  itt egy kép róla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.