xav: G.I. Joe International – figurák a nagyvilágban

Gyűjtőszenvedélyünk alanyai számos országban jelentek meg. Szeretnék néhány lényegesebbet bemutatni, amit nem árt ha minden gyűjtő ismer.

Plastirama – Argentína
Sok dél-amerikai ország csapott bele a figura készítésbe, de mind közül a Plastirama alkotta a leghíresebbeket.
1983-ban az argentin játékcég, a Plastirama szerzett formákat a Hasbro-tól és néhány saját forma alapján kiadta a “Commando Heroicos” -t. Néhány argentin figurához nagyon hasonlóak jelentek meg korábban Brazíliában is. A cég által használt műanyag valamivel alacsonyabb minőségű, mint az USA változat. A figurákra jellemző a világos bőr és test tónusok. Ezen kívül a festék, amit használtak, nem voltak olyan élénkek, mint az eredetiek. A csomagoláshoz használt karton is gyengébb minőségű. 1986-ig készültek a katonák, majd ezt követően másra fókuszáltak, kiléptek a piacról. Ezen a ponton, a brazil játék cég, az Estrela kezdte exportálni a szomszédos Argentínába is a játékokat. 1998-at írunk. Egy argentin játék cég rátette a kezét a Plastirama raktárára, és egy sor engedély nélküli, jelöletlen G.I. Joe-t jelentetett meg különböző címek alatt, mint a ‘COPS’ és ‘Trincheras’. Szerencsére, aki bontatlan figurára vágyik, nem kell tűvé tennie mindent, mert aránylag könnyen és olcsón beszerezhetőek. A leghíresebb figurák: Cobra Mortal, Ninja-Ku, Glenda – akiket a Hasbro is előszeretettel épített be saját vonalába Convention-ökön, vagy a 25. évfordulós hullámokban.

Brazília – egy új univerzum reményében
A brazilok az Estrela nevű cég által kezdték meg. Ők nem kísérelték meg fű alatt mozgosítani erőiket, ezért inkább a licencet választották. Éltek a lehetőséggel, hogy a 12 inches figurákat Falcon néven, míg a 3 ¾-es katonákat Comandos em Ação néven kezdték kiadni. Az első ország volt, mely hivatalosan pakolhatta ki polcaira a Joe-termékeket. Igaz, eleinte a figurákon a saját cég neve szerepelt, ezt később Hasbro-ra módosították. A 86-os argentin vég után ők forgalmazták a szomszédos országban, sőt, több egyéb helyen is. Az érdekesség, hogy a figurák minősége megközelítette az eredeti katonákat, így nagy értéket képviselnek mindmáig. Olyan egyedi figurák láttak napvilágot, mint Cobra De Aco (Steel Cobra), mely krómozott fejével belopta a gyűjtők szívébe magát, illetve Tiger Force Shipwreck (Marujo), Tigor, vagy épp Sparta. Lassan ők is beszivárognak a Hasbro új sorozataiba.

UK és European Exclusive figurák
Mint a legtöbb nyugat-európai országban, így a brit szigeteken is tetőzött az őrület, de erről picit később. A Palitoy-saga-ról már megemlékeztünk, ők terítették az Action Force játékokat. A legkorábbi AF játékok teljesen eredeti szerkezetűek voltak. Ezeket követték a G.I. Joe-tól átvett másabb (például a SAS vagy Red Shadows) festésű figurák, gépek, amik szintén Action Force néven jöttek ki . Ezt követte a Hasbro teljes hatalomátvétele. A későbbi figurák és gépek az amerikaiak átfestett változatai voltak egy az egyben és G.I. Joe: The Action Force név alatt jelentek meg. Az utóbbiak mindegyike különleges és egy teljes figura nem csekély összegekért cserél gazdát. Gondolok itt például az Európai Tiger Force figurákra. Mind a figurák minősége, mind a csomagolásé megegyezett az eredeti, amerikai G.I. Joe minőséggel.

Kína – egy érdekes pont
A 1990-es évek elején Kína saját gyártásba kezdett Tajvanon ugyanott,ahol az anyavállalatnak rakták össze a játékokat.
A műanyag amit használtak hasonló az amerikai változathoz és a hátlapok is magas színvonalúak. A kissé egyéni grafikai megoldások és a figurák néha eredetitől eltérő felszerelései miatt keresett darabok a gyűjtők között. Különleges figurák is napvilágra kerültek. Például a Falcon-fejű Tiger Force Flint, vagy a különleges Major Bludd elég nagy népszerűségnek örvend a gyűjtők közt. A kínai figurák hírességét kihasználva, egyesek az egyik legkeresettebb figuráról: Storm Shadow-ról készítettek egy verziót, amit csak a bootleg Strom Shadow-ként ismerünk.
Nagyjából egy éve bukkant fel ez az eredetivel sokban megegyező figura. Erről a témáról számos fórumon találhattok információt. Szerencsére néhány jelből fel lehet ismerni a hamisítványt, ami már itthon is feltűnt nem is egyszer.

