xav: Ébresztő, fel! 6. rész: Gargoyles, StarCom

Ismét két érdekes játékvonal leírásával jelentkezik xav kolléga, fogadjátok sok szeretettel a munkáját.

Gargoyles – az éjszaka védelmezői

Ez az első kérésre íródott cikk a sorozatból. Mivel jó ötletnek tartottam, összeszedtem róla az információkat.

Ez a sorozat kissé ki fog lógni az idáig számba vettek sorából, hiszen elhagyjuk a nyolcvanas éveket, sőt egyből a 90-es évek közepére kerülünk. Többségünk ilyenkor már elcsomagolta szeretett figuráit és inkább a haverok-buli-csajok témakörrel kezdtünk el foglalkozni.

Én is már csak nagyon elvétve néztem rajzfilmeket ekkoriban. Maximum reggeli közben bambultam a tv előtt. Akkoriban tűntek fel ezek a sötét szárnyas alakok. A rajzfilm jól tükrözi az előző évezred végének rajzfilmes technikáit. Elmaradnak a 80-as évekből megszokott stílusjegyek, zenék, mozgások és valami teljesen újat kapunk a 30 perces játékidő alatt. Viszont a 2000 évekre nagyon jellemző eltúlzott stílusjegyeket, animés erőltetést még nem érezhetjük rajta.A történet és a sorozat világa leginkább az angolszász és kelta mitikus mondakörből építkezik és sok izgalmas elemet használ belőle. Varázslatok, az Arthur-mondakör, emberszívű szörnyek és szörnyszívű emberek mérik össze erejüket. Ez adja meg a sorozat sava-borsát és emeli ki a többi rajzfilm közül.

A történet szerint a gargoyleok (vízköpők) régen az emberek oldalán éltek és harcoltak. De az idő múlásával már csak kevés maradt belőlük és varázslat hatására nappal nem többek, mint kővé dermedt szobrok csupán. Ezer év alvás után, egy Amerika milliomos, gonosz figura – Xanatos – megveszi Goliathot és társait mint szobrokat, hogy aztán újraélessze őket. Természetesen alantas terveihez akarja felhasználni őket, de nem számol azzal, hogy a rémisztő kőszörnyeknek van saját akaratuk és nem akarnak bűnöző eszközeivé válni. A csapat segítségére van egy nyomozónő is. Itt erősen lehet egy Tini Ninja Teknős beütést felfedezni, bár itt humor csak nagyon ritka és akkor is általában keserűen tálalva kapjuk.

A hősies és igazi etalon vezér Goliath mellett a gargoyleok csapatában megtalálhatjuk a szokásos egymástól eltérő karaktereket. Rengeteg érzelem, drámaiság, lemondás, szenvedés, fennkölt pillanatok, hősiesség teszi ezt a sorozatot sokkal mélyebbé és egyedivé, mellyel ekkoriban kevés hasonló sorozat büszkélkedhetett. A hangulata és cselekménye sötét marad  és ez nem változott a további évadokban sem.

Már a főcím is azt sugallja, hogy itt nem lesz móka és kacagás. A sorozat a szokásosnak mondható 78 epizódot érte meg. A későbbiekben szerencsére megjelentették DVD formátumban is, illetve tíz évvel később egy képregénysorozat is futott, mely a folytatást taglalta.

A figurákat és a hozzájuk tartozó kastély szettet és járműveket a Kenner jegyzi. Ami azt illeti,  mind a csomagolás, mind a figurák terén a 90-ees évek standardját kapjuk. Amit a tvben megismerhettünk, ugyan az műanyagban is. Szerintem kicsit igénytelen a kivitel. A gyártó cég az addigi tapasztalatait felhasználta és a mozgathatóság terén a jól bevált, harminc éves formulát alkalmazták, vagyis az öt pontos mozgatást – ami itt kibővült azzal, hogy a szárnyas lények farkát is külön lehet rácsatlakoztatnia testre – akár a szárnyakat – és emiatt picit kilógnak a sorból szerencsére. Ettől függetlenül nehéz őket kettőnél több értékelhető pózban megállítani őket, ami egy gyűjtő szempontjából inkább hátrányos, de mint sok esetben, ezt is gyermekeknek szánták. Lehettek volna bonyolultabbak a figurák, jobb mozgathatósággal, több kidolgozással. Így enyhe dizni utánérzésük van. Színes hátlap, néhány fegyver a szereplő karakterek mellé és persze az elmaradhatatlan átdolgozott karakter hullámok a későbbiekben. Beszerezni őket nem nehéz, még itthon is belebotolhatunk.

Starcom – háromszögek és mágnesek

Miután átnéztem a listámat miről is szeretnék írni, először kihúztam , mivel sosem volt annyira nagy volumenű és hát nem magamnak írok amúgy sem.

Aztán legnagyobb meglepetésemre az egyik legnagyobb hazai online piacterén sok Starcom jármű tűnt fel és landoltak G.I Joe gyűjtőknél az aukciók végén. Szóval úgy érzem nem ismeretlen a széria mások előtt sem.

