Beszámoló: 3.Szegedi Képregényfesztivál

Mindenkit üdvözlök, immár itthonról.

Hamarosan jönnek frissítések is, most azonban a Képregényfeszt témája lesz kicsit boncolgatva.

Harmadik éve voltam a szegedi megmozdulásom és úgy érzem, van foganatja a dolognak, egész szép számmal gyűltek össze rajongók. Már előző nap ott voltam, pakolászni, meg vitrint rendezni. Ugyanis meglepetésként (sehol nem volt felírva, megemlítve) sikerült kettő álló vitrint lefoglalni, hogy pár figurával, járművel, képregénnyel bemutathassuk, illetve alátámasszuk az általam tartott előadást. Másnap korán reggel végeztem a beállításokkal, nem akartam elkapkodni, mert sok ember megfordult az említett részlegen, ugyanis a börze részt mindig ott állítják fel, ezért adva volt a lehetőség, hogy az érdeklődők nosztalgiázzanak picit, vagy egyáltalán megismerkedjenek ezzel.

A délelőtt folyamán sikerült beszélnem például a NewGen-es Samson dokival (már tudom, hogy jövőre milyen Joe képregényekkel foglalkozik majd) és élőben láthattam pár komoly honosítót, amit roppant pozitívnak ítélek, elvégre jómagam is imádom a képregényeket és nagyra értékelem a munkáikat, hogy ennyi embernek megcsinálják a füzeteket, amiket csak külföldön kapni és csak angolul. Ez meg is alapozta a hangulatomat, később pedig a szegedi képregény szcéna ismertebb alakjaival is beszélhettem, ami remek volt. Sajnos jó néhány előadást ki kellett hagynom, mert egyszerűen annyi emberrel találkoztam, akikkel egyébként nem, vagy csak nehezen tudok, hogy ezt a lehetőséget meg kellett ragadnom. Ettől azért még Rozgonyi Zalán előadása és a nagyszerű 60-as évek képregényes kalandozása nem maradhatott ki, délután csupán csak a mangás előadásban volt részem, azonban meg kell mondjam, mindegyik nagyon tetszett és igényesen felépített beszédeket hallhatott a közönség. Ebéd után besegítettem az ismerőseim standjánál és örömmel láttam, hogy van kereslet egy hazai készítésű képregényre is. Sőt, a mellettünk táborozó két képregény készítő társasággal is tudtam beszélni, igaz röviden, de hihetetlenül szimpatikusak voltak.

Bátorkodom megjegyezni, hogy hazai viszonylatban lehetne piros betűs ünnepnap a mai, ugyanis szerintem eleddig még senki nem tartott előadást erről az univerzumról, szóval elmondható (a blog teljes egészét tekintve), hogy úttörőként haladunk előre, minél több emberrel megismertetve a G. I. Joe-t. Aztán eljött a 16:00 és kíváncsian vártam, hogy majd kik és mennyien jönnek be a terembe. Nos, várakozáson felüli volt az érdeklődés, azért arra nagyon kíváncsi lettem volna, hogy közülük kik azok, akik már életükben valaha is találkoztak ezzel a vonallal és kik azok, akiknek ez teljesen új infóhalmaz volt.

Szintén érdekel majd, hogy máshol miket írnak az előadásomról, szeretném levonni a konzekvenciákat, ugyanis az első két évben hol túl korai, hol túl késői időpontban volt a beszámoló, így gyakorlatilag senki sem emlékezett meg rólam.

Később még egy kis börze-vizsgálódás volt, ám a szoros időbeosztás és egyebek miatt a bevásárlás elmaradt, szuvenírnek azért kaptam egy posztert, meg egy igen biztató naptárt, amin mára 4. fesztivált hirdeti.

Még nem tudom, hogy hogy fogom majd megszerezni az előadásom felvételét (ha egyáltalán készült), de szeretném majd itt közzétenni. Ha ez nem sikerül, akkor az írásomat fogom megosztani, a diavetítésemmel karöltve, gondolom lesz majd, akit érdekel az anyag.

A jövőbe tekintve pedig, jó volna, ha megmaradna ez a rendezvény, mert nagyon kedves emberek járnak oda, jó a hangulat, vannak szép számmal érdeklődők és a felhozatal is szerintem jóra sikeredett. Ha minden klappol esetlegesen, én gondoltam arra ötlet gyanánt, hogy jövőre a Transformers világát lehetne kibontani.. de ez már egy másik történet.