India – Funskool
Az indiai kultúrához hozzátartozik a ‘mi is tudunk ilyet’ felfogás. Azt hiszem mindenki látott már indiai Supermanes videókat, vagy hasonló táncos zenés karatézós indiai eksönmúvi részleteket. A korai 90-es években, az indiai játék cég, a Funskool a Hasbro-tól szerzett formák alapján megkezdte a gyártást, kiadva nem kevés saját kreációt is. Ezek a játékok jól fogytak Indiában és a Funskool exportált más országokba is. A Funskool szériái kisebb változtatásokkal és a különbségekkel kerültek piacra. Különösen a színekben és kiegészítőkben tértek el. Néhány szándékosan más, mint az USA-beli vagy éppen csak alsó vagy felső karban eltérő. A Funskool gyártott figurákat a Nestlének és a Pepsodentnek is. Míg a Nestlé üzlet meghiúsult, a Pepsodent kellékek – értsd: különböző fogkrémek – mellé véletlenszerűen csomagolt figurák jól fogytak. Ezek a figurák még a kártyázott –csomagolt variánsoknál is gyengébb minőségűek lettek. Gyakran alkatrészek, tartozékok nélkül vagy különböző színűre festve állították elő őket.
Míg a korai Funskool figurák valamivel olcsóbb műanyagból készültek, az újabb kiadásúak már jobb minőségű anyagokat használtak. A saját gyártású figurákhoz saját gyártású kártyák is voltak. Ezek engem a mai napig meg tudnak nevettetni, mert a grafikai megoldások. Nem igazán érte el az eredeti rajzok minőségét az akkori kreatív csapat agyszüleményei. Külön felhívom a figyelmet a ’propeller emberre’.

Japán – egy szó: Takara
Számomra mindig is a favorit a nemzetközi figurák közül a Takara gyártmány lesz. Életem első G.I. Joe-i dollárboltban vett japán Destro, Trooper és egy Ferret dzsip volt. Már akkor lenyűgözött a cobráknál a piros, a jófiúknál a kék alapú grafikák, amik erősen eltértek és szerintem hozzá is tettek a G.I. Joe rajzolt világához. A Hasbro 1986-ban jelentetett meg 24 figurát és járműveket japánban elég nagy sikerrel. Ehhez köze volt annak is, hogy akkora a Takara már igen jelentős játékgyártó cég volt.
A legérdekesebb figura Zartan volt, akit a Swamp skier nélkül adtak ki a világon egyedülállóan.

Dél-Korea – matricák
Sok G.I. Joe figurát adtak el Dél-Koreában is. Az államokból behozott eredeti, majd koreai nyelvű matricákat ragasztottak a kártyára. 1992-ben jelentek már meg teljes egészében koreaira lefordított kártyákkal is. A figurák és a csomagolás anyaga megegyezett az eredetiekkel, noha a saját gyártmányú kártyákon már egyéni alkotások szerepelnek. Ezeket sokan összekeverik a kínai, illetve japán variánsokkal.

forrás:
http://yojoe.com/
http://www.toyarchive.com/
http://treasuresntoys.com/

15 comments

 1. Kíváló cikk! Amúgy igaz a hír, a funskool is adott ki Zartant járműje nélkül 🙂 Jahm, és ha már járművek… szerintem belefért volna, hogy rúluk is ejtsünk néhány szót, hiszen az indiaiak ebben is felül múlták (színvilág) önmagukat 🙂
  A magam részéről én a japán és kínai kiadásokat preferálom a leginkább.

  1. Mármint az igazán nemzetköziek közül, jiszen a szívem csücskei mindig az angol kiadások lesznek, lévén gyerekkoromban csak olyan figuráim voltak, amit angol hátlappal adtak ki!

 2. Én még – ha már magyar vonatkozás – megemlíteném a késői angol-belga gyártmányokat, amik a 90-91-es katonák voltak, csak mindegyik Mercer v2-es, Red Star és Snow Serpent v2-es kilövővel. Azok is elterjedtek voltak hazánkban, nekem is nem egy olyan figurám van.

  A könnyű-olcsó beszerzésről annyit, hogy szerintem részben igaz. Jó néhány figurát MOC állapotban akár 10-20$-ért meg lehet találni, ám vannak szinte beszerezhetetlen, vagy rendkívül drága darabok – és ez így igaz szinte mindegyik ország gyártmányaira.

  Még annyit, hogy a cikkben szereplő képen, ahol egy Cobra Mortal egy kődarabon áll – csupán custom, ám hitelesen ábrázolva. Muszáj volt egy olyan képet találnom, ahol valami emberi módon látszik, mert az eredeti figurákkal ritkán csinálnak diorámákat 🙂

 3. nagyon jó a cikk, köszönöm szépen.

  propeller ember az beszarás 🙂

  az a Ninja-Ku figura így vintage kiszerelésben igencsak megmozgatta a fantáziámat.25ösben van de ez mégiscsak más 🙂

 4. Köszönöm a véleményeket és Urbancobras-nak a kiegészítéseket!
  A gépekről direkt nem írtam ,mert a figuknál megemlítettem az ‘érdekes’ színeket’ 🙂
  A zartan funskoolról elfelejtkeztem ,bocsi 🙂
  Külön az eu változatú – másfegyveres figurákra nem szerettem volna kitérni, hiszen itt csak a kilövők váltották fel a ‘szabvány’ felszeriket.
  A könnyen beszerezhető és olcsót természetesen általában értettem.
  Ahhoz képest hogy nyugati országokban mennyit adnak értük, szerintem a MOC os figukért a 2-3 ezer pénz nem rossz. Persze itt is vannak olyanok amik nagyon ritkák és enél fogva drágábbak is.

 5. Egyszer gondoltam rá hogy beszerzek öcsémnek egy Cobra Mortalt de mikor megláttam az árát lemondtam róla.Ezek a 25-ös custom Mortalok is nagyon szépek.Ráadásul az “alapanyaga” 1000-1500 ft csak.

 6. Esetleg érdemes szétnézned, hátha van eladó a 2006-os JoeCon Mercenaries setből, abban is volt egy Cobra Mortal, igaz elég magas az ára, de még mindig nem olyan horribilis, mint az eredetié. Másrészt olcsóbban jön ki az ember, ha megcsináltatja egy customizer emberkével (vagy esetleg ha az ember magára vállalja a festést) valami olcsó alapanyagból, ez teljesen igaz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.