A sorozat zsenialitása az egyszerűségében rejlik, bár a történet bonyolultsága egy kőével vetekszik. A jövőben egy gonosz zsarnok, Emperor Dark a Shadow Force droid serege élén meg akarja hódítani az univerzumot. Természetesen ezt a Starcom szervezet ezt nem engedheti. Tulajdonképpen három főszereplő, űrpilóta-katona viszi a prímet az akciókban és a sztori vonalában. Egy évadot ért meg a sorozat csak, pedig a Nasa is támogatta, mint azt a rajzfilmet, ami közelebb hozza az ifjúságot az űrkutatáshoz.

Maga a mese nagy mennyiségű retro érzést hordoz. Valahova a G.I. Joe és a New Adventures of He-Man közé sorolnám. Nem véletlen, hiszen a DIC valósította meg ezt is. Érdekes módon a rossz reklámtechnika miatt az USA piacai nem nagyon foglalkoztak sem a rajzfilmmel, sem a figurákkal. Annál inkább lett népszerűbb Európában. A műanyagokat a Mattelnek köszönhetjük. Mint láthatjuk, ami a figurákat illeti nagyjából feleakkorák, mint a egy Joe figura .Ebben követi a M.A.S.K és Dino Riders megjelenéseket. Sajnos a méret itt is a minőség rovására ment.

Ha számba veszünk néhány sorozatot a 80-as évekből általában mindenhol a figurák domináltak mind kidolgozottságban, mind a fantáziatekintetében. A gépek, járművek inkább csak kiegészítők voltak, de általában alárendelt szerepet játszottak (ez alól a G.I. Joe mindenképpen kivételt képezett). Nos, itt bizony fordult a kocka. A figurák tulajdonképpen egyszerűek és nem sokat mutatnak a gépekhez képest. Amik annak ellenére, hogy nem bonyolultak mégis vonzzák a szemet. Ez a tuning zsiguli esete. Tulajdonképpen egy egyszerű Lada gépjárműről van szó, de amint belenéz az ember a motortérbe, rögtön elisméresre tesz szert a járgány. Az összes gép alakja és vezérsíkja nagyon hasonlít egymásra. Nem lehet összekeverni mással a Starcom eszközöket, pedig mindegyik űrjármű, űrhajó, vagy ezek keveréke.

A figurák talpában kis mágneseket raktak hogy a járműveken(is) meg tudjanak állni. Itt nem álltak meg a kivitelezésnél, a mágnesek működésbe is hoznak liftet és más játékszett elemeket is. A Madelman 2050 figuráknál már találkozhattunk mágneses megoldásokkal, de korántsem mondhatni, hogy széles körben elterjedt volt ez a megoldás, így ez az egyszerű elem is elismerésre méltó. Mindegyiknek van egy kis specialitása: gombnyomásra kinyílik, átalakul, felhajlik, a mágnesek segítségével csatlakozik… ha most a LEGO ugrik be valakinek, az sem a véletlen műve – funkcionalitásukat tekintve van sok közös pontjuk.

Összesen 38 figurát és 26 gépet adott ki a Mattel három év alatt a jók és rossz fiúk oldaláról. A szeparált figurák szerintem nagyon szépek. A járművek szintén igényesen csomagoltak és itt is a nagyobb gépekhez járt pilóta.

Összességében a Starcom sokkal több figyelmet érdemelt volna, de mint minden, ami hordozott magában valami kis különcséget, ez sem veszett feledésben. Ha a kezünkbe kerül majd egyszer egy belőlük, tanulmányozzuk figyelmesen, mert lehetnek rejtett megoldásai.

10 comments

  1. Zartan: mert ven vagy 😀

    Orulok, hogy ujabb ilyen temaju cikket olvashattam, nem kivaltkepp azert is, mert a Gargoyles nagyon kozel all a szivemhez! Csak azt sajnalom, hogy magyar forditasa soha nem jelent meg 😦

    A Starcom viszont szamomra is teljes csend, nem talalkoztam meg vele, vagy legalabbis nem tudtam, hova tegyem (bar ilyen nem remlik 🙂 )

  2. Bevallom egyiket sem ismertem , ezek a gyerekkorban nekem kimaradtak,mindenesetre örömmel olvastam újra egy ilyen múltidéző cikket!:)

  3. Nekem volt Gargoyles figurám, de a sorozatot én is csak az egyik német adón néztem néhanap. A másik sorozat viszont nekem is ismeretlen.

  4. Nekem még mindig megvan a két Gargoyles figurám, egy spéci Goliath action feature-rel és a mechanikus szárnyakkal megáldott Xanatos, akit kedveltem nagyon. A rajzfilmeket szerettem szintén, mindig ott ültem a figurákkal és néztem. Igaz szerintem ez volt az egyik utolsó sorozat a gyerekkoromból, mert utána lekódolták az angol cartoon networköt, az RTL-en meg csak a Power Rangers sokezredik évada ment. A StarComról viszont vajmi keveset tudtam, bár azt én is láttam, hogy azok a meghirdetett járművek secperc alatt elkeltek. meg is lepődtem, hogy nálam mennyivel több ember van, aki sokat tud ezekről 😀

  5. Volt itthon is természetesen. De arra már nem emlékszem hogy csak dollárbolt vagy valami ügyeskedés vagy mezei boltokban is volt kapható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.