Ahol megemlékeztek a Joekról:

http://emtrexx.kepregeny.net/?p=192

http://hir6.hu/cikk/60185/szegedi_kepregenyfesztival_zorad_sem_maradhatott_ki

Képek:

Alkotó és műve: Kalyber Joe és Pilcz Roland

Az X-Embörökkel

A kiállított darabok

Éjmászó és Mágnesvas eljöttek dedikálni

Ágoston, a nukleáris baromfi a kicsik nagy kedvence volt (Vass Róbert FTW!!)

11 comments

 1. Nagyon klasszul leírtad az esemény hangulatát.
  Én végighallgattam az előadásodat, és “szakmabeliként ” eleve elfogult vagyok a témával kapcsolatban, de beszélgettem jó pár laikussal, akinek teljesen ismeretlen volt a téma, és egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak az előadásodról, valamint arról, ahogy bemutattad az amerikai popkultúra eme szegmensét.
  Azt én is sajnálom, hogy a vitrineket nem ismerhetted meg hamarabb, mert akkor más típusú gyűjteménnyel is készülhettél volna, de így is remek és informatív volt a joe-s kiállítás.
  Remélem, hogy jövőre is találkozunk a rendezvényen 🙂

 2. Ez jó kis esemény lehetett. Megnézném szívesen ha készült róla felvétel,akár telefonról is!
  A vitrin beállítás nagyon pofás lett, kis polcon okosan berendezve. Jó lett volna elmenni, a Zórád Ernő gyűjteményemnek is jót tett volna a frissítés. Talán majd valamikor pesten is lesz hasonló rendezvény.

 3. Sajnalaom, hogy ki kellett hagynom a rendezvenyt, pedig a beszamolo alapjan igazan jol sikerult esemeny volt! A magam reszerol varom az eloadas szoveget/hanganyagat/video anyagat is! 🙂

 4. Örülök, hogy tetszenek a képek, Pesten is szokott lenni fesztivál, csak az meg nekem eseti, hogy eljutok-e, de egyszer biztosan el fogok menni.

  Közben kiderült, hogy külön felvétel nem készült az előadásokról, viszont meg fogom írnia szöveget és közszemlére bocsátom a diavetítés anyagát is.

  Ami még foglalkoztat, az egy podcast készítése, ami gyakorlatilag egy hanganyag volna, de ahhoz kellene még 1-2 másik ember, aki szívesen beleásná magát ebbe és megosztaná szintén a véleményét. Nem tudom erre mennyire volna igény. Lehetne szó az új megjelenésekről, képregényről, vintage szekcióról, egyéb hírekről, esetleg útmutatókról, vagy bármi egyébről, amire volna igény. Lényegében úgy kell elképzelni, mint a dvd-ken levő audiokommentárt.

  Mi a véleményetek erről?

 5. Sajna jó az info, nem készítettünk felvételeket. az előadás a fenti vásár részen is kovetheto volt, de felvétel nincs.
  köszönjük a beszámolót.
  A rendezvényről szóló többi hír linkje a fesztivál honlapján (www.sk-szeged.hu) megtekinthető, a könyvtár által készített képek linkje pedig a facebook oldalrol erheto el (http://www.facebook.com/event.php?eid=187275318014194) illetve vszinuleg hamarosan a könyvtár oldaláról is.

 6. Sajnálom, hogy nem tudtam menni, mert a leírásod alapján is nagyon jó lehetett a fesztivál.
  Szuper, hogy felteszed az előadásod anyagát, így talán valamit tudunk pótolni.

  Budapesten december 11-én lesz a Hungarocomics a Millenárison, ha valakit érdekel. Ott ugyan nem tudok Joe előadásról, de akit a képregények érdekelnek, biztosan dúskálhat majd.

 7. Nagyon jó lehetett a rendezvény.
  a képek és a beszeámló alapján valóban én is a bánkódók táborát gyarapítom hogy nem tudtam rajta résztvenni.
  ami az előadás anyagát illeti , természetesen én is szívesen olvasnám felvétel hiányában, és ez az audiokommetáros dolog is igen szimpatikusan hangzik!